Μήπως κάτι δεν πάει καλά;


Tου Θοδωρή Γιάνναρου

Υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα να ελεγχθεί κάποιος που νοσεί και παρ’ όλα αυτά κυκλοφορεί ελεύθερα, διασπείροντας προς όλες τις κατευθύνσεις του ορίζοντα τον ιό SARS-CoV2, και τις νέες μεταλλάξεις της Όμικρον, με την επίδειξη του καθ’ όλα … "έγκυρου” πράσινου πιστοποιητικού εμβολιασμού που κουβαλάει μαζί του ως free pass και με το οποίο ανενόχλητος μπορεί να πηγαίνει και να εισέρχεται παντού... Αυτό πως λύνεται άραγε;

Το συγκεκριμένο θέμα βέβαια δεν το θέτω προς λύση ή προτάσεις επ’ αυτού, στις απανταχού κυρίες, που με κομμώσεις περικεφαλαία και τα βαμμένα στην εντέλεια νύχια, περιδιαβαίνουν περιχαρείς τα τηλεοπτικά παράθυρα, διότι απλά, δεν υπάρχει περίπτωση να βγει άκρη μέσα από τα πρωινάδικα ή τις life style εκπομπές όπου εμφανίζονται, αλλά θέλω να ελπίζω, ότι οι πραγματικοί επιστήμονες της επιτροπής μαζί με την Πολιτεία θα ενεργοποιήσουν κάποια στιγμή την ορθή λογική, ώστε σύντομα να βρεθεί εφαρμόσιμη λύση, αλλιώς δεν κάνουμε τίποτα και οι βόμβες και τα βομβίδια θα εκρήγνυνται παντού γύρω μας και θα μολύνουν τον κόσμο ανεξέλεγκτα -εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους! Το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν είναι βέβαια ελληνικό, αλλά παγκόσμιο και δυστυχώς δυσεπίλυτο!
 
Το γεγονός ότι ο αγαπητός υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανέφερε πως λόγω του ότι, "ο χρόνος της νόσησης είναι διαφορετικός για τον κάθε πολίυη, δεν είναι απλό να υπάρξει εφαρμογή που να εξατομικεύει και να καταφέρει να διακόψει την ισχύ των πιστοποιητικών εμβολιασμού ή να τα επαναφέρει σε ισχύ μετά το πέρας της αποθεραπείας”, δεν βοηθά, διότι απλά περιγράφει απλοϊκά το πρόβλημα που ενέσκηψε, χωρίς να αναφέρεται σε προοπτική εξεύρεσης λύσης. Αναφέρει βέβαια τα αυτονόητα, ότι δηλαδή κατά τη διάρκεια της νόσησης κανείς δεν πρέπει να χρησιμοποιεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού και επίσης, πως με το πέρας της νόσησης και την αποθεραπεία, επανέρχεται αυτομάτως η ισχύς των πιστοποιητικών, αλλά ούτε αυτό βοηθά ειδικά σε μια εποχή που κυριολεκτικά κάει και τα κρούσματα έχουν εκτοξευθεί σε αριθμούς… Μπέργκαμο.
 
Ουσιαστικά πρόκειται για ένα εξαιρετικά περίπλοκο κουίζ, που έχει μεγάλες δυσκολίες για να επιλυθεί σε τεχνικό επίπεδο, διότι είναι γεγονός αναμφισβήτητο, πως ο κάθε εμβολιασμένος πολίτης που νοσεί είναι ουσιαστικά μοναδικός όπως το δακτυλικό αποτύπωμα, εμφανίζοντας διαφορετικές περίοδους ανάρρωσης, ανάλογα με την ηλικία, το πότε εμβολιάστηκε με την τελευταία δόση, τη δική του φυσική κατάσταση, τα όποια υποκείμενα νοσήματα τον συνοδεύουν, τα φάρμακα που καθημερινά λαμβάνει, το περιβάλλον που ζει, καθώς και μυριάδες άλλες παραμέτρους και ιδιαιτερότητες...

Δυστυχώς η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, δεν λύνεται εύκολα, διότι θα απαιτηθεί χρόνος για τη δημιουργία μαθηματικών μοντέλων διαχείρισης, τα οποία σίγουρα δεν είναι απλά εξελάκια. Όμως οι εξαιρετικά έμπειροι επιστήμονες μεγάλου βεληνεκούς που διαθέτει η χώρα δεν χρησιμοποιούνται, ούτε η επιστημονική τους συνδρομή ζητείται, με αποτέλεσμα οι γνωστοί τύποι και τύπισσες των τηλεοπτικών παραθύρων να κάνουν πάρτι, χασκογελώντας και προβάλλοντας απόψεις που την άλλη κιόλας μέρα διαψεύδονται από τους σοβαρούς επιστήμονες της επιτροπής, οι οποίοι βρίσκονται με δική τους επιλογή πίσω από τα φώτα παλεύοντας να βρουν, να προτείνουν λύσεις και να προστατεύσουν το κοινωνικό σύνολο, όπως ο εξαιρετικός καθηγητής λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας.

Έτσι λοιπόν φθάσαμε σε αχαρτογράφητα νερά και εκεί βαλτώσαμε!. Ούτε εξατομικευμένη και εξειδικευμένη λειτουργία του ψηφιακού συστήματος είναι εφικτό να υπάρξει σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, ούτε ο περίφημος "limiter” 5-10 ή 14 ημερών… όταν αυτός είναι ενιαίος για όλους, μπορεί να βοηθήσει -η ενιαία αντιμετώπιση και τα οριζόντια μέτρα που δεν συμπεριλαμβάνουν ιδιαιτερότητες, ποτέ δεν πρόσφεραν λύσεις. Ουσιαστικά λοιπόν, βρισκόμαστε σε απόλυτο… αδιέξοδο, και σε αυτοσχεδιασμούς χωρίς ουσία, χωρίς αποτέλεσμα, με την ελπίδα να έχει βγάλει φτερά και να απομακρύνεται!

Έχουμε φθάσει σε σημείο, όπου αν κάποιος εμβολιασμένος νοσήσει, να εναπόκειται στη ατομική του συνείδηση, αν θα εξακολουθεί να συναθροίζεται με άλλους συμπολίτες του -φίλους, γνωστούς και αγνώστους σε μπαράκια, ορθάδικα, εστιατόρια, κινηματογράφους, θέατρα, χώρους εργασίας κ.λ.π., καθώς τεχνικά, τουλάχιστον μέχρι αυτή τη στιγμή που μιλάμε, δεν έχει βρεθεί τρόπος ή ψηφιακή τεχνική, ώστε να είναι εφικτό να "μπλοκάρονται” τα ευρωπαϊκά ή τα όποια άλλα πιστοποιητικά εμβολιασμού των νοσούντων, μέχρι την οριστική τους ίαση.

Προσωπικά νιώθω απογοήτευση και ανησυχώ πολύ… και αυτό διότι αδυνατώ τόσο εγώ, όσο και ο οποιοσδήποτε άλλος πολίτης -εμβολιασμένος με 1-2 ή 3 δόσεις ή ανεμβολίαστος, να αναγνωρίσουμε τις… "stealth” απειλές δίπλα και γύρω μας και αυτό είναι πρόβλημα…που πλέον ξεφεύγει από το δίλημμα του εμβολιασμού ή του μη εμβολιασμού και δίνει δυστυχώς επιχειρήματα στους απανταχού αρνητές!

Συμβαίνουν όμως και κάποια άλλα πράγματα τα οποία δεν έχουν λογική! Τα περισσότερα σχολεία δεν θα ανοίξουν τη Δευτέρα, αλλά στο τέλος του μήνα, ανακοίνωσαν οι Ιταλοί! Εμείς γιατί τα ανοίγουμε παρ’ ότι καταγράφονται δεκάδες χιλιάδες κρούσματα σε καθημερινή βάση? Άραγε πως θα εξηγηθεί αυτή η απόφαση, που δεν είναι ιατρική αλλά αμιγώς πολιτική, όταν τα κρούσματα φθάσουν ή και ξεπεράσουν τις 100.000 και το ΕΣΥ δεν θα είναι σε θέση να ανταπεξέλθει;

Μόνο μια εξήγηση μπορεί να δοθεί!

Επειδή ένα 25% του πληθυσμού, πεισματικά αρνείται να εμβολιαστεί… το αφήνουμε αναγκαστικά στη φύση (…και λόγω της Όμικρον, που φαίνεται να έχει ηπιότερη νοσηρότητα)! Όσοι λοιπόν δεν εμβολιάστηκαν, θα νοσήσουν και έτσι θα συμπληρωθεί με φυσικό τρόπο η "ανοσία της αγέλης”… στον αυτόματο όμως πιλότο με όλα τα συνεπακόλουθα!

Όμως, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι! Είναι σαν να θέλουμε να απολυμάνουμε έναν ουρανοξύστη γεμάτο με εργαζόμενους, χρησιμοποιώντας την… απολυμαντική ισχύ της φωτιάς! Και βέβαια η φωτιά θα καθαρίσει και θα απολυμάνει το κτίριο, αλλά πίσω της θα αφήσει σκελετούς -αυτόν του ουρανοξύστη και εκείνους των ανθρώπων που θα έχουν σίγουρα απολυμανθεί… 100%. Ο τρόπος αυτός της προσπάθειας για επίτευξη φυσικής ανοσίας, θα επιβαρύνει πολύ τα νοσοκομεία, τις ΜΕΘ, θα νοσήσουν πολλοί υγειονομικοί, με αποτέλεσμα να υπάρξει σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία του ΕΣΥ.
 
Υπάρχει νομίζω ακόμα χρόνος να αναθεωρήσουμε! Σίγουρα υπάρχει πρόβλημα -μπρος γκρεμός κσι πίσω ρέμα δηλαδή, σλλά πρέπει να υπολογιστεί το διακύβευμα! Έχουν γίνει πολλές καλές προσπάθειες ανάσχεσης της πανδημίας από την Πολιτεία… έχουν βοηθηθεί πολλοί συνάνθρωποί μας με επιδόματα, με παγώματα ληξιπρόθεσμων οφειλών κ.α. Ας μην πάνε χαράμι οι κόποι τόσο της Πολιτείας, όσο και των πολιτών!

Τα κράτη και οι ηγεσίες τους είναι πλέον αναγκαίο να αντιληφθούν πως η λήψη ημίμετρων δεν βοηθά πουθενά, αλλά αντίθετα κάνει πολύ κακό! Χρειάζεται ορθολογισμός, συνέπεια, συνέχεια, υπομονή και επιμονή… με γενναία μέτρα, χωρίς να συνυπολογίζεται το όποιο πολιτικό κόστος, μιας και οι νεκροί αδυνατούν να ψηφίσουν!


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια