Λάβρος Πούτιν κατά ΗΠΑ και ΝΑΤΟ


Συνεχίστηκε χθες η έντονη διπλωματική δραστηριότητα, με σκοπό την αποτροπή μιας νέας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Στις πρώτες δηλώσεις του για τη ρωσο-ουκρανική κρίση από τον Δεκέμβριο, ωστόσο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατήγγειλε την Ουάσιγκτον ότι προσπαθεί να παρασύρει τη χώρα του σε ένοπλη σύρραξη με την Ουκρανία, κάτι που η Μόσχα δεν επιθυμεί, προσθέτοντας ότι «οι κύριες προτάσεις» του για την επίλυση της κρίσης «αγνοήθηκαν» από τις ΗΠΑ στις γραπτές απαντήσεις τους προς την κυβέρνησή του την περασμένη εβδομάδα.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μετά την πεντάωρη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας –και στενότερο σύμμαχό του στην Ε.Ε.– Βίκτορ Ορμπαν, ο κ. Πούτιν πρόσθεσε, σχετικά με τη δραστηριότητα του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη, ότι «δεν μπορεί να θωρακιστεί η ασφάλεια μιας χώρας εις βάρος μιας άλλης». Αναφέρθηκε στην Κριμαία ως «κυρίαρχο ρωσικό έδαφος» και είπε ότι αν η Ουκρανία επιχειρούσε την ανάκτησή της και ήταν μέλος του ΝΑΤΟ, αυτό θα οδηγούσε τη Συμμαχία σε πόλεμο με τη Ρωσία. Πρόσθεσε, πάντως, ότι ελπίζει σε μια «ειρηνική λύση». Από την πλευρά του ο κ. Ορμπαν είπε ότι η επίσκεψή του αποτελεί «ειρηνευτική αποστολή» και διαβεβαίωσε τον Ρώσο πρόεδρο ότι «κανένας Ευρωπαίος ηγέτης δεν επιθυμεί τον πόλεμο».

Νωρίτερα, ο κ. Πούτιν είχε συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον Μάριο Ντράγκι, ο οποίος –σύμφωνα με το γραφείο του Ιταλού πρωθυπουργού– τον προειδοποίησε ότι μια «επιδείνωση της κρίσης» θα συνεπάγετο «σοβαρές συνέπειες» για τη Μόσχα. Τηλεφωνική συνομιλία είχαν επίσης χθες οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Αντονι Μπλίνκεν και Σεργκέι Λαβρόφ. Τη Δευτέρα, εξάλλου, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε τη δεύτερη τηλεφωνική συνομιλία του με τον κ. Πούτιν σε διάστημα τεσσάρων ημερών, με τις δύο πλευρές να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας διά ζώσης συνάντησης των δύο ηγετών.

Στο Κίεβο, η ουκρανική κυβέρνηση υποδέχθηκε χθες σειρά Ευρωπαίων ηγετών που εξέφρασαν τη στήριξή τους στη χώρα. Μεταξύ τους ήταν ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον. Κατά τη χθεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου του Ουκρανού προέδρου και του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, ο Ζελένσκι τόνισε ότι μια στρατιωτική σύρραξη της χώρας του με τη Ρωσία θα αποτελέσει απαρχή πανευρωπαϊκού πολέμου. Ο Τζόνσον, επίσης, κάλεσε τη Ρωσία να επιστρέψει στον δρόμο της διπλωματίας, τονίζοντας ότι η ρωσική είναι μια πραγματική απειλή και ότι ενδεχόμενη εισβολή της στην Ουκρανία θα σηματοδοτήσει πολιτικό, ανθρωπιστικό και στρατιωτικό όλεθρο.

Ο Ρώσος πρόεδρος συνομίλησε με Ντράγκι και Μακρόν – «Καμπανάκι» Ζελένσκι και Τζόνσον για πανευρωπαϊκό όλεθρο από ενδεχόμενη σύρραξη.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέγραψε χθες διάταγμα για την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας κατά 100.000 άτομα σε βάθος τριετίας. Ο πρωθυπουργός της χώρας Ντένις Σμίγκαλ, από την πλευρά του, αποκάλυψε ότι η Ουκρανία, η Πολωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο διαβουλεύονται για την επικείμενη υπογραφή μιας τριμερούς συμφωνίας «για την ενίσχυση της περιφερειακής ασφάλειας».

Η Ε.Ε. αναζητάει αέριο

Παράλληλα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι προσπάθειες της Ε.Ε. να εξασφαλίσει εναλλακτικές πηγές φυσικού αερίου σε περίπτωση διακοπής ή σημαντικού περιορισμού της προμήθειας από τη Ρωσία στο ενδεχόμενο κλιμάκωσης της κρίσης. Η επίτροπος Ενέργειας της Ε.Ε. Κάντρι Σίμσον συνομίλησε χθες επ’ αυτού με τον υπουργό Ενέργειας του Κατάρ, Σαάντ Σεριντά αλ-Καάμπι. Την Παρασκευή, η κ. Σίμσον θα βρεθεί για συνομιλίες στο Αζερμπαϊτζάν, με σκοπό την αύξηση των ροών προς την Ευρώπη μέσω του αγωγού TAP, ενώ τη Δευτέρα θα ταξιδέψει με τον ύπατο εκπρόσωπο Ζοσέπ Μπορέλ στην Ουάσιγκτον για το Συμβούλιο Ενέργειας Ε.Ε. – ΗΠΑ. Η Ε.Ε. συλλογικά προμηθεύεται άνω του 40% των αναγκών της σε φυσικό αέριο από τη Ρωσία.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός, εν τω μεταξύ, σε παρέμβασή του χθες από το Κίεβο είπε ότι η Γερμανία θα πρόσφερε στη Ρωσία ένα «γεμάτο όπλο» αν έδινε το πράσινο φως για τη λειτουργία του ρωσο-γερμανικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2. Ο κ. Μοραβιέτσκι χαρακτήρισε τον αγωγό «τεράστια απειλή» για την ασφάλεια της Ευρώπης. Προχθές, σε δική του επίσκεψη στο Κίεβο, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις είπε ότι η Ε.Ε. θα κάνει «το παν» για να αποτρέψει τη χρήση του φυσικού αερίου από τη Ρωσία ως όπλου κατά της Ευρώπης.

Η εκπαίδευση των Ουκρανών

Κινήσεις τακτικής, αναγνώριση εκρηκτικών, εφαρμογή αποτρεπτικών μέσων: αυτές είναι κάποιες από τις δεξιότητες που μαθαίνουν οι Ουκρανοί, καθώς το Κίεβο προσπαθεί να προετοιμάσει τον πληθυσμό σε περίπτωση στρατιωτικής εισβολής. Πρόκειται για μια εκπαίδευση στην αντίσταση, στην οποία επενδύει ο στρατός, αφού οι ένοπλες δυνάμεις θεωρούν καίριο τον ρόλο των πολιτών στη συνδρομή των στρατευμάτων, όταν και αν η Ρωσία εξαπολύσει ολομέτωπη επίθεση στην Ουκρανία. Η ουκρανική κυβέρνηση έχει επιταχύνει την εκπαίδευση για να αντιμετωπίσει τη ρωσική επιθετικότητα και σκοπεύει να επιστρατεύσει 130.000 εφέδρους μόλις χρειαστεί. Οι έφεδροι θα κληθούν να πάρουν όπλα και εξοπλισμό από τον στρατό και θα αναφέρονται σε ένα από τα 150 τάγματα και τις 25 ταξιαρχίες κατά μήκος της χώρας. «Αν είμαστε σε μια στιγμή ανάγκης, οι άνθρωποι αυτοί θα μπορούν να μας βοηθήσουν και θα έχουν μια στοιχειώδη γνώση», εξήγησε στους New York Times στέλεχος των ουκρανικών δυνάμεων.

Γιάννης Παλαιολόγος

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια