Τι λένε οι χρήστες για τη ζωή τους μετά τα social media
Όταν το Twitter αποδέχθηκε την προσφορά 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να εξαγοράσει ο Μασκ την εταιρεία, πολλοί από τους βασικούς χρήστες του Twitter δεσμεύτηκαν να απενεργοποιήσουν τους λογαριασμούς τους. Ξαφνικά, όλοι ξεκίνησαν να δημοσιεύουν στο Twitter ότι θα εγκαταλείψουν την πλατφόρμα.
Δεν πάει πολύς καιρός, επίσης, που οι χρήστες αντίστοιχα ανέφεραν ότι θα κλείσουν τους λογαριασμούς τους στο Instagram. Πριν από αυτό, τα ίδια έλεγαν και για το Facebook.
Με κάθε ζήτημα που προκύπτει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι χρήστες αναφέρονται στο κλείσιμο των λογαριασμών τους. Ωστόσο, λίγοι είναι αυτοί που το κάνουν πραγματικά. Περίπου το 70% των Αμερικανών χρησιμοποίησε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το 2021, ποσοστό που παρέμεινε σταθερό για πέμπτο συνεχόμενο έτος, σύμφωνα με έρευνα του Pew Research Center. Η Meta Platforms, τον Φεβρουάριο, ανέφερε ότι οι καθημερινοί ενεργοί χρήστες του Facebook σημείωσαν μείωση, για πρώτη φορά, εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία, αλλά, την Τετάρτη, δήλωσε ότι οι χρήστες του ξεκίνησαν και πάλι να αυξάνονται.
Οι εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης έχουν δημιουργηθεί, ώστε οι χρήστες τους να επιστρέφουν σε αυτές. Η έκκριση ντοπαμίνης, η οποία προκαλείται από τα like των χρηστών, μπορεί να σας κάνει να νιώθετε ιδιαίτερη χαρά. Υπάρχει, όμως, κι ένα αρνητικό. Η συνεχής έκθεση στις ζωές των άλλων ανθρώπων μπορεί να βλάψει την εικόνα που έχετε για το σώμα σας, τον ύπνο σας, τα επίπεδα άγχους και την παραγωγικότητά σας.
«Αυτά τα συναισθήματα είναι που κάνουν τους χρήστες να σκεφτούν πόσο χρόνο – αν υπάρχει- θέλουν οι ίδιοι να σπαταλούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», δήλωσε ανώτερη κλινική διευθύντρια στο Talkspace, online εταιρεία θεραπείας.
Πολλοί χρήστες, οι οποίοι έχουν κλείσει τους λογαριασμούς τους στο Twitter, το Facebook και το Instagram δηλώνουν, σήμερα, περισσότερο ευτυχισμένοι, αλλά συνειδητοποιούν ότι τους λείπουν ορισμένα πράγματα.
Ορίστε ορισμένα πράγματα θέλουν να μοιραστούν και με τους υπόλοιπους χρήστες- τόσο θετικά όσο και αρνητικά.
Δεν θα νιώθετε για πολύ καιρό εξαρτημένοι
Όταν έχετε συνηθίσει να μπαίνετε κάθε μέρα ή πολλές φορές την ημέρα σε κάποια εφαρμογή, θα την ανοίξετε ασυναίσθητα και θα κάνετε scroll στην αρχική της.
«Ήμουν τόσο απορροφημένος από τα αρνητικά meme, τις αντιδράσεις και τους καβγάδες που έβλεπα στο Twitter που, όταν έκλεισα τον λογαριασμό, η μυϊκή μου μνήμη μού είπε να ανοίξω την εφαρμογή και να αρχίσω να κάνω scroll», δήλωσε 28χρονη καλλιτέχνης στο Βόρειο Χόλιγουντ, στην Καλιφόρνια, η οποία έφυγε από την πλατφόρμα τον Απρίλιο του 2021.
«Η συνήθεια αυτή μου πέρασε μέσα σε μία εβδομάδα», συνέχισε η ίδια. «Άφηνα το κινητό μου στην άκρη και δεν ένιωθα πια την ανάγκη να κάνω scroll για να δω τι συμβαίνει στον κόσμο.»
Συνεχίζεις να έχεις επαφή με τον κόσμο
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ξεκίνησαν ως ένας τρόπος να κρατάμε επαφή με τους φίλους μας. Οι πλατφόρμες αυτές, όμως, εξελίχθηκαν, ώστε να αρχίσουν να αποτελούν μέρη όπου οι εταιρείες και οι άνθρωποι θα μπορούν να μοιράζονται τα νέα τους και επιχειρηματολογούν για πολιτική – ο Μασκ αποκάλεσε το Twitter την παγκόσμια «de facto πλατεία της πόλης». Ωστόσο, η αύξηση των ρόλων των εν λόγω εφαρμογών είχε ως συνέπεια την παραπληροφόρηση και άλλα σημαντικά ζητήματα. Το να κλείσετε τους λογαριασμούς σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενδεχομένως να σας κάνει να βρείτε κι άλλες πηγές για να ενημερώνεστε για τα νέα. Το ότι δεν έχετε πια Facebook δεν σημαίνει ότι θα χάσετε μεγάλα πολιτιστικά γεγονότα ή trends.
«Άνοιξα λογαριασμό στο Twitter, το 2008, επειδή αποτελούσε μία διαφορετική και νέα μέθοδος επικοινωνίας», δήλωσε ένας 34χρονος που διευθύνει επιχείρηση μάρκετινγκ στη Φλόριντα. «Τότε θυμάμαι ανησυχούσα μήπως δεν ήμουν και τόσο σχετικός.» Διέγραψε το λογαριασμό του στο Twitter, το 2011, και ενημερώνεται για τα νέα, πλέον, μέσω Reddit, Apple News και άλλων πηγών.
«Τα μηνύματα στο κινητό μου λειτουργούν εξίσου καλά με οποιοδήποτε άλλη εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης για να κρατήσω επαφή με όσα άτομα γνωρίζω», συνέχισε ο ίδιος.
Οι άνθρωποι είναι περισσότερο ευγενικοί
«Ακόμη κι αν δεν έχετε για πολύ καιρό κάποιο λογαριασμό στα μέσα, σίγουρα θα έχετε πετύχει παραληρήματα στο Facebook ή τσακωμούς στο Twitter όπου άτομα που γνωρίζετε είναι τελείως διαφορετικά σε σχέση με αυτό που σας δείχνουν από κοντά». Όταν πια δεν βλέπετε τέτοιες αναρτήσεις αλλά συναντιέστε με τους ανθρώπους στην πραγματική ζωή, η άποψη που έχετε για αυτούς μπορεί να αλλάξει.
«Είναι πολύ πιο εύκολο να δημοσιεύεις κάτι το αγενές όταν βρίσκεσαι μπροστά σε ένα πληκτρολόγιο», δήλωσε ένας 54χρονος αναλυτής επιχειρήσεων στο Τέξας. «Από κοντά, όμως, είμαστε εντελώς διαφορετικοί. Και, ενδεχομένως, να αποκτήσουμε καλύτερη άποψη για τους γύρω μας, όταν δεν βλέπουμε τις απόψεις τους στο διαδίκτυο».
Μπορεί να αντιμετωπίσετε δυσκολίες με το να στείλετε ή να δωρίσετε χρήματα
Στο Facebook, μπορείτε να προσθέσετε τα στοιχεία πληρωμής σας, για να αγοράσετε και να πουλήσετε διάφορα αντικείμενα στο Marketplace, να στείλετε χρήματα στην οικογένειά σας μέσω Messenger και να κάνετε δωρεές για καλούς σκοπούς. Αν κλείσετε τον λογαριασμό σας στο Facebook, ενδεχομένως, να αντιμετωπίσετε δυσκολίες στις διαδικασίες αυτές, ανέφερε ένας 57χρονος συνταξιούχος δάσκαλος γυμνασίου στο Λας Βέγκας, ο οποίος έκλεισε τον λογαριασμό του, το 2019.
«Στο Twitter, ακολουθώ λογαριασμούς διάσωσης σκύλων. Και κάνουν αναρτήσεις στις οποίες ζητούν να γίνουν δωρεές στο Facebook, ή παραπέμπουν σε κάποια ανάρτηση στο Facebook», προσέθεσε ο ίδιος. «Ωστόσο, δεν βλέπω συχνά, πλέον, αναρτήσεις τέτοιων οργανώσεων, καθώς δεν έχω λογαριασμό στο Facebook και δεν θα ήθελα να ανοίξω».
Δεν λείπεις σε κανέναν, ούτε θυμούνται τα γενέθλιά σου
Διευθύντρια προϊόντων της Microsoft, στη Μινεάπολη, ήταν ενεργή στο Facebook και το Instagram, διαχειριζόταν ομάδες, μοιραζόταν άρθρα, ενώ ήταν και η διαχειρίστρια ενός λογαριασμού κάποιας μικρής επιχείρησης. Όταν, όμως, έκλεισε τον λογαριασμό της στο Facebook, το 2016, και στο Instagram, το 2020, κανείς δεν το παρατήρησε.
Ούτε ένα άτομο δεν της είπε: «Γιατί δεν σε βλέπουμε πια στο Facebook ή το Instagram; Μας έλειψες», δήλωσε η ίδια.
Και τι συμβαίνει με τις ειδοποιήσεις γενεθλίων και τις ευχές στον τοίχο σας στο Facebook; Απλώς αποχαιρετήστε τα. Και δεν είναι καθόλου κακό.
«Στο Facebook, στα γενέθλιά μου, 300 άτομα, συνήθως, μου εύχονταν στον τοίχο μου, και, στη συνέχεια, έπρεπε να απαντήσω και να κάνω like στις αναρτήσεις ανθρώπων που δεν γνωρίζω», δήλωσε ένας 42χρονος διαχειριστής πληροφοριακών συστημάτων στο Λος Άντζελες. «Τώρα, οι επαφές μου είναι περισσότερο “αληθινές”» Στα γενέθλιά μου, περίπου 20 άτομα μού έστειλαν μήνυμα. Είμαι περισσότερο χαρούμενος έτσι».
Νιώθεις περισσότερο παραγωγικός
Εάν αφήσετε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αποκτάτε περισσότερο ελεύθερο χρόνο – και μερικές φορές περισσότερο από ό,τι περιμένατε.
« Ξαφνιάστηκα όταν συνειδητοποίησα πόσο χρόνο σπαταλούσα κάνοντας scroll σε διάφορες εφαρμογές. Ξεκινάτε να γράφετε στον υπολογιστή σας, και μπορείτε να αποσυντονιστείτε μπαίνοντας παράλληλα σε πολλές εφαρμογές» δήλωσε μία 39χρονη life coach από Μινεσότα, η οποία έκλεισε τον λογαριασμό της στο Instagram το 2020.
«Τώρα, στον χρόνο αυτό που έχανα μπαίνοντας σε εφαρμογές, διαβάζω βιβλία, περνάω χρόνο με την οικογένειά μου ή μαγειρεύω χωρίς να πιάνω το τηλέφωνό μου», συνέχισε η ίδια.
Οι φίλοι απομακρύνονται
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να σας κάνουν να νιώθετε ότι κρατάτε επαφή με τους υπόλοιπους χρήστες μόνο και μόνο επειδή κάνατε like σε κάποια ανάρτησή τους ή επειδή κάποιος σχολίασε μία από τις φωτογραφίες σας. Μόλις κλείσετε τους λογαριασμούς σας, μερικές από αυτές τις σχέσεις ξεθωριάζουν.
«Στεναχωριέμαι όταν το σκέφτομαι», δήλωσε ένας 18χρονος digital artist από το Φαγιέτβιλ. O ίδιος αναφέρει έχασε επαφή με κάποιους διαδικτυακούς φίλους όταν διέγραψε το λογαριασμό του στο Instagram, το 2019. Σήμερα, κάνει αναρτήσεις με τα έργα του στο Tumblr και το Twitter, όπου δεν αισθάνεται την ίδια πίεση με πριν να δημοσιεύει συνεχώς.
«Με ενοχλούσαν όλες οι επιφανειακές αναρτήσεις ματαιοδοξίας», είπε ο ίδιος. «Ο μόνος τρόπος για να ανοίξω και πάλι λογαριασμό στο Instagram, είναι εάν ο Ίλον Μασκ καταστρέψει το Twitter.»
Μεταφράστηκε στα Ελληνικά από τον Οικονομικό Ταχυδρόμο
0 Σχόλια