Αδιέξοδο μεταξύ Ρωσίας και Δύσης για Ουκρανία – «Τα τύμπανα του πολέμου ηχούν δυνατά»


Ο πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΑΣΕ προειδοποιεί πως «τα τύμπανα του πολέμου ηχούν δυνατά», ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας πως Ευρώπη κινδυνεύει να βυθιστεί σε έναν πόλεμο και η Ρωσία διαμηνύει πως επιθυμεί την ειρήνη, αλλά όχι με κάθε κόστος.

Σύμφωνα με το Reuters, μετά από τρεις διαδοχικούς γύρους συνομιλιών της ρωσικής αντιπροσωπείας με αυτές των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και των χωρών του ΟΑΣΕ με θέμα την κρίση στα σύνορα της Ουκρανίας, όλες οι πλευρές κάνουν λόγο για αδιέξοδο αν και δηλώνουν πως δεν εγκαταλείπουν την διπλωματία.

Την ίδια στιγμή, στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες εξετάζουν τις επιλογές τους σε περίπτωση που οι εντάσεις για την Ουκρανία δεν μπορούσαν να εκτονωθούν, ο Λευκός Οίκος δηλώνει πως θα δημοσιοποιήσει  εντός  24 ωρών πληροφορίες που υποδηλώνουν ότι η Ρωσία μπορεί να επιδιώξει να εφεύρει ένα πρόσχημα για να δικαιολογήσει επιθετικές κινήσεις και η Μόσχα δεν αποκλείει μια πιθανή ανάπτυξη δυνάμεων σε Κούβα και Βενεζουέλα ως αντίποινα.

Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, κατά την μεγάλη ετήσια συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί, δήλωσε πως η Μόσχα δεν είναι έτοιμη να περιμένει για πάντα τις ΗΠΑ και ΝΑΤΟ να απαντήσουν στα αιτήματά της για την ασφάλεια και πως θέλει μια λεπτομερή γραπτή απάντηση σε κάθε ρωσική πρόταση. Όπως είπε, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μπορεί να λάβει μια απόφαση μόλις η Ρωσία λάβει μια απάντηση σημείο προς σημείο στις προτάσεις της, καθώς και αντιπροτάσεις από τη Δύση.

Η ανησυχία στα ύψη

«Τα τύμπανα του πολέμου ηχούν δυνατά» σχολίασε ο Μάικλ Κάρπεντερ, Πρέσβης των ΗΠΑ στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), μετά τις συνομιλίες με τη Ρωσία στη Βιέννη.

«Η απειλή της στρατιωτικής εισβολής είναι υψηλή», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν. «Δεν υπάρχουν καθορισμένες ημερομηνίες για άλλες συνομιλίες. Πρέπει πρώτα να συμβουλευτούμε τους συμμάχους και τους εταίρους».


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια