Sponsor

ATHENS WEATHER

Ο κλοιός γύρω από τον Βλαδίμηρο...


Του Κώστα Στούπα

H υποχώρηση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων από την πολιορκία της πρωτεύουσας της Ουκρανίας άφησε πίσω της τεκμήρια για βαρβαρότητες κατά αμάχων που αποτελούν στοιχεία τα οποία μπορούν να στηρίξουν κατηγορίες για  Εγκλήματα Πολέμου.

Τούτο ωθεί  τις κοινωνίες των δημοκρατιών της Δύσης να εντείνουν τις πιέσεις τους προς το καθεστώς του Κρεμλίνου. Ακόμη και αν υπήρχαν κάποιες προθέσεις να "χαλαρώσουν" οι κυρώσεις μετά από κάποιες κινήσεις καλής θέλησης από την πλευρά της Ρωσίας, τώρα εκμηδενίζονται.

Χαρακτηριστικό είναι πως μετά τις αποκαλύψεις των εγκλημάτων η πρώην Γενική Εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Κάρλα Ντε Πόντε ζήτησε την έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαδίμηρο Πούτιν.

Σε συνέντευξή της σε ελβετική εφημερίδα, ανέφερε, πως ήταν συγκλονισμένη από τη χρήση ομαδικών τάφων στην Ουκρανία.

"Ήλπιζα να μην ξαναδώ ομαδικούς τάφους" είπε στην εφημερίδα. "Αυτοί οι νεκροί έχουν αγαπημένα πρόσωπα που δεν ξέρουν καν τι απέγιναν. Αυτό είναι απαράδεκτο".

Η Ελβετή δικηγόρος επέβλεψε τις έρευνες του ΔΠΔ για εγκλήματα πολέμου στη Ρουάντα, τη Συρία και την πρώην Γιουγκοσλαβία και είπε ότι υπάρχουν ξεκάθαρα εγκλήματα πολέμου που διαπράττονται στην Ουκρανία...

Βλέπε: Η Κάρλα Ντελ Πόντε θέλει διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον Πούτιν - "Είναι εγκληματίας πολέμου"

Οι εξελίξεις αυτές ενισχύουν τη μερίδα εκείνη των δυτικών δημοκρατιών που πιέζουν για ακόμη ισχυρότερες κυρώσεις με όποιο κόστος και αν έχουν αυτές για τις δυτικές οικονομίες.

Αρκετοί, υποστηρίζουν πως η έκδοση ενός διεθνούς εντάλματος σύλληψης δεν σημαίνει πολλά πράγματα για τον ηγέτη μια χώρας, αφού για να το εκτελέσει κάποιος και να τον συλλάβει θα πρέπει να υπερκεράσει τη δικαιοσύνη και τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

Τούτο είναι σωστό, για όσο οι ένοπλες δυνάμεις τελούν υπό την εξουσία του. Η ύπαρξη ενός διεθνούς εντάλματος σε βάρος ενός ηγέτη εντείνει την εσωτερική αμφισβήτηση από πιθανούς  διεκδικητές της εξουσίας.

Ας μην ξεχνάμε πως οι Σέρβοι ηγέτες που κατηγορήθηκαν για τα εγκλήματα πολέμου κατά τις εμφύλιες συγκρούσεις στην πρώην Γιουγκοσλαβία συνελήφθησαν αρκετά χρόνια αργότερα όταν είχαν απομακρυνθεί από επίσημα αξιώματα και κρυβόντουσαν.

Επιπλέον, η απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την περιοχή του Κιέβου μετά την αποτυχία κατάληψής του καταδεικνύει τις αδυναμίες των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, οι δυνατότητες των οποίων είχαν υπερτιμηθεί τόσο στο εσωτερικό της Ρωσίας όσο και στο εξωτερικό.

Η ηγεσία του Κρεμλίνου φαίνεται να αλλάζει τους σχεδιασμούς και να εγκαταλείπει τα σχέδια "αποναζιστικοποίησης" της Ουκρανίας μέσω της αιχμαλωσίας και καθαίρεσης της κυβέρνησης Ζελένσκι.

Τα σχέδια τώρα προσαρμόζονται στην ενίσχυση των ρωσικών δυνάμεων στο ανατολικό μέτωπο και τις ακτές της Αζοφικής Θάλασσας όπου έχουν πραγματοποιήσει σχετική πρόοδο.

Οι κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου όμως θα δυσκολέψουν οποιαδήποτε προσπάθεια για συμφωνίας μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας που θα μπορούσε να εξομαλύνει τις δυτικές κυρώσεις.

Ο κλοιός της Δύσης σφίγγει αντί να χαλαρώσει... 

Πολλά θα εξαρτηθούν από τη στάση της Κίνας η οποία στηρίζει το καθεστώς του Κρεμλίνου αλλά δεν θέλει να αντιμετωπίσει προβλήματα σε σχέση με τις προσβάσεις της στις δυτικές αγορές...


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια