Ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Παπανδρέου, δεν ακολούθησε ποτέ στην πολιτική του διαδρομή, μια... βολική πορεία.
Συγκρούστηκε, ρίσκαρε, σόκαρε, αιφνιδίασε. Ίσως και για αυτό κατάφερε να φτάσει στο εντυπωσιακό 48% το 1981 και να διατηρήσει υψηλά ποσοστά, ακόμη και σε δύσκολες εποχές για τον ίδιο και το κόμμα του. Κορυφαία του στιγμή, η μάλλον μια από αυτές, η σύγκρουση στο «Πεντελικό», όπου ρισκάρει τα πάντα, απειλώντας τους εσωκομματικούς του αμφισβητίες με τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ. Και τελικά κέρδισε...
Οι επιλογές αυτές, επιβεβαιώνουν ότι μια πορεία «κάτω από τα ραντάρ», χωρίς συγκρούσεις, χωρίς ρίσκα δεν είναι πάντοτε η ενδεδειγμένη εάν θέλεις να παίξεις πρωταγωνιστικό ρόλο και όχι απλά να είσαι ένας κομπάρσος. Ο κ. Ανδρουλάκης, που ξεκίνησε με πολύ καλές - δυνατές προοπτικές την πορεία του ως ηγέτης του ΠΑΣΟΚ, καλείται τώρα να αποφασίσει ποιον δρόμο θα ακολουθήσει. Τον βολικό, με χαμηλές «πτήσεις» και ίσες αποστάσεις, ή τον δύσκολο με καθαρές θέσεις, συγκρούσεις και πολιτικά ρίσκα;
Μέχρι στιγμής πάντως δείχνει να προτιμά τις ισορροπίες. Συντάσσεται με τον ΣΥΡΙΖΑ υπερψηφίζοντας την πρόταση μομφής, αλλά δηλώνει ότι δεν θέλει εκλογές, χαρακτηρίζει σκευωρία την υπόθεση της Νοβάρτις αλλά δεν τοποθετείται για τα στελέχη του που κατηγορήθηκαν, υιοθετεί μια στάση πολιτικού πολιτισμού αλλά δεν ξεκαθαρίζει ποιος ευθύνεται για τις ακραίες συγκρούσεις στην Βουλή. Ο δρόμος αυτός μπορεί να είναι πρόσκαιρα βολικός, αλλά δεν οδηγεί στην ολική επαναφορά του ΠΑΣΟΚ, που επιδιώκει ο νεοεκλεγείς ηγέτης του και τα στελέχη του κόμματος. Η δυναμική εμφάνιση της κοινοβουλευτικής εκπροσώπου κυρίας Νάντιας Γιαννακόπουλου στη συζήτηση για την πρόταση μομφής, δεν είχε τη ανάλογη συνέχεια σε επίπεδο θέσεων.
Η δημοσκοπική άνοδος του ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη είναι δεδομένη αυτή την ώρα. Το κρίσιμο ζήτημα όμως, είναι αν τα διψήφια ποσοστά που σήμερα εμφανίζει κατ' αρχήν θα διατηρηθούν. Όσο δεν υπάρχουν καθαρές θέσεις επί όλων των ζητημάτων, μια συνολική προγραμματική πρόταση με «γωνίες» αλλά και συγκρούσεις με τα «κακώς κείμενα», είναι πολύ πιθανόν η άνοδος αυτήν να αποδειχθεί απολύτως πρόσκαιρη. Το «γκρίζο», το «θολό» στην πολιτική, ειδικά σε μια περίοδο που οι πολίτες αναζητούν συγκεκριμένες λύσεις στα προβλήματα τους, δεν μπορεί να αποτελεί μια πολιτική πρόταση και πολύ δε περισσότερο μια πρόταση εξουσίας.
Όσον αφορά τέλος τον κ. Βαγγέλη Βενιζέλο, δεν είναι απολύτως βέβαιο πως η διπλή πολιτική παρέμβαση που έκανε, επικρίνοντας ουσιαστικά τον πρωθυπουργό γιατί δεν τον ανάφερε όταν μίλησε για την Νοβάρτις, απευθυνόταν στη ΝΔ.
Γιάννης Σαραντάκος
0 Σχόλια