Τι άλλο θα κάνει τώρα ο ΓΑΠ;


Του Μανόλη Καψή

Ποια είναι η επόμενη ημέρα για τον Γιώργο Παπανδρέου; Αν δεν διαψευστούν όλα τα προγνωστικά και δεν κάνει τη μεγάλη ανατροπή (γεγονός τελείως, μα τελείως απίθανο), ο πρώην πρωθυπουργός θα είναι την προσεχή Κυριακή, ο μεγάλος ηττημένος της εσωκομματικής αναμέτρησης. Χωρίς υπερβολή, θα είναι μια ταπεινωτική ήττα για τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του ξαφνικά, χωρίς να εξηγήσει τι τον έκανε να διεκδικήσει την επιστροφή του και περίμενε ότι όλοι οι υποψήφιοι θα αποσυρθούν, μπροστά στο βάρος του ονόματός του. Διαψεύστηκε. Παρά ταύτα επέμεινε. Εδωσε μάχη και όταν έφθασε δεύτερος στον α γύρο της αναμέτρησης, απέδωσε την αποτυχία του στον περιορισμένο χρόνο που είχε για να κάνει καμπάνια. Ποιος; Ο Γιώργος Παπανδρέου, που πολιτεύεται και εκλέγεται βουλευτής ήδη από το μακρινό 1981, που υπήρξε δεκάδες φορές υπουργός, διετέλεσε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργός. Αστεία πράγματα.

Μετά την ήττα του, επιτέθηκε στον συνυποψήφιό του Νίκο Ανδρουλάκη ότι δεν έχει θέσεις, ότι είναι παλαιοκομματικός και δεν θα είναι στο κοινοβούλιο να δώσει τη μάχη απέναντι στον Μητσοτάκη. Α ναι. Και ότι αρνήθηκε να πάει στο debate. Ποιος; Ο Γιώργος Παπανδρέου, που δεν δέχθηκε να μετάσχει στο πρώτο debate, αφού προφανώς δεν θεωρούσε ότι ήταν της ίδιας τάξης μέγεθος με τους συνυποψηφίους του. Και παλαιοκομματικός ποιος; Ενας 40άρης, που δεν έχει θητεύσει ποτέ κυβερνητικό στέλεχος.

Έφθασε δε στο σημείο, πριν τα μαζέψει έντρομος από τις αντιδράσεις…να κάνει λόγο και να αφήσει υπονοούμενα, ακόμα και για νοθεία στις εσωκομματικές εκλογές. Τον διέψευσε η επιτροπή των εκλογών, στη οποία η πλειοψηφία είναι στελέχη της δικής του επιρροής. Σχεδόν εξευτελιστικό.

Μίκρυνε την υποψηφιότητά του και από τον υποψήφιο που θα ενώσει την παράταξη και θα διευρύνει το κοινό της, μετέτρεψε εαυτόν σε έναν παράγοντα διχασμού και όξυνσης. Εκανε ό,τι μπορούσε για να ενισχύσει το κύμα συμπάθειας για έναν μετρημένο, νέο και ελπιδοφόρο υποψήφιο για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ. Τον Νίκο Ανδρουλάκη. Pas mal, pas mal (για τον Νίκο Ανδρουλάκη…)

Ποια θα είναι η επόμενη ημέρα για τον Γιώργο Παπανδρέου, μετά τη διαφαινόμενη ήττα του στις εκλογές;

Αμέσως μετά το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής, ορισμένα στελέχη- με πιο γνωστό τον Ανδρέα Λοβέρδο- του πρότειναν να αποσυρθεί. Να αναγνωρίσει τη νίκη του Νίκου Ανδρουλάκη και να επιτρέψει την πανηγυρική εκλογή του. Να αποδεχθεί το λάθος του. Θα είχε η παραίτησή του μια μεγαλοσύνη. Αρνήθηκε. Ορισμένοι, αν και όχι οπαδοί του ή θαυμαστές του, συμφώνησαν μαζί του. Με το σκεπτικό ότι η δημοκρατική διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί και ο νέος αρχηγός να έχει την νομιμοποίηση που προσφέρουν οι κάλπες. Ισως δεν ήταν τόσο ανιδιοτελής αυτή η τοποθέτηση. Γιατί αυτή η ήττα, ίσως να είναι και η πιο καθοριστική υπηρεσία που θα προσφέρει στον Νίκο Ανδρουλάκη και στο κόμμα του (όχι το ΚΙΔΗΣΟ, το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ…) ο πρώην πρωθυπουργός. Την αυξημένη νομιμοποίηση της νίκης στις εκλογές του κ. Ανδρουλάκη, με αντίπαλο τον Γιώργο Παπανδρέου.

Η αναμενόμενη ήττα του Γιώργου Παπανδρέου, είναι προφανώς και το επίσημο τέλος της πολιτικής του καριέρας. Μιας καριέρας που έχει ήδη λάβει επί της ουσίας τέλος ήδη από το 2012, όταν η κυβέρνησή του οδηγήθηκε σε πτώση, μετά από μια εσωκομματική "εξέγερση", που προκάλεσε η καταστροφική ιδέα του για δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας στο Ευρώ. Είχε προηγηθεί η χαοτική πρωθυπουργία του και η εμφανής αδυναμία του να διαχειριστεί τις τύχες της χώρας εν μέσω χρεοκοπίας.

Τι θα κάνει την επομένη;

Η μία εκδοχή είναι να αποσυρθεί, είτε παραμένοντας στη Βουλή ή ακόμα καλύτερα παραιτούμενος οριστικά από τα δημόσια πράγματα. Όλα έχουν άλλωστε ένα τέλος.

Υπάρχουν όμως και ορισμένοι που δυσπιστούν. Πιστεύουν ότι η επόμενη ημέρα δεν θα είναι ειρηνική και αναίμακτη. Ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν θα αποδεχθεί την ήττα του και θα οδηγήσει το ΚΙΝΑΛ/ ΠΑΣΟΚ σε μια νέα διάσπαση. Θα καταγγείλει τη διαδικασία και θα οχυρωθεί στα κλειστά γραφεία του ΚΙΔΗΣΟ και στις ανούσιες συνεδριάσεις της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, καταγγέλλοντας του "άκαπνους" που κατέλαβαν με δόλιες μεθοδεύσεις το κόμμα.

Μια πρώτη γεύση του τι θα ακολουθήσει, ήταν οι καταγγελίες του- λένε- για τη διαδικασία της ψηφοφορίας. Ο ίδιος το διαψεύδει και δηλώνει ότι θα παραμείνει παρών υπερασπιζόμενος τις αξίες του. Αυτό ακριβώς που ερμηνεύουν διαφορετικά, όσοι εκτιμούν ότι δεν θα αποδεχθεί την ήττα του ο Γιώργος Παπανδρέου.

Στη διάρκεια της καμπάνιας και ειδικά τις ημέρες που ακολούθησαν τον πρώτο γύρο της εσωκομματικής αναμέτρησης στο ΚΙΝΑΛ, ο Γιώργος Παπανδρέου εξανέμισε τα όποια ψήγματα συμπάθειας είχε στον χώρο της κεντροαριστεράς. Εξέπληξε δυσάρεστα ακόμα και εκείνους που τον εκτιμούσαν σαν πρόσωπο και αντιδρούσαν με ενόχληση, στη διαρκή ειρωνεία με την οποία τον αντιμετωπίζει μια μερίδα σχολιαστών.

Είναι ικανός να τα κάνει χειρότερα; Φοβάμαι πως ναι…

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια