Το 2021 έφτασε στο τέλος του, με την επιστημονική κοινότητα να έχει πολλούς λόγους να είναι υπερήφανη και για το περασμένο έτος. Τα επιστημονικά επιτεύγματα σε τομείς όπως η αστροφυσική, η ιατρική και η παλαιοντολογία οδήγησαν σε συναρπαστικές ανακαλύψεις με εμπνευσμένες εφαρμογές που προστατεύουν την ανθρώπινη ζωή και τον πλανήτη Γη. Αξίζει να αναφερθούν ορισμένα από τα επιτεύγματα που ξεχώρισαν.
• Στις αρχές του έτους, η φινλανδική startup τεχνολογίας τροφίμων Solar
Foods ανέπτυξε έναν τρόπο παραγωγής της βρώσιμης πρωτεΐνης που ονομάζεται
σολεΐνη από διοξείδιο του άνθρακα, νερό και ηλεκτρική ενέργεια. Η θρεπτική
πρωτεΐνη παράγεται μέσω της διαδικασίας της χημειοσύνθεσης, η οποία
βασίζεται στη χημική ενέργεια για να ενεργοποιήσει τη δέσμευση διοξειδίου
του άνθρακα, όπως κάνει και η φωτοσύνθεση με την ηλιακή ακτινοβολία. Η
σολεΐνη παράγεται με την εξαγωγή διοξειδίου του άνθρακα από τον αέρα
χρησιμοποιώντας τεχνολογία δέσμευσης άνθρακα και στη συνέχεια συνδυάζοντάς
το με νερό, θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες. Ζωντανά βακτήρια που
προέρχονται από το έδαφος τοποθετούνται σε ένα υγρό και τροφοδοτούνται με
διοξείδιο του άνθρακα, φυσαλίδες υδρογόνου και θρεπτικά συστατικά, όπως
κάλιο, νάτριο και φώσφορο. Οι φυσαλίδες υδρογόνου δημιουργούνται μέσω
ηλεκτρόλυσης, η οποία διασπά τα κύτταρα του νερού σε έναν βιοαντιδραστήρα.
Τα μικρόβια τελικά δημιουργούν την πρωτεΐνη – η οποία στη συνέχεια
ξηραίνεται για να παραχθεί η θρεπτική σκόνη.
0 Σχόλια