Συνδυαστικές παρεμβάσεις με αύξηση μισθών, μείωση εισφορών και μέτρα στήριξης για το ρεύμα με στόχο την αντιμετώπιση του κύματος ακρίβειας και την ανάσχεση της κυβερνητικής φθοράς – Τα «μηνύματα» Μητσοτάκη και η διαμόρφωση προεκλογικού περιβάλλοντος
Με την εσπευσμένη, κατά λίγες ημέρες, ανακοίνωση της δεύτερης αύξησης του κατώτατου μισθού μέσα στο 2022, ο Κυριάκος Μητσοτάκης «ανεβάζει ταχύτητα», σε μια προσπάθεια ανάσχεσης της κυβερνητικής φθοράς, υπό την πίεση του κύματος ακρίβειας και της κοινωνικής της επίπτωσης.
Αύξηση μισθών, μείωση της ανεργίας
Κατά πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός αγνόησε τις μετριοπαθέστερες εισηγήσεις και αποφάσισε τη μηνιαία αύξηση κατά 50 ευρώ, στο επίπεδο των 713 ευρώ. Οπως τονίστηκε από τον ίδιο και διαμηνύεται από το Μέγαρο Μαξίμου, πρόκειται για μια παρέμβαση η οποία αγγίζει τα απώτατα όρια της οικονομίας. Κρίθηκε ωστόσο ότι η συνολική αυτή αύξηση κατά 9,7% σε ετήσια βάση διαφυλάσσει την ισορροπία και δεν θα λειτουργήσει ως αντικίνητρο προσλήψεων εκ μέρους των επιχειρήσεων. Αλλωστε, η μείωση της ανεργίας στα τρία χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ είναι ένα από τα «χαρτιά» στα οποία επενδύει πολιτικά ο Πρωθυπουργός, ενώ παράλληλα παροτρύνει τις επιχειρήσεις να δημιουργήσουν καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας.
Υπό αυτό το πρίσμα, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην επισήμανση που περιέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο μήνυμά του, το απόγευμα της Πέμπτης: «Η αλήθεια είναι, όμως, ότι οι επιχειρήσεις έχουν στηριχθεί πολύ από την κυβέρνηση. Με λιγότερους φόρους και εισφορές. Με ρευστότητα μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Αλλά και με τις πρόσφατες επιδοτήσεις για την κάλυψη του ενεργειακού κόστους».
Λιγότερες εισφορές, σχέδιο για το ρεύμα
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου είναι η πρώτη σε μία σειρά παρεμβάσεις του προσεχούς διαστήματος, με τις οποίες η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να διαμορφώσει το προεκλογικό περιβάλλον και να καλλιεργήσει νέες προσδοκίες. Οικονομικοί αναλυτές σημειώνουν την ίδια στιγμή ότι οι μισθολογικές αυξήσεις πιθανώς θα αποδειχθούν καθοριστικής σημασίας παράμετρος, καθώς θα έχουν πολλαπλή και μακροχρόνια θετική επίδραση, ειδικώς στην περίπτωση κατά την οποία θα αποκλιμακωθούν οι πληθωριστικές πιέσεις. Ως προς αυτά, το κυβερνητικό επιτελείο προετοιμάζεται για μια σειρά νέων παρεμβάσεων μέσα στον Μάιο, ο οποίος υπό αυτή την έννοια περιγράφεται ως μήνας-ορόσημο.
Οι παρεμβάσεις αυτές περιλαμβάνουν τη συνδυαστική υλοποίηση της περαιτέρω μείωσης των εισφορών τις επόμενες εβδομάδες (με ισχύ από την 1η Ιουνίου) και – κυρίως – την εξέταση των παραμέτρων για το εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης των εκρηκτικών αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα. Η σχετική επεξεργασία των σεναρίων αναμένεται να ολοκληρωθεί τις προσεχείς ημέρες, προκειμένου τα μέτρα να ανακοινωθούν και να ισχύσουν άμεσα, εφόσον κατά τα αναμενόμενα δεν υπάρξει μια συντονισμένη και αποτελεσματική ευρωπαϊκή παρέμβαση, στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη του ερχόμενου μήνα.
Η αυτοδυναμία παραμένει βασική επιδίωξη
Στο πολιτικό πεδίο, ακόμα και κυβερνητικές πηγές ομολογούν ότι το πλέγμα των παρεμβάσεων στο πεδίο της εργασίας είναι το πρώτο βήμα για τη διαμόρφωση του προεκλογικού περιβάλλοντος. Εχοντας υπόψη τα στοιχεία των τελευταίων μετρήσεων και εν αναμονή της δημοσιοποίησης των επόμενων ερευνών κοινής γνώμης μετά το Πάσχα, οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού αξιολογούν την αντοχή της κυβέρνησης, παρά την αισθητή φθορά και μελετούν τις στρατηγικές επιλογές. Στον απόηχο του θορυβώδους συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ και εν όψει της αντίστοιχης διαδικασίας του ΚΙΝΑΛ, κυβερνητικά στελέχη επιμένουν ότι από κανένα κόμμα δεν διατυπώνεται αξιόπιστη κυβερνητική πρόταση.Για τη μεν αξιωματική αντιπολίτευση αναφέρουν ότι η εσωκομματική διαδικασία του προηγούμενου Σαββατοκύριακου εξελίχθηκε σε ένα «πολιτικό Jurassic Park», στο οποίο ο Αλέξης Τσίπρας επιδίωξε την εσωτερική εκκαθάριση, με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη ημέρα μιας ορατής εκλογικής ήττας. Για το δε ΚΙΝΑΛ-ΠαΣοΚ, λένε ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν απαντά στο θέμα της διακυβέρνησης και επιμένει να δηλώνει τι δεν θέλει και όχι τι είναι αυτό που επιδιώκει.Υπό αυτή τη συνθήκη, αποδεικνύεται ότι οι πρόσφατες αναφορές του Πρωθυπουργού στα ενδεχόμενα μετεκλογικών συνεργασιών ήταν μια τακτική κίνηση, η οποία φανέρωσε τις διαθέσεις των άλλων πολιτικών δυνάμεων και έδειξε ότι η στρατηγική επιλογή της αυτοδυναμίας στη δεύτερη κάλπη παραμένει το βασικό σενάριο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Υψηλές προσδοκίες στο συνέδριο της ΝΔ
Ο Μάιος θεωρείται καθοριστικός και από πολιτικής απόψεως, καθώς το επιτελείο της ΝΔ και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός προετοιμάζονται για το συνέδριο του κόμματος, κατά το διάστημα 6-8 του μηνός.
Κομματικές πηγές μεταφέρουν την αίσθηση ότι η εναρκτήρια ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη θα έχει βαρύ πολιτικό περιεχόμενο και θα περιγράφει το στίγμα, τις προτεραιότητες και τους στρατηγικούς στόχους στην πορεία προς τις εκλογές. Κατά πληροφορίες, κεντρικός άξονας θα είναι η έμπρακτη στήριξη προς τους πολίτες αλλά και μια συνολική πολιτική τοποθέτηση, η οποία θα συμπεριλαμβάνει και τα δεδομένα της περιόδου που προηγήθηκε.
Με βάση αυτά, αναμένεται ότι ο Πρωθυπουργός θα δώσει έμφαση σε δύο στοιχεία: α) στην αναγκαιότητα ουσιαστικής κρατικής παρέμβασης στις αγορές και β) στη χάραξη ενός πλέγματος πολιτικής, με το βλέμμα στραμμένο στις ηλικιακές ομάδες 20-40, πιθανώς και με εξαγγελίες οι οποίες θα συνδυαστούν με τις αυξήσεις στους μισθούς, όπως τα μέτρα για τη στέγαση, τις επιδοτήσεις ενοικίων κ.ά. Κατά τα όσα σημειώνουν κυβερνητικές και κομματικές πηγές, στο συνέδριο αναμένεται να γίνει μια συνολική αποτίμηση όσων προεκλογικών δεσμεύσεων έχουν υλοποιηθεί και μια αναλυτική παρουσίαση των παρεμβάσεων για κάθε κοινωνική ομάδα.
Υπό αυτό το πρίσμα, προεξοφλείται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιδιώξει τη διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου πολιτικών προσδοκιών για το διάστημα έως τις εκλογές και με το βλέμμα στο διάστημα που θα ακολουθήσει.
Συνεργάτες του αναφέρουν ότι κεντρικό στοιχείο σε αυτή την επιδίωξη θα είναι το επιχείρημα πως το κυβερνητικό σχέδιο έχει υλοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό, όμως για την ολοκλήρωσή του απαιτείται η ανανέωση της εντολής διακυβέρνησης για μία ακόμα τετραετία.
Άγγελος Κωβαίος
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΒΗΜΑ
0 Σχόλια