Τι θα γίνει στις αγορές εάν εισβάλει ο Πούτιν στην Ουκρανία


Του Simon Constable,
Forbes

Ας ξεχάσουμε για λίγο τη μετάλλαξη Όμικρον και ας εστιάσουμε σε μία άλλη απειλή για τις χρηματαγορές: στην –ενδεχόμενη– εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ορισμένοι ειδικοί θεωρούν πως μια τέτοια εξέλιξη δεν είναι απλώς πιθανότητα. Εφόσον επιβεβαιωθεί αυτή η εκτίμηση, οι επενδυτές θα πρέπει να είναι έτοιμοι για "ακραία φαινόμενα μεταβλητότητας" σε μετοχές, ομόλογα και εμπορεύματα. Συν τοις άλλοις, μια επιθετική κίνηση του Κρεμλίνου θα ανάγκαζε κάποιες χώρες να αναλάβουν στρατιωτική δράση ακόμα και σε άλλες περιοχές της υφηλίου.

"Η εισβολή θα γίνει", γράφει ο στρατηγός Spider Marks, σε πρόσφατη έκθεση της εταιρείας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Academy Securities με έδρα τη Νέα Υόρκη. "Θα γίνει μέχρι τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο του 2022".

Ένα πιθανό πραξικόπημα στο Κίεβο

Ο Marks υποστηρίζει ότι στόχος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν είναι να απελευθερώσει την περιοχή Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, εκεί όπου οι Ρώσοι αυτονομιστές πραγματοποιούν μικρής κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια.

"Ο Πούτιν θα συνεχίσει να υπονομεύει [τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας] Ζελένσκι, δημιουργώντας ουσιαστικά μια κρίση εμπιστοσύνης προς την ηγεσία του", σημειώνει ο Marks. "Θα γίνει πραξικόπημα – ο Ζελένσκι θα αποχωρήσει και θα υπάρξει μετάβαση εξουσίας". Με άλλα λόγια, η Ουκρανία θα μετατραπεί σε ένα υποτελές κράτος, που ουσιαστικά θα διοικείται από το Κρεμλίνο.

Περιμένοντας τον χειμώνα;

Ένας λόγος στον οποίο στηρίζει ο Marks –χωρίς να τον αναφέρει– την εκτίμησή του για εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο είναι ο καιρός. Αυτή την περίοδο, μια ρωσική επίθεση κινδυνεύει να "κολλήσει" σε λασπωμένα εδάφη· παράμετρος που μπορεί να μην είναι πρόβλημα για το Πεζικό, αλλά για τα υπόλοιπα Σώματα –όπως τα Τεθωρακισμένα και το Πυροβολικό– είναι. Ο βαρύς εξοπλισμός θα "βυθιστεί" στη λάσπη και η ορμητικότητα της επίθεσης θα ανακοπεί. Μπαίνοντας στην καρδιά του χειμώνα, κατά τους μήνες Ιανουάριο-Φεβρουάριο, το έδαφος θα παγώσει δίνοντας τη δυνατότητα στις ρωσικές μηχανοκίνητες δυνάμεις να προελάσουν αστραπιαία.

Άλλοι ειδικοί σε ζητήματα γεωπολιτικής, δεν "βλέπουν" τη Μόσχα να αναλαμβάνει άμεσα στρατιωτική δράση. Η συγκέντρωση στρατευμάτων και στρατιωτικού εξοπλισμού στη δυτική Ρωσία στοχεύει στο να ασκήσει πολιτική πίεση στο Κίεβο και να "πέσει" η κυβέρνηση. Με άλλα λόγια, η Μόσχα δεν θέλει να θεωρηθεί "θύτης", αλλά θέλει το αποτέλεσμα που υποδεικνύει ο Marks: τον έλεγχο της Ουκρανίας.

Η ρωσική εισβολή θα μπορούσε να "βυθίσει" τις αγορές 

Εάν και εφόσον ξεδιπλωθεί η ρωσική επίθεση, οι επενδυτές θα τρομάξουν και θα "μαζευτούν". "Εάν η Ρωσία εισβάλει, περιμένω όχι μόνο να εκτοξευθούν οι τιμές της ενέργειας παγκοσμίως, αλλά και να πέσουν τα επιτόκια σε ένα κύμα risk-off", γράφει ο Peter Tchir, αναλυτής μακροοικονομικών στην Academy.

Με απλά λόγια, οι τιμές πετρελαίου, όπως αυτές που παρακολουθούνται από το αμοιβαίο κεφάλαιο Brent Oil (BNO) των ΗΠΑ, πιθανόν να εκτοξευθούν, καθώς η Ευρώπη βασίζεται ως προς τις εισαγωγές ενέργειας περισσότερο στη Ρωσία παρά σε άλλα κράτη-παραγωγούς.

Επίσης, το κόστος δανεισμού θα μειωθεί, καθώς οι επενδυτές θα αναζητήσουν ασφαλές καταφύγιο στα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ, ωθώντας ανοδικά την τιμή του δολαρίου και την απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σε ακόμη πιο χαμηλά επίπεδα από ό,τι σήμερα. 

Οι μετοχές, που παρακολουθούνται από το αμοιβαίο κεφάλαιο SPDR S&P 500 ETF, ενδέχεται να "βουλιάξουν". 

Και τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν ακόμη χειρότερα, γράφει ο Tchir: "Οι αγορές θα θεωρούσαν εξαιρετικά πιθανό η Κίνα και το Ιράν να προβούν σε απορρυθμιστικές κινήσεις στον απόηχο των ρωσικών ενεργειών". Εν ολίγοις, οι εντάσεις θα κλιμακωθούν προκαλώντας μεγαλύτερη αναταραχή στις αγορές. 


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια