«Μη μου τους κύκλους τάραττε»


Έκανα ένα μικρό ρεπορτάζ τα συμπεράσματα του οποίου παραθέτω. Οι πηγές είναι στρατιωτικές.

1.-Η συμπεριφορά των Τούρκων τις τελευταίες ημέρες δεν είναι ασυνήθιστη.
2.-Δεν θα μπορέσουν να πετύχουν τίποτε σπουδαίο.
3.-Η ενεργοποίηση των αντιαεροπορικών συστημάτων είναι σοβαρή κλιμάκωση.
4.-Οι Τούρκοι “μαζεύτηκαν” μετά την ενεργοποίηση.
5.-Η πηγή μου δεν γνώριζε αλλά αν μεταξύ των συστημάτων που ενεργοποιήθηκαν ήταν και οι Patriot, αποτελούσε πολύ πολύ σοβαρή κίνηση.
6.-Στο παρελθόν ένα τουρκικό F-16 είχε αντιληφθεί μια ακτίνα παρακολούθησής του απο Patriot, εξαφανίσθηκε και όταν προσγειώθηκε, οι Τούρκοι έκαναν διάβημα στην Αθήνα. Θεωρούν αδιανόητο να έχει ενεργοποιηθεί η αντιαεροπορική άμυνα με Patriot.
7.-Τα Patriot δεν χρησιμοποιούνται σε κινήσεις των τούρκων όπως τις τελευταίες ημέρες. Υπάρχουν για περίπτωση άμεσης στρατιωτικής αντιπαράθεσης. Εννοούν στρατιωτικών επιχειρήσεων ή ενός σοβαρού θερμού επεισοδίου.
8.-Ως στρατιωτική αντιπαράθεση δεν θεωρείται η αναχαίτιση.
9.-Στην ερώτηση πως θα αντιμετωπίσουμε τους τούρκους αν όχι με την αντιαεροπική άμυνα η απάντηση ήταν με τις αναχαιτίσεις.
10.-Η Ελλάδα αυτήν την στιγμή συμμετέχει σε πόλεμο της Σαουδικής Αραβίας με προσωπικό που χειρίζεται τους Patriot και προφυλλάσσει μέρος της χώρας. Το αντίτιμο που θα παρείχε η Σαουδική Αραβία ήταν πετρέλαιο. Το παρέχει;

Είναι εμφανές ότι η στρατιωτική και, προφανώς, η πολιτική λογική είναι διαφορετική απο την λογική της κοινής γνώμης.
Στις Ένοπλες Δυνάμεις η ενεργοποίηση των Patriot θεωρείται ακραία κλιμάκωση. Το ερώτημα της κοινής γνώμης είναι γιατί δεν χρησιμοποιείται ως όπλο αποτροπής. Γιατί δεν αξιοποιείται ώστε οι τούρκοι να μην τολμούν να αμφισβητήσουν τον εναέριο χώρο του Αιγαίου.
Στη στρατιωτική και πολιτική λογική αυτό που βλέπουμε καθημερινά και τα όρια που εξαντλείται είναι μια καθημερινή απασχόληση.
Στην λαϊκή συνείδηση είναι μια καθημερινή προσβολή.
Συμπέρασμα: το σύστημα μας υπαγορεύει να μάθουμε να ζούμε με την τουρκική αμφισβήτηση της ύπαρξής μας. Και αν χρειαστεί να την αντιμετωπίσουμε πρέπει να το κάνουμε ήπια. Όπως,αυτό μας υποδεικνύει.

Παντελής Σαββίδης

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια