Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η χώρα μπαίνει, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, στην τελική ευθεία προς τις εκλογές. Όλα και κυρίως όλοι πλέον, κοιτάζουν προς την βραδιά της πρώτης Κυριακής με την απλή αναλογική και περιγράφουν «στοιχήματα» για την εξέλιξη των πραγμάτων.
Μπορεί δε ο πρωθυπουργός να επιμένει ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, ωστόσο η εξήγηση που έδωσε στο συνέδριο ygeiamou με διοργανωτή το Πρώτο Θέμα, κάθε άλλο παρά κλείνει τις πόρτες προς τις κάλπες, ειδικά για όσους αραδιάζουν λόγους για την ανάγκη διεξαγωγής τους στις αρχές του φθινοπώρου. Τι ήταν αυτό που είπε ο κ. Μητσοτάκης και έβαλε σε περαιτέρω σκέψεις ακόμη και κάποιους κυβερνητικούς που συμφωνούν με την επιλογή εξάντλησης της τετραετίας;
Καταρχάς ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι από τον Ιούλιο ξεκινά η τέταρτη και τελευταία χρονιά της κυβερνητικής θητείας, καθώς και ότι η δική του δέσμευση είναι ότι δεν πρόκειται να δεχθεί άλλοθι για την διακοπή της παραγωγής του κυβερνητικού έργου, που συμπεριλαμβάνεται στον σχεδιασμό του. Είπε όμως και κάτι άλλο: «Είναι πολύ σημαντικό- επειδή έχουμε μπροστά μας ουσιαστικά 12 μήνες μέχρι τις εκλογές- να μην εγκλωβιστεί η χώρα σε μία αφόρητη τοξικότητα και σε έναν πολιτικό διάλογο, ο οποίος θα γίνεται με κραυγές, με κατηγορίες, χωρίς προγραμματικές θέσεις, που το μόνο το οποίο θα πετύχει τελικά, θα είναι να αποξενώσει τον πολίτη».
Είναι πασιφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης με αυτήν την αναφορά θέλησε να επισημάνει το αποτέλεσμα μιας παρατεταμένης εκλογολογίας, με την αντιπολίτευση να κραδαίνει το αίτημα για εκλογές και τους υπουργούς να κατεβάζουν τα μολύβια- εξέλιξη που ο ίδιος δεσμεύεται, όπως εξήγησε, ότι θα αναχαιτίσει. Με αυτήν την αναφορά του βέβαια θέλησε και να υποστηρίξει, εμμέσως πλην σαφώς, ότι η ευθύνη για την διάχυση της τοξικότητας σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο θα είναι της αντιπολίτευσης και δη της αξιωματικής, που επαναλαμβάνει δια του αρχηγού και των στελεχών της το αίτημα πρόωρων εκλογών (με τα δικά της επιχειρήματα).
Η πρώτη παραδοχή- που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί- παραπέμπει στην αυτονόητη λοιπόν επισήμανση ότι η κυβέρνηση μπαίνει σε ένα μήνα από τώρα στην τελευταία χρονιά τη θητείας της. Ποια κυβέρνηση πλησιάζει στο φινάλε της θητείας της, με υπουργούς και βουλευτές να συνεχίζουν για πολλούς μήνες τη δουλειά τους «ανέπαφοι» από το προεκλογικό κλίμα; Ναι προφανώς, κανείς πρωθυπουργός δεν μπορεί να αφήσει να εξελίσσεται για μήνες η παραλυτική για την κυβέρνησή του εκλογολογία- είτε μπορεί και την κόβει μαχαίρι, είτε προκηρύσσει εκλογές την κατάλληλη ώρα για τη χώρα.
Έχει περισσότερους λόγους από τώρα ο κ. Μητσοτάκης να αποφασίσει πρόωρες κάλπες το φθινόπωρο; Είναι γεγονός ότι διανύουμε μια περίοδο πρωτόγνωρων αβεβαιοτήτων στην Ευρώπη και διεθνώς, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο πόλεμος δεν σταμάτησε σε 20 μέρες- αντιθέτως στην αλυσίδα προστίθενται και αφαιρούνται αβεβαιότητες. Θα μπουν τα πράγματα ξαφνικά σε αισιόδοξη τροχιά παγκοσμίως και θα αντιμετωπιστεί η ενεργειακή ακρίβεια το επόμενο εξάμηνο- και ως εκ τούτου ο χειμώνας στη χώρα μας δεν θα είναι απρόβλεπτος και δύσβατος, όπως αναμένουν πολλοί; Και τι θα γίνει αν όσο προχωρά το φθινόπωρο εμφανιστεί ένα νέο κύμα πανδημίας; Υπάρχουν και άλλα ερωτήματα στο ίδιο σκεπτικό. Όπως και η άποψη έμπειρων πολιτικών -ως προς το χρόνο των εκλογών- για την «παγίδα» της παραδοχής από την εκάστοτε κυβέρνηση ότι «τα πράγματα θα πάνε, καλά ή καλύτερα προς το τέλος της τετραετίας».
Από την άλλη πλευρά, στελέχη της κυβέρνησης υπογραμμίζουν ότι παρά τις διεθνείς αβεβαιότητες από τον πόλεμο στην Ουκρανία, η χώρα μας κατέγραψε σημαντική προοπτική ανάπτυξης το πρώτο τρίμηνο του χρόνου- κάτι που μπορεί να επαναληφθεί και στο δεύτερο τρίμηνο. Πρόκειται για ένα αφήγημα που ήδη αξιοποιείται στις δημόσιες παρεμβάσεις τους και που κατά πολλούς στρώνει το δρόμο για όλα τα πιθανά σενάρια περί πρόωρων εκλογών- και κυρίως για το φθινοπωρινό, κοντά στη φετινή ΔΕΘ. Το γεγονός εν τω μεταξύ ότι η κυβερνητική παράταξη διατηρεί σε όλες τις δημοσκοπήσεις (και παρά την ενεργειακή ακρίβεια) ασφαλές προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ «δένει» έναν ακόμη λόγο αναζήτησης σε …πρώτο και όχι σε δεύτερο χρόνο της κατάλληλης στιγμής για το στήσιμο της εθνικής κάλπης.
Σε κάθε περίπτωση, μέσα στο καλοκαίρι και αναλόγως των εξελίξεων στα ελληνοτουρκικά και στο πεδίο αντιμετώπισης των πυρκαγιών, θα αρχίσουν να καθαρογράφονται τα σχέδια και οι αποφάσεις του Μεγάρου Μαξίμου όσον αφορά στις κάλπες. Μέσα στο καλοκαίρι και πριν το φθινόπωρο θα στηθούν στο Μαξίμου οι πρώτες «κάλπες» για την κρίσιμη επιλογή, την μία ή την άλλη…
Φώφη Γιωτάκη
0 Σχόλια