Η σφοδρότητα της ρητορικής επίθεσης που εξαπέλυσε απέναντι στη Δύση ο εκπρόσωπος του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών, ερωτηθείς για τη στάση της χώρας του στην ουκρανική κρίση, οπωσδήποτε εντυπωσιάζει. Το ότι ο Wang Wenbin αποκάλεσε τις ΗΠΑ "μετρ της παραπληροφόρησης", "υπέρμαχο της καταναγκαστικής διπλωματίας και σαμποτέρ της διεθνούς ειρήνης και σταθερότητας", δεν θυμίζει διόλου την άκρως διπλωματική γλώσσα στην οποία αρεσκόταν μέχρι πρότινος οι Κινέζοι ιθύνοντες. Ούτε βέβαια η ευχή "να μπορέσει η Ε.Ε. να δει την αλήθεια και να σταματήσει να κρατάει το κεράκι στον διάβολο".
Η γλώσσα αυτή αποδεικνύει ότι η Κίνα ούτε είναι ούτε θέλει να φαίνεται ουδέτερη στην διεθνή σύγκρουση που συμπύκνωσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Πρόσφατες είναι άλλωστε οι αυστηρές προειδοποιήσεις που απηύθυνε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλλεν, ως πραγματικός "αρχιστράτηγος" στην σινο-αμερικανική αντιπαράθεση, ότι το Πεκίνο δεν μπορεί να περιμένει πως η διεθνής κοινότητα θα σεβαστεί οποιεσδήποτε μελλοντικές εκκλήσεις του για θέματα κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας, αν δεν σεβαστεί αυτές τις αρχές τώρα στην Ουκρανία.
Κυρίως, όμως, η γλώσσα του εκπροσώπου του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών αποτελεί την μετάφραση σε όρους τρέχουσας επικοινωνίας όσων πολύ πιο "λυρικά" και "συμπεριληπτικά" διακήρυξε ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπινγκ κατά την ομιλία του μέσω τηλεδιάσκεψης στο Boao Forum την περασμένη Πέμπτη.
To Boao Forum for Asia, δημοσιογραφικά αποκαλούμενο και "Ασιατικό Νταβός", πραγματοποιείται τα τελευταία 21 χρόνια στο θέρετρο του Μποάο, στην επαρχία Χαϊνάν της νότιας Κίνας, παρουσία πλήθους επιχειρηματιών και ξένων προσκεκλημένων, δίνοντας τελευταία στον Σι Τζινπινγκ την ευκαιρία να ξεδιπλώνει ενώπιον ευρύτερου ακροατηρίου το όραμά του για την διεθνή τάξη πραγμάτων.
Και αν η φράση-κλειδί της περσινής ομιλίας του "Ο κόσμος χρειάζεται δικαιοσύνη και όχι ηγεμονία” ήταν ήδη χαρακτηριστική, η φετινή προσφώνησή του ήταν πραγματικά αποκαλυπτική, καθώς ο Σι Τζινπίγνκ γνωστοποίησε ότι η χώρα του εισηγείται Παγκόσμια Πρωτοβουλία Ασφαλείας, σε ρητή, καίτοι μη ονομαστική, αντιπαράθεση προς την rule based order των ΗΠΑ και των Συμμάχων τους.
Παγκόσμια Πρωτοβουλία Ασφάλειας
Η Παγκόσμια Πρωτοβουλία Ασφαλείας, η οποία έρχεται ως συνέχεια της Παγκόσμιας Αναπτυξιακής Πρωτοβουλίας την οποία πρότεινε πέρσι ο Σι στο φόντο της πανδημικής κρίσης, βασίζεται μάλιστα, σύμφωνα με τον εμπνευστή της, στις Πέντε Αρχές Ειρηνικής Συνύπαρξης που διατυπώθηκαν στο πλαίσιο της ινδοκινεζικής συμφωνίας του 1954, καθώς και στο Πνεύμα της Μπαντούνγκ, ήτοι στις αρχές που προέκυψαν κατά την Αφροασιατική Σύνοδο του 1955 στην Ινδονησία, οπότε και τέθηκαν, ενόσω ακόμη η αποαποικιοποίηση ήταν σε εξέλιξη, τα θεμέλια της Κίνησης των Αδεσμεύτων.
Πρόκειται βέβαια για μιαν ιδιόμορφη επίκληση της κληρονομιάς των Αδεσμεύτων, καθώς αυτή γίνεται πλέον στο όνομα της ελεύθερης αγοράς και της παγκοσμιοποίησης, της οποίας η Κίνα προβάλλει ως ο πραγματικός θιασώτης, απέναντι στα σχέδια "κατακερματισμού” της διεθνούς σκηνής για τα οποία κατηγορεί τις ΗΠΑ.
"Είναι σημαντικό", τόνισε ο Σι, "να παραμείνουμε δεσμευμένοι στο όραμα της κοινής, συμπεριληπτικής, συνεργατικής και βιώσιμης ασφάλειας και να εργασθούμε για τη διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας. Να μείνουμε δεσμευμένοι στον σεβασμό της κυριαρχίας και εδαφικής ανεξαρτησίας όλων των χωρών, της μη ανάμιξης στις εσωτερικές τους υποθέσεις, του σεβασμού των ανεξάρτητων επιλογών των λαών των διαφορετικών χωρών ως προς τα αναπτυξιακά μονοπάτια και τα κοινωνικά συστήματά τους".
Και αν τα παραπάνω παραπέμπουν σε τυχόν αιχμή για τη στάση της Ρωσίας, η συνέχεια είναι αποκαλυπτική της πραγματικής στόχευσης του Κινέζου ηγέτη, ο οποίος ζήτησε "να μείνουμε δεσμευμένοι στη συμμόρφωση με τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, να απορρίψουμε την νοοτροπία Ψυχρού Πολέμου, να αντιταχθούμε στη μονομέρεια (unilateralism), να αρνηθούμε την "πολιτική των ομάδων" και την αντιπαράθεση των μπλοκ, να λαμβάνουμε υπόψη τις ανησυχίες ασφαλείας όλων των χωρών σοβαρά, να τηρούμε την αρχή της αδιαίρετης ασφάλειας, να οικοδομήσουμε μια ισορροπημένη, αποτελεσματική και βιώσιμη αρχιτεκτονική ασφαλείας και να αντιταχθούμε στην επιδίωξη της ασφάλειας του ενός εις βάρος του άλλου, επιλύοντας ειρηνικά τις διαφορές και διενέξεις μεταξύ χωρών μέσω διαλόγου και διαβούλευσης, να απορρίψουμε τα δύο μέτρα και σταθμά και να αντιταχθούμε στην χρήση μονομερών κυρώσεων και της εξωεδαφικής δικαιοδοσίας".
Προχωρώντας στο ίδιο πνεύμα ο Σι Τζινπίνγκ υποστήριξε ότι όλες οι χώρες βρίσκονται "στο ίδιο καράβι” και ότι απαράδεκτο να αποβληθεί οποιoσδήποτε επιβάτης. "Στον σύγχρονο κόσμο", τόνισε, "η μονομέρεια και η υπερβολική επιδίωξη του ιδιοτελούς συμφέροντος είναι καταδικασμένες σε αποτυχία. Και το ίδιο ισχύει για τις πρακτικές της αποσύνδεσης (decoupling), της διατάραξης του εφοδιασμού, της μέγιστης πίεσης και της προσπάθειας δημιουργίας "μικρών κύκλων" ή της υποκίνησης συγκρούσεων επί ιδεολογικών γραμμών". Πρόκειται βέβαια για περιγραφή της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.
"Ατμομηχανή" δε της νέας διεθνούς αρχιτεκτονικής ο Κινέζος ηγέτης θεωρεί την Ασία, την οποία κάλεσε να παραμείνει ειρηνική, ενωμένη και ανεξάρτητη. Δήλωσε δε πεπεισμένος ότι η χώρα του έχει όλα τα περιθώρια να ελιχθεί οικονομικά, ώστε να προσπεράσει τις όποιες δυσκολίες.
Είναι αυτή η αυτοπεποίθηση που κατασταλάζει και προς τα κατώτερα κλιμάκια της εξουσίας, οδηγώντας σε τοποθετήσεις όπως εκείνη του Wang Wenbin.
0 Σχόλια