Μικρές, πικρές αλήθειες για τον Μητσοτάκη


Τι θα έλεγες στον Μητσοτάκη, αν ζητούσε την γνώμη σου, με ρώτησε στέλεχος της ΝΔ.

Δίνω την απάντηση δημοσίως.

Κύριε Πρόεδρε. Το επόμενο διάστημα η χώρα θα αντιμετωπίσει τρία μεγάλα αδιέξοδα.

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ. Αυτοδυναμία, όπως εξελίσσονται τα πράγματα δεν θα πάρετε. Αν την παίρνατε θα προκαλούσατε σε πολλούς ανακούφιση αλλά δεν θα την πάρετε. Άρα το πρώτο πρόβλημα είναι πως θα κυβερνηθεί η χώρα.
 
Θα είστε το πρώτο κόμμα και θα σας δοθεί η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Ο Συριζα δύσκολα θα δεχθεί να σχηματίσει μαζί σας κυβέρνηση. Από ό,τι αντιλαμβάνομαι δεν θέλετε και εσείς κυβέρνηση ΝΔ-Συριζα. Μένει το ΠΑΣΟΚ. Αν το ΠΑΣΟΚ συνεργαστεί για δεύτερη φορά μαζί σας θα μπει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας και αυτό το γνωρίζουν καλά τα στελέχη του.

Η μόνη περίπτωση- και αυτή συζητήσιμη- να θελήσει να συμμετάσχει σε κυβέρνηση με τη ΝΔ το ΠΑΣΟΚ είναι η συμμετοχή και του Συριζα. Για να διαχυθεί η φθορά. Θα σταθεί δυνατή μια τέτοια τρικομματική κυβέρνηση;
 
Δεν είμαι σίγουρος. Η μόνη περίπτωση που θα ευδοκιμήσει, ίσως, είναι οι ολιγάρχες που υποστηρίζουν τα κόμματα και χάριν της υποστήριξής τους υπάρχουν, να επιβάλλουν υπό μορφήν τελεσιγράφου την τριμερή συνεργασία. Δεν ξέρω αν υπάρχει αστική τάξη στη χώρα που να σκέφτεται έτσι. Κάποια στιγμή υπήρξε. Σήμερα, φοβάμαι πως όχι.

Το ΠΑΣΟΚ δεν θα θελήσει να σχηματίσει κυβέρνηση και με τον Συριζα, μόνο, διότι και τότε οι απώλειές του θα είναι μεγάλες. Μέχρι εξαφανίσεως. Εκτός και αν αποφάσισαν να αυτοκτονήσουν.
 
Στη βουλή θα εκπροσωπηθεί και η ακροδεξιά αλλά δεν θα σας συνιστούσα να συνεργαστείτε μαζί της. Το κόμμα σας έκανε χρόνια να αποκτήσει ένα κεντροδεξιό προφίλ. Ήδη, καταχθόνιες δυνάμεις προσπαθούν να το οδηγήσουν σε νοοτροπίες της δεκαετίας του ’60 (μεταξύ μας, μερικές από αυτές διακρίνουν και εσάς, αλλά αυτό είναι άλλη, μη συζητήσιμη υπόθεση).

Αν δεν σταθεί δυνατή μια τρικομματική κυβέρνηση τότε η εναλλακτική θα είναι ή νέες εκλογές ή κυβέρνηση τεχνοκρατών. Αλλά επειδή τα σενάρια αυτά θα τρέξουν μετά τις δεύτερες εκλογές γιατί οι πρώτες θα γίνουν με το υπάρχον σύστημα αναλογικής, μια τρίτη προσφυγή στις κάλπες θα είναι καταστροφική για την χώρα.

Άρα πάμε ή σε τρικομματική ή σε κυβέρνηση τεχνοκρατών υποστηριζόμενη από τα τρία κόμματα.

Στο δεύτερο ερώτημά σας πότε να κάνετε τις εκλογές θα σας έλεγα το εξής:

Τα πράγματα με την διαχείριση του ρωσοουκρανικού πολέμου δεν τα διαχειριστήκατε καλά. Καλώς καταγγείλατε την εισβολή, πολύ καλά κάνατε και η χώρα έδειξε την ανθρωπιστική της ευαισθησία αλλά τα κράτη δεν είναι κατηχητικά σχολεία. Η ρητορική στις δηλώσεις σας μου θυμίζει την κατηχήτριά μου στο κατηχητικό της Αξιούπολης τη δεκαετία του ’60.
 
Πρέπει να κάνετε διάκριση κράτους και κοινωνίας πολιτών. Το ανθρωπιστικό αφήστε το στις οργανώσεις και στην κοινωνία. Το κράτος κινείται με βάση αυστηρά τα συμφέροντά του.

Για παράδειγμα, δεν ήταν δήλωση αυτή που κάνατε, χθες, στο twitter μετά την αποτυχημένη οργάνωση της ομιλίας Ζελένσκι στη βουλή. Έδινε την εντύπωση πως είστε εκτός τόπου και χρόνου.

Κύριε πρόεδρε αντιλαμβάνομαι ότι η άσκηση της εξουσίας αποκόβει τον ηγέτη από την πραγματικότητα. Γι αυτό υπάρχουν οι σύμβουλοι. Φοβάμαι πως οι δικοί σας αποκόπηκαν και αυτοί από την κοινωνία και δεν προσλαμβάνουν τα μηνύματά της. Οι κατά καιρούς δημοσκοπήσεις μπορεί να δίνουν μια εικόνα των διαθέσεων αλλά δεν απεικονίζουν την κοινωνική δυναμική. Άλλωστε δεν είναι και κολακευτικές για το κόμμα σας, ακόμη και μετά τις αναγκαίες παρεμβάσεις πριν την δημοσιοποίησή τους.

Σας προτείνω, λοιπόν, κύριε πρόεδρε τα εξής:

1.-Να αλλάξετε σήμερα κιόλας τον άνθρωπο που γράφει τις ομιλίες σας και τα σχόλιά σας στα κοινωνικά δίκτυα. Είναι εκτός κλίματος.

2.-Να σταματήσετε τις ηθικολογίες. Ο ρόλος του πρωθυπουργού είναι άλλος. Εν τέλει συνίσταται στην υπεράσπιση του εθνικού συμφέροντος. Και με το να διακηρύσσουμε πόσο δεδομένοι είμαστε ότι και να συμβαίνει, δεν υπερασπίζουμε το εθνικό συμφέρον.
 
3.-Η στιγμή είναι κρίσιμη για να αποφασίσετε πότε θα κάνετε εκλογές. Αν αποφασίσετε να εξαντλήσετε την τετραετία, πρέπει να βρείτε τρόπο για μια νέα αρχή. Να δοθεί στην κοινωνία η εντύπωση πως κάνατε την μέχρι τώρα αυτοκριτική σας αποφασίσατε αλλαγές και αυτές τις αλλαγές θα τις εφαρμόσετε από σήμερα μέχρι τις εκλογές.

Για να πετύχετε σ αυτό πρέπει να κάνετε έναν ανασχηματισμό, έστω, και μόνο για να δώσετε την αίσθηση μιας νέας αρχής, το τελευταίο διάστημα της κυβερνητικής σας θητείας ώστε να πετύχετε αυτά που μέχρι σήμερα δεν στάθηκε δυνατόν να πετύχετε.

Χρειάζεται, όμως, και μια ριζική αναθεώρηση της πολιτικής σας. Στα εθνικά θέματα και στην οικονομία.

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Κύριε πρόεδρε διαβάστε την συνέντευξη της κ. Νούλαντ στην «Καθημερινή». Θα διαπιστώσετε πως αντιμετωπίζει την μεν Ελλάδα ως δεδομένη την δε Τουρκία παρακλητικά. Και λέει διαφορετικά πράγματα στην Καθημερινή και διαφορετικά στην Χουριέτ ως προς το θέμα της ενέργειας και των αγωγών. Αγωγός θα κατασκευαστεί κ. πρόεδρε και θα περάσει από την Τουρκία. Θα βάλουν, επίσης την Τουρκία στην συνδιαχείριση των ενεργειακών αποθεμάτων. Εκεί που περιμέναμε η Τουρκία να επισύρει την μήνιν των Αμερικανών και των δυτικών κυβερνήσεων για την στάση της στον ουκρανικό πόλεμο, παίρνει εύσημα. Οι Αμερικανοί δεν θέτουν, πλέον, θέμα ούτε καν S-400. Και την επαινούν για την ισορροπημένη σχέση της μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Εκεί που εσείς αποτύχατε.

Και ενώ οι Αμερικανοί δεν θέτουν στην Τουρκία θέμα S-400 απαίτησαν από εσάς- και ανταποκριθήκατε- να απαλλαγείτε από τα σοβιετικής κατασκευής οπλικά συστήματα στα νησιά. Τα συστήματα δεν πρόκειται να επιστραφούν στην Ελλάδα και ο επανεξοπλισμός των νησιών, αν θελήσετε να τον κάνετε, θα χρειαστεί αρκετά χρήματα. Δεν υπάρχουν. Δεν έπρεπε να τα στείλετε.

Το ζήτημα των νησιών και η υπερβολική κατηγορηματική ρητορική σας έχουν προκαλέσει φθορά στην κυβέρνησή σας. Οι κινήσεις σας έχουν εκληφθεί ως ικανοποίηση των αμερικανικών και τουρκικών απαιτήσεων.

Κύριε Πρόεδρε, δεν ξέρω αν είναι στις προθέσεις σας αλλά δίνετε την εικόνα δορυφοροποίησης της χώρας από την Τουρκία.

Πιστεύω και εγώ, όπως και εσείς πως ο ελληνικός λαός, αν τα πράγματα φθάσουν στο κρίσιμο σημείο μιας αναμέτρησης με την Τουρκία θα προτιμήσει την συνθηκολόγηση και την δορυφοροποίηση από το να διακινδυνεύσει οτιδήποτε. Αλλά, ακριβώς, γι αυτό, αντιδρά αρνητικά στα πρώτα στάδια των υποχωρήσεων. Θέλει μια ηγεσία που να διασφαλίσει τα συμφέροντα της χώρας αλλά και να μην την οδηγήσει σε πόλεμο.

Εδώ βρίσκεται η δύσκολη εξίσωση. Μπορείτε να το πετύχετε;

Αν ναι για το πως, μην αποφασίζετε μόνος. Είναι δύσκολο το θέμα. Επιλέξτε μια ομάδα ικανών συμβούλων , θεσμικών ή μη, και συζητήστε το. Θέλει προσοχή. Αλλά, πρέπει, πλέον, να περάσετε την εικόνα διεθνώς πως ναι μεν η Ελλάδα είναι αξιόπιστος σύμμαχος της δύσης αλλά όχι δεδομένος σε ό,τι υποβλέπει τα εθνικά της συμφέροντα.

Τέλος, να φροντίσετε να αποκαταστήσετε διαταραχθείσες ισορροπίες. Ακόμη και με την Ρωσία. Είναι πολύ σημαντικό για την επόμενη ημέρα.

Αν, πάλι, αποφασίσατε να πάτε σε εκλογές, κάντε τες πριν το καλοκαίρι. Η χώρα δεν αντέχει μεγάλες περιόδους αβεβαιότητας και ακυβερνησίας. Κάντε τες για την πατρίδα. Όσο και αν την αμφισβητούμε, υπάρχει. Είναι αυτό το κάτι που, ακόμη, μας κρατά όλους.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Για την οικονομία δεν έχω να σας πω πολλά πράγματα γιατί δεν έχω καμιά ειδίκευση. Αλλά όλοι λένε πως θα περάσουμε δύσκολα. Αν το δύσκολα κυμαίνεται στα συνηθισμένα, θα την διαχειριστείτε. Αν τα δύσκολα υποβαθμίσουν και άλλο το βιοτικό επίπεδο του λαού θα αντιμετωπίσετε εκρήξεις. Είναι ο μόνος λόγος που μπορεί να δείτε μαζικές διαδηλώσεις.

Δώστε, επίσης, κάποια σημασία στην περιφέρεια. Η περιφερειακή σας πολιτική είναι ανεξήγητα αποικιοκρατική. Και προσέξτε. Στη Θεσσαλονίκη διαμορφώνεται ένα κίνημα στη βάση περιφερειακής ανάπτυξης που δεν αποκλείεται να πάρει και πολιτική μορφή.

Αυτά κ. Πρόεδρε. Εύχομαι τα καλύτερα για τη χώρα.

Ευχαριστώ για τον καφέ που μου προσφέρατε.

Αν θέλετε περισσότερα, στα Χανιά με ντολμαδάκια.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια