Οι δύο όψεις του Τζόκοβιτς...


Ένας άνθρωπος μπορεί να έχει δύο "πρόσωπα". Να είναι τεράστιος αθλητής, δραστήριος φιλάνθρωπος, αλλά, να έχει και κάποιες... ιδιαίτερες απόψεις. Οι οποίες να τον οδηγούν σε λάθη, όπως το λέει ψέματα ή να εκθέτει άλλους ανθρώπους σε κίνδυνο.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο Νόβακ Τζόκοβιτς είναι κορυφαίος τενίστας, ενεργός πολίτης ο οποίος βοηθά εκείνους που έχουν ανάγκη, αλλά και επίμονος αντιεμβολιαστής. Αυτό είναι. Δικαίωμά του. Αυτό που δεν είναι δικαίωμά του είναι να αποφασίζει για άλλους ανθρώπους, ερχόμενος σε επαφή μαζί τους, γνωρίζοντας ότι ήταν θετικός στον ιό που ταλαιπωρεί ολόκληρο τον πλανήτη τα τελευταία δύο χρόνια.

Ένας άνθρωπος μπορεί να έχει δύο "πρόσωπα", αλλά αυτό δε σημαίνει πως θα πρέπει εμείς να διχαζόμαστε. Ή να δίνουμε στις απόψεις του διαστάσεις που δεν υπάρχουν. Γιατί, τα όσα ακούγονται για "Ελλάς-Σερβία συμμαχία", με αφορμή την περιπέτεια του Νόβακ Τζόκοβιτς, μόνο αστεία μπορούν να χαρακτηριστούν. Δεν έχει θέση στη συγκεκριμένη υπόθεση ούτε η πολιτική, ούτε η θρησκεία, ούτε η οικονομία. Είναι ένας αθλητής ο οποίος αρνείται το εμβόλιο, τελεία και παύλα. Ορθώς οι Αυστραλοί εφάρμοσαν τον Νόμο. Ορθώς οι Αρχές της μεγάλης χώρας δεν υπέκυψαν στη φήμη του, προχωρώντας σε εξαίρεση.

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς, ο οποίος βρίσκεται ήδη στο ταξίδι της επιστροφής στο σπίτι του, θα έχει τον χρόνο να σκεφτεί τα λάθη του. Την προσπάθειά του να αγνοήσει τους κανόνες και να προωθήσει τις απόψεις του σε ένα θέμα υγείας, στο οποίο προφανώς και δεν είναι ειδικός. Δεν είναι αυτή η δουλειά του. Η ιδιότητά του δεν του δίνει αυτό το δικαίωμα. Μπορεί να έχει τις θέσεις του, μπορεί να κρίνει τους άλλους, αλλά οι κανόνες είναι κανόνες και ισχύουν για όλους. Είναι "σφάλμα" να διεκδικείς εξαίρεση. Μπορεί να είμαστε διαφορετικοί, αλλά είμαστε και ίσοι απέναντι στους νόμους. Όσο και να στεναχωριόμαστε, που δεν θα τον απολαύσουμε στα γήπεδα της Αυστραλίας, οφείλουμε να δούμε την αλήθεια: η ευθύνη είναι δική του.

Ήξερε τα δεδομένα, αλλά τα αγνόησε και επιχείρησε να κάνει το δικό του. Ο εγωισμός υπάρχει σε μεγάλους αθλητές. Όμως, η κοινωνία δεν έχει κανέναν λόγο και προφανώς κανένα όφελος να τους ακολουθεί σε λάθος συμπεριφορές. Η προσπάθεια ορισμένων να δώσουν άλλες διαστάσεις στην υπόθεση είναι ενδιαφέρουσα για μελέτη προκειμένου να βγουν τα κατάλληλα συμπεράσματα. Δεν χρειάζεται και πολύς χρόνος: ένας μικροσκοπικός ιός, αόρατος στα ανθρώπινα μάτια, μπαλάκια του τένις, θεωρίες συνομωσίας και γεωπολιτική δεν πάνε μαζί. Μόνο όσοι θέλουν να στηρίξουν παραλογισμούς μπορούν να τα βάζουν όλα μαζί στην ίδια σειρά.

Αν και προσωπικά είμαι οπαδός του Ναδάλ ειλικρινά θα ήθελα να κάνει ο κ. Τζόκοβιτς την αυτοκριτική του. Αποτελεί πρότυπο για εκατομμύρια νέους. Έχει δύναμη που οι περισσότεροι κοινοί θνητοί ούτε που μπορούμε να φανταστούμε. Είναι κρίμα να πηγαίνει χαμένη ή να τη χρησιμοποιεί για τους λάθος λόγους. Τις τελευταίες ώρες είναι πρώτη είδηση, όχι γιατί έσπασε ένα ακόμη ρεκόρ στο τένις ή έκανε μία ακόμη καλή πράξη, αλλά γιατί έδωσε το λάθος παράδειγμα. Πραγματικά είναι κρίμα. Αλλά, μέχρι εκεί. Παραμένει κορυφαίος αθλητής και ένας άνθρωπος με σημαντική κοινωνική δράση. Κανείς δεν θα πρέπει να τον απαξιώνει. Αλλά τα λάθη πρέπει να επισημαίνονται.

Γιατί, αν κάνουμε τα στραβά μάτια τα πράγματα φεύγουν από τα γήπεδα και γίνονται επικίνδυνα. Για τους πρωταγωνιστές, τους θεατές, αλλά και ανθρώπους οι οποίοι στην πραγματικότητα δεν έχουν καμία σχέση. Γίνονται επικίνδυνα γιατί αποτελούν πλέον "όπλα" στα χέρια εκείνων που αξιοποιούν κάθε αφορμή για τη δική τους ατζέντα. Ο Νόβακ Τζόκοβιτς όφειλε να είναι υποψιασμένος.

Γιάννης Αντύπας

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια