Σε υποχώρηση ο ρωσικός στρατός; - Στήνει αμυντικές θέσεις λέει το αμερικανικό Πεντάγωνο

Παρά την στρατιωτική υπεροπλία των Ρώσων, φαίνεται πως οι πολεμικές επιχειρήσεις δεν εξελίσσονται όπως θα ήθελε ο Βλαντιμίρ Πούτιν


Σχεδόν ένας μήνας έχει συμπληρωθεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, με τις πολεμικές επιχειρήσεις να συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, και τις συνομιλίες να μην παράγουν ουσιαστικά αποτελέσματα.

Το αδιέξοδο σε όλα τα μέτωπα στην Ουκρανία συνεχίζεται. Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να σφυροκοπούν την Ουκρανία, οι Ουκρανοί αντιστέκονται προσπαθώντας να διατηρήσουν υπό τον έλεγχό τους στρατηγικής σημασίας πόλεις, ενώ οι διαπραγματεύσεις φαίνεται πως προσφέρουν για την ώρα σημάδια ελπίδας για κατάπαυση του πυρός για μία ειρηνευτική συμφωνία το προσεχές διάστημα.

Ο ρωσικός στρατός στήνει αμυντικές θέσεις

Πάντως παρά την στρατιωτική υπεροπλία των Ρώσων, φαίνεται πως οι πολεμικές επιχειρήσεις δεν εξελίσσονται όπως θα ήθελε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο ρωσικός στρατός υποχώρησε 30 και πλέον χιλιόμετρα ανατολικά του Κιέβου τις τελευταίες 24 ώρες και άρχισε να στήνει αμυντικές θέσεις σε διάφορα μέτωπα στην Ουκρανία, δήλωσε  ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

«Οι Ουκρανοί κατάφεραν να απωθήσουν τους Ρώσους στα 55 χιλιόμετρα ανατολικά και βορειοανατολικά του Κιέβου», δήλωσε στον Τύπο ο αξιωματούχος, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. Την Τρίτη, το Πεντάγωνο εκτιμούσε ακόμη ότι οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονταν 15 ως 20 χιλιόμετρα από το κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας.

«Αρχίζουμε να διαπιστώνουμε ότι υποχωρούν και στήνουν αμυντικές θέσεις. Δεν είναι ότι δεν προελαύνουν, είναι πως δεν προσπαθούν να προελάσουν. Παίρνουν αμυντικές θέσεις».

Οι ρωσικές δυνάμεις παραμένουν επίσης σε τέλμα 10 χιλιόμετρα από το κέντρο της Τσερνιγκίβ, βορειοδυτικά του Κιέβου, κατά τις εκτιμήσεις του Πενταγώνου. Σε αυτή τη ζώνη «χάνουν έδαφος, μετακινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση, αλλά όχι πολύ», σύμφωνα με τον αξιωματούχο.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια