Sponsor

ATHENS WEATHER

O Αμαζόνιος μπαίνει σε φάση «μη επιστροφής» από την καταστροφή


Μια αναμενόμενη αλλά σίγουρα εξαιρετικά δυσάρεστη εξέλιξη παρουσιάζει με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Nature Climate Change» διεθνής ομάδα επιστημόνων. Οι ερευνητές μελετώντας δορυφορικά δεδομένα των τριών τελευταίων δεκαετιών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το τροπικό δάσος του Αμαζόνιου που θεωρείται ο «μεγαλύτερος πνεύμονας» της Γης βρίσκεται ένα βήμα πριν το αποκαλούμενο «σημείο μη επιστροφής», το σημείο δηλαδή που το δάσος δεν μπορεί με φυσικό τρόπο να αναπληρώσει τις απώλειες που έχει από την καταστροφή που βιώνει από την ανθρώπινη δραστηριότητα.

Το τροπικό δάσος του Αμαζόνιου αποτελεί εκτός των άλλων και το οικοσύστημα με την μεγαλύτερη βιοποικιλότητα στον πλανήτη. Πιστεύεται ότι το τροπικό δάσος του Αμαζόνιου κρύβει ακόμη μεγάλο αριθμό άγνωστων ακόμη ειδών χλωρίδας και πανίδας πολλά από τα οποία πιθανώς να εξαφανιστούν πριν τα ανακαλύψουμε και γίνει κάποια προσπάθεια διάσωσης τους.

Εκτός από την καταστροφή του δάσους για υλοτομία, για δημιουργία καλλιεργήσιμων εκτάσεων, για δημιουργία περιοχών εξόρυξης και για δημιουργία περιοχών κατοίκησης η κλιματική αλλαγή για την οποία ευθύνεται επίσης ο άνθρωπος καταστρέφει το δάσος μέσω ξηρασίας και επακόλουθων πυρκαγιών. Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι η αποψίλωση του τροπικού δάσους είναι πλέον τόσο μεγάλη ώστε το δάσος εκπέμπει στην ατμόσφαιρα περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από όσο απορροφά.

Στη μελέτη συμμετείχαν επιστήμονες του βρετανικού Πανεπιστημίου του Έξετερ, του Ινστιτούτου Έρευνας Κλιματικής Επίδρασης (PIK) και του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Μονάχου οι οποίοι αναφέρουν ότι το τροπικό δάσος του Αμαζόνιου αν δεν αλλάξει κάτι γρήγορα και δραστικά στο κοντινό μέλλον θα μετατραπεί σε μια απέραντη σαβάνα.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια