Sponsor

ATHENS WEATHER

Η Τουρκία έχει ξεφύγει...


Του Κώστα Στούπα

Αν κάτι είναι βέβαιο, είναι πως σε μια αντιπαράθεση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, όπως και σε οποιαδήποτε άλλη, η κάθε πλευρά θα φυλάει αρκετές εκπλήξεις για την άλλη...

Από τη σκοπιά αυτή έχει αρκετά σημαντικό ενδιαφέρον το δημοσίευμα της γερμανικής Handelsblatt το περασμένο Σάββατο περί των... τρομακτικών  εξελίξεων της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας.

Το δημοσίευμα κάνει λόγο για μια έκθεση του ΟΗΕ που αναφέρει τη χρήση εκ μέρους των δυνάμεων που υποστηρίζονταν από την Τουρκία οπλικών συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης των οποίων η ύπαρξη μέχρι σήμερα είναι άγνωστη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα λοιπόν σημαντικό ρόλο στην ήττα του LNA των δυνάμεων του στρατηγού Χαφτάρ έπαιξαν τα συστήματα μη επανδρωμένων ιπτάμενων σκαφών Kargu-2  τα οποία κατασκευάστηκαν από την τουρκική αμυντική βιομηχανία STM.

Μια ουσιώδης διαφορά μεταξύ των Kargu-2 και των άλλων μη επανδρωμένων τουρκικών σκαφών είναι πως αυτά έχουν την ικανότητα να λειτουργούν και χωρίς ανθρώπινο χειρισμό εκ του μακρόθεν.

"Τα θανατηφόρα αυτόνομα οπλικά συστήματα προγραμματίστηκαν να επιτίθενται σε στόχους χωρίς σύνδεση δεδομένων μεταξύ του χειριστή και του πολεμικού εξοπλισμού", ανέφερε  η έκθεση των Η.Ε.  του 2021.

Τα συστήματα αυτά καθοδηγούνται, αναγνωρίζουν και βάλλουν εναντίον στόχων με την καθοδήγηση συστημάτων τεχνητής αναγνώρισης.

"Αυτό είναι ένα σημείο καμπής στη στρατιωτική ιστορία",  ανάφερε στη γερμανική εφημερίδα  ο Toby Walsh, καθηγητής τεχνητής νοημοσύνης (AI) στο UNSW του Σίδνεϋ. Κατά την άποψή του πρόκειται για μια "τρίτη επανάσταση του πολέμου" του ιδίου επιπέδου με τα χημικά και τα πυρηνικά όπλα.

Τα οπλικά αυτά συστήματα προϋποθέτουν ύπαρξη λογισμικού το οποίο είναι σε θέση να επεξεργάζεται δεδομένα με μεγάλη ταχύτητα, να αναγνωρίζει μοτίβα στο έδαφος και να προσδιορίζει στόχους με μεγάλη ακρίβεια.

Η αυτόνομη ηλεκτρονική οδήγηση επί της ουσίας δεν διαφέρει πολύ από τον τρόπο λειτουργίας του συγκεκριμένου οπλικού συστήματος.

Ένα πλεονέκτημα αυτών των οπλικών συστημάτων είναι η αυτονομία η οποία δυσκολεύει τις ηλεκτρονικές παρεμβάσεις απώλειας του ελέγχου από τον χειριστή. Τούτο θεωρείται και η αχίλλειος πτέρνα των drones.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι η ακρίβεια. Ένα παρόμοιο σύστημα μπορεί να προγραμματιστεί όχι απλά να βάλλει εναντίον οποιουδήποτε άρματος ή στρατιώτη σε έδαφος αλλά εναντίον κάποιου συγκεκριμένου μεταξύ χιλιάδων πιθανών στόχων.

Σύμφωνα λοιπόν με την έκθεση των Ηνωμένων Εθνών το 2020 στη Λιβύη χρησιμοποιήθηκαν μη επανδρωμένα Kargu-2. H Τουρκία από την πλευρά της απορρίπτει αυτές τις κατηγορίες. Για την ακρίβεια δεν απορρίπτει τη χρήση των  Kargu-2 αλλά πως το συγκεκριμένο μοντέλο δεν έκανε χρήση των αυτόνομων δυνατοτήτων που διαθέτει...

Κατά την Handelsblatt: "Τα τελευταία 20 χρόνια, ο αριθμός των τουρκικών επιχειρήσεων αμυντικού εξοπλισμού  έχει αυξηθεί από 56 σε 1.500. Μεταξύ των 100 κορυφαίων στον κόσμο αμυντικών εταιρειών  εμφανίζονται όλο και περισσότερες τουρκικές, συμπεριλαμβανομένης της μεγάλης εταιρείας Aselsan. Συνολικά επτά τουρκικές εταιρείες βρίσκονται στον κατάλογο των 100 μεγαλύτερων ενώ γερμανικές είναι μόνο τρεις".

Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη πως το δημοσίευμα πέρα από την έκθεση των Η.Ε. στην οποία κάνει αναφορά στηρίζεται και σε στοιχεία του ανταποκριτή της εφημερίδας στην Τουρκία. Τούτο ενέχει την πιθανότητα να εμπεριέχει και εμβόλιμες πληροφορίες και εκτιμήσεις που στοχεύουν στην πρόκληση εντυπώσεων.

Παρά ταύτα όμως περιέχει στοιχεία τα οποία θα πρέπει να προβληματίσουν εμάς αλλά και τη διεθνή κοινότητα για το ενδεχόμενο οι πληροφορίες αυτές να περικλείουν στοιχεία που συνηγορούν στη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια