Πώς ο Αλέξης στηρίζει Κυριάκο…


Μειώσεις των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 50%, μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα υποσχέθηκε προς στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλέξης Τσίπρας, ίσως σε μια απέλπιδα προσπάθεια να ανακόψει την προϊούσα φθορά τη Νέας Δημοκρατίας….

Γράφει ο Κώστας Στούπας

Το εύρος και το ύψος των υποσχέσεων αρχίζει να θυμίζει εκείνο που τον έφερε στην εξουσία το 2015, όταν υπόσχονταν διαγραφή χρεών, κατάργηση διοδίων, κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη, λαχανόκηπους στο Ελληνικό κ.λπ.

Σε ένα πρώτο επίπεδο ανάγνωσης είναι προφανές πως ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να επαναλάβει την επιτυχημένη συνταγή που τον έφερε στην εξουσία το 2015.

Το 2022 όμως δεν είναι 2015, καθώς έχει προηγηθεί το 2019.

Αν κοιτάξει κάποιος τους αριθμούς το 2019 δεν έχασε ο κ. Τσίπρας αλλά κέρδισε ο κ. Μητσοτάκης.

Για την ακρίβεια, το 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε 31,53% με 1,78 εκατ. ψήφους έναντι 36,34% τον Σεπτέμβριο του 2015 με 1,92 εκατ. ψήφους.

Μεταξύ 2015 και 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ απώλεσε ακριβώς 145 χιλ. ψήφους.

Η Νέα Δημοκρατία το 2019 έλαβε 2,25 εκατ. ψήφους έναντι 1,52 εκατ. το 2015. Η διαφορά μεταξύ των δυο αναμετρήσεων ήταν περί τις 725 χιλ. ψήφους.

Υπό την έννοια αυτή λοιπόν κάποιος μπορεί να ισχυριστεί πως το 2019 κέρδισε η Νέα Δημοκρατία του Μητσοτάκη. Η κυβερνητική αλλαγή δεν οφείλονταν κατά κύριο λόγο στην υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ήταν χαμηλότερη των ορίων που ορίζει η φυσιολογική φθορά μιας τετραετούς διακυβέρνησης.

Για την ακρίβεια, το 2019 η Νέα Δημοκρατία αναδεικνύοντας στην ηγεσία τον Κυριάκο Μητσοτάκη που έχει ένα κεντρώο προφίλ κατόρθωσε να προσελκύσει ψήφους από το μεταρρυθμιστικό Κέντρο και την Κεντροαριστερά που ποτέ δεν εμπιστεύθηκε τον "λαϊκιστή" κ. Τσίπρα, που παλαιότερα διέπρεπε ως "φονέας" των μνημονίων…

Από την άλλη πλευρά, προσέλκυσε ψηφοφόρους από τα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας οι οποίοι είχαν στηρίξει είτε ΑΝΕΛ είτε Χρυσή Αυγή και οι οποίοι είχαν σοκαριστεί από τη συμφωνία των Πρεσπών τη οποία θεωρούσαν και θεωρούν περίπου ως "προδοτική".

Με την ακατάσχετη σε στυλ 2015 παροχολογία ο κ. Τσίπρας προκαλεί μια "ψυχρολουσία" στους Κεντρώους και Κεντροαριστερούς που έχουν αρχίσει να απομακρύνονται από τη Νέα Δημοκρατία λόγω μεταρρυθμιστικής ατολμίας και φυσιολογικής φθοράς. Συνθήματα χαρίζω χρέη, χαρίζω οικόπεδα σε αυτήν την κατηγορία ψηφοφόρων προκαλούν ανησυχία πως ενδέχεται να ζήσουν ξανά περιπέτειες με κλειστές τράπεζες και εταιρείες σαν τη ΔΕΗ στα πρόθυρα της χρεοκοπίας…

Από την άλλη πλευρά, η παρουσία του κ. Ζάεφ στο συνέδριο και οι εναγκαλισμοί μαζί του θύμισαν στην "λαϊκή δεξιά" που εντυπωσιάζεται με διαγραφές χρεών και επιδόματα τις ημέρες της …προδοσίας…

Αμφότερες οι ξένες μεταξύ τους δύο αυτές κατηγορίες μάλλον θα ξανασκεφτούν αν είναι φρόνιμο να συνεχίσουν να απομακρύνονται από τη ζώνη επιρροής της Νέας Δημοκρατίας…


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια