Η Ελλάδα εξοπλίζεται με F 35 - Οι συζητήσεις στις ΗΠΑ και το χρονοδιάγραμμα

H ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα των F35 αποτελεί την κορωνίδα του ταξιδιού του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ


Η επισφράγιση κατα τη διάρκεια της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τζο Μπάιντεν πως η Ελλάδα εντάσσεται στο πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35 αποδεικνύει την άριστη σχέση των δυο ανδρών. Μάλιστα, η προοπτική να μπει η Lockheed Martin ως στρατηγικός εταίρος με μειοψηφικό ποσοστό στην ΕΑΒ δεν αποκλείεται να επιταχύνει τις εξελίξεις και να φέρει τα F35 νωρίτερα από το 2028 στην Αθήνα.

Ωστόσο όπως διευκρινίζουν αρμόδιες πηγές, η παραπάνω εξέλιξη δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το τουρκικό αίτημα για αγορά F-16.

Η ελληνική κυβέρνηση μετά και τις συναντήσεις του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ δεν ανησυχεί επί του παραπάνω θέματος, αφενός διότι υπό τις παρούσες συνθήκες θεωρείται δύσκολο να δοθεί το «πράσινο φως» από το Κογκρέσο, αφετέρου επειδή τα συγκεκριμένα αεροσκάφη ακόμη και μετά την αναβάθμισή τους, εφόσον αυτή γίνει, «κοσμούν» και την ελληνική Πολεμική Αεροπορία και σε καμία περίπτωση δεν διαταράσσουν υπέρ της Άγκυρας την ισορροπία στον αέρα πάνω από το Αιγαίο.

Το μήνυμα εξάλλου του Κυριάκου Μητσοτάκη πίσω από την πρώτη γραμμή των δηλώσεών του τόσο στη δεξίωση στον Λευκό Οίκο όσο και κατά την ομιλία του στο Κογκρέσο ήταν ξεκάθαρο: Δεν δύναται να υπάρξει σοβαρή εξομάλυνση των σχέσεων Δύσης - Τουρκίας αν η Άγκυρα προηγούμενα δεν σταματήσει τις επιθετικές ενέργειες κατά της Ελλάδας και της Κύπρου.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια