H επικίνδυνη αντιπολίτευση του Αλέξη Τσίπρα


H νέα παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα αναφορικά με το μέτρο του διοικητικού προστίμου σε όσους άνω των 60 αρνούνται να συμμετάσχουν στην εθνική προσπάθεια του εμβολιασμού και της προστασίας της δημόσιας υγείας δεν αποτελεί μια ακόμη αντίφαση. Είναι ένα ακόμη βήμα στην πολιτική απόφαση της ηγεσίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αξιοποιήσει με κάθε τρόπο την πανδημία και τις επιπτώσεις της, μέχρι και τους νεκρούς που οφείλονται σε αυτή, προκειμένου να δημιουργήσει τις αναγκαίες για την ίδια συνθήκες αγανάκτησης. Αδιαφορώντας για το γεγονός πως με τον τρόπο αυτό περιθάλπει την αντικοινωνικότητα σε βάρος του συνόλου της κοινωνίας.

Δεν είναι η πρώτη φορά. Στους 20 μήνες της πανδημίας ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ έχει δείξει πως θεωρεί την όποια δυσμενή εξέλιξη στη δημόσια υγεία ως σανίδα σωτηρίας σε μια απέλπιδα προσπάθεια επανάκτησης της εξουσίας που χάθηκε τον Ιούλιο του 2019. Η άποψη πως η κανονικότητα δεν είναι ευκαιρία για την αριστερά αποτελεί τον βασικό γνώμονα των ενεργειών της Κουμουνδούρου είτε αυτή αφορά τα εθνικά θέματα, είτε την οικονομία, είτε ακόμη περισσότερο τη δημόσια υγεία.

Είναι χαρακτηριστικό πως την ώρα που διατρανώνει ως βασικό μέλημα την ανάληψη πρωτοβουλιών που θα οδηγήσουν στη διαχείριση του κορονοϊού και την αντιμετώπιση της διασπορά εμφανίζεται για μια ακόμη φορά να υποθάλπει την αντικοινωνικότητα. Από το εμβόλιο που ήταν κατά τον ίδιο ένα «εμπόριο ελπίδας» του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως δήλωνε πέρυσι τέτοια εποχή, μέχρι την αντίδραση στην προσπάθεια να αναγκαστούν οι άνω των 60 να προστρέξουν στα εμβολιαστικά κέντρα, ο ΣΥΡΙΖΑ κλείνει το μάτι σε όλους όσοι αναζητούν άλλοθι για να αποφύγουν τη συμμετοχή σε μια εθνική προσπάθεια.

Την ίδια ώρα που καταγγέλλει ως «σαμποτέρ του εμβολιασμού» τον πρωθυπουργό για την απόφασή του να αναλάβει ένα πολιτικό κόστος όπως αυτό δύναται να προκύψει από μια συγκεκριμένη κατηγορία ψηφοφόρων, ο Αλέξης Τσίπρας έρχεται να χαϊδέψει αυτιά. Όπως κατ επανάληψη έχει κάνει όλους αυτούς τους μήνες.

Η αναφορά του στο «κύμα αγανάκτησης» που θα δημιουργηθεί από την εφαρμογή της είναι απλά η επανάληψη μιας ενδόμυχης ελπίδας της ηγεσίας της Κουμουνδούρου, που από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία αναζητεί τους «χειμώνες – κόλαση» και την οργή του κόσμου κατά μιας κυβέρνησης που έχει διαχειριστεί και διαχειρίζεται, με πλειοψηφική μέχρι σήμερα αποδοχή, πολλαπλές κρίσεις.

Η αντιπολίτευτική τακτική του Αλέξη Τσίπρα έχει μετατραπεί σε μονόδρομο για τον ίδιο και το σύνολο των στελεχών του κόμματός του, οδηγώντας ακόμη και μέλη του think tank των επιστημόνων κύρους σε κυβιστήσεις σε σχέση με παλαιότερες δηλώσεις τους σχετικά με την αναγκαιότητα των εμβολιασμών και τη λήψη μέτρων που απαιτούνται.

Είναι δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να ακολουθήσει άλλη τακτική. Εγκλωβισμένος μεταξύ των εσωκομματικών προβλημάτων και την αδυναμία του να πείσει τους πολίτες πως αποτελεί εκ νέου μια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης επιλέγει την μπαχαλοποίηση. Μόνο που το 2021 δεν είναι 2011 ούτε καν 2014 και το δίλημμα δεν έχει να κάνει με τα μνημόνια και τα αντιμνημόνια, αλλά με ανθρώπινες ζωές και την προσπάθεια αντιμετώπισης μιας κρίσης που ήδη μετρά μερικές χιλιάδες θύματα.

Η τακτική του όχι σε όλα αυτή τη φορά δεν οδηγεί στην εξουσία αλλά στην απαξία, μόνο που το πλήγμα μετριέται διαφορετικά. Η προσπάθεια να αποδώσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη αυτά που οι πολίτες διαπιστώνουν και γυρνούν την πλάτη υποστηρίζοντας πως η πορεία της αντιπολίτευσης του Αλέξη Τσίιπρα βρίσκεται σε λάθος δρόμο θυμίζει τη λογική του Ντόναλντ Τράμπ που επέστρεφε κάθε χαρακτηρισμό που του αποδιδόταν στη λογική που κυριάρχησε στη Σοβιετική Ένωση της δεκαετίας του 1980.

Και ναι μεν οι παραστάσεις δεν κόβουν πλέον εισιτήρια, σίγουρα όχι όσα την περίοδο 2011-2014, προκαλούν όμως ζημιά. Όταν οι ανεμβολίαστοι πιστεύουν πως υπάρχει σε ένα κόμμα (που σήμερα αποτελεί τον έτερο πόλο του πολιτικού συστήματος) το οποίο στηρίζει έστω και έμμεσα την επιλογή τους, για ορισμένους, και τη βλακεία, για τους ψεκασμένους, καθίσταται δυσκολότερη η δυνατότητα να συνδράμουν στην εθνική προσπάθεια.

Το πρόβλημα πλέον δεν είναι ο Παύλος Πολάκης και η στάση του έναντι των εμβολίων αλλά το γεγονός πως ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης λειτουργεί με την κινηματική λογική του ΣΥΡΙΖΑ του 3%.

“Αντί να βάζεις πρόστιμα θα έχει αξία να σκεφθεί κανείς να ενθαρρύνεις ακόμη και με οικονομικά κίνητρα αυτούς που θα κάνουν την πρώτη και την τρίτη δόση” είπε απευθυνόμενος στην ΠΟΕΔΗΝ με το προεδρείο της οποίας συναντήθηκε για να προσθέσει την αναγκαιότητα να γίνει αυτό που δεν έκανε η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα. «Μια καμπάνια ενημέρωσης και πειθούς. Να πείσουμε τους ανθρώπους για την αξία του εμβολιασμού για να σώσουν τη ζωή τους, όχι για να μη χάσουν το μισό της σύνταξής τους».

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωσή του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με την οποία:

«Ο αυτουργός της υγειονομικής καταστροφής, σε απόλυτο πανικό από την πλήρη κατάρρευση του ΕΣΥ και τη θλιβερή ευρωπαϊκή πρωτιά σε θανάτους και σε κρούσματα, αντί να αναλάβει την ευθύνη του, τη μεταθέτει για άλλη μια φορά στους πολίτες.

Αυτή τη φορά στοχοποιεί του άνω των 60 και αντί να ανακοινώσει μέτρα στήριξης του ΕΣΥ, ενθάρρυνσης του εμβολιασμού και αυστηροποίησης των μέτρων υγειονομικής προστασίας, ανακοινώνει μέτρα τιμωρίας και οικονομικής εξόντωσης, που σε καμία άλλη χώρα του κόσμου δεν έχουν εφαρμοστεί. Αποτυχημένος Πρωθυπουργός περιορισμένης ευθύνης».

Και αυτά από ένα κόμμα και τον επικεφαλής του που κατήγγειλαν την κυβέρνηση για το bonus των 150 ευρώ που δόθηκε στους νέους το καλοκαίρι προκειμένου να συμμετάσχουν στο εμβολιαστικό πρόγραμμα. Μέχρι και για εξαγορά συνειδήσεων είχε κάνει λόγο ο Αλέξης Τσίπρας εκείνη την περίοδο που τώρα ζητά οικονομικά κίνητρα για τους άνω των 60 ετών αντί για πρόστιμα.

Σε κάθε περίπτωση η αντιπολιτευτική τακτική είναι ξεκάθαρη και δεν θα αλλάξει. Δεν υπάρχουν περιθώρια ελλείψει προτάσεων και ενός σχεδίου όχι μόνο για την αντιμετώπιση κρίσεων όπως η πανδημία αλλά και των προβλημάτων στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας που απαιτείται για αλλαγή σελίδας στη χώρα.

Η πανδημία σε κάποια φάση θα αντιμετωπιστεί. Και ο κορονοϊός όπως και οι ειδικοί επιστήμονες σημειώνουν θα αποτελεί ένα είδος ιού όπως και οι υπόλοιποι, όπως ενδεχομένως η γρίπη. Και είναι τότε η στιγμή που όλοι θα μετρηθούν. Και αυτοί που αδιαφόρησαν για το πολιτικό κόστος και αυτοί που είδαν την κρίση ως μικροκομματική ευκαιρία.

Τάσος Ευαγγελίου

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια