Διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας: Ποιoς προκαλεί τις πληθωριστικές πιέσεις


Του Κώστα Ράπτη

Σε συνέντευξή της στην εκπομπή Face the Nation του δικτύου CBS η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν απέδωσε τις πληθωριστικές πιέσεις που έχουν ήδη αρχίσει να προκαλούν τη δυσφορία των αμερικανικών νοικοκυριών στις ανισορροπίες που γέννησε η πανδημία, με την απότομη μείωση της ζήτησης για υπηρεσίες και την ταυτόχρονη αύξηση της ζήτησης για αγαθά. Όπως είπε, το τέλος της πανδημίας, που η ίδια προσδιόρισε για το δεύτερο μισό του 2022, αναμένεται να φέρει επανεξισορρόπηση των τιμών.

Αναφέρθηκε και σε άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία, όπως η στενότητα στην αγορά εργασίας, όπου η μείωση της ανεργίας συμβαδίζει με σημαντική μείωση της συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό. Οι νέες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται καλύπτονται με δυσκολία σε μερικούς κλάδους, καθώς η Αμερική βιώνει πρωτοφανές κύμα παραιτήσεων. Η Γέλεν θέλησε να ερμηνεύσει το δεδομένο αυτό αισιόδοξα, ως δηλωτικό της ύπαρξης ανταγωνιστικών προσφορών εργασίας, αλλά δεν απέφυγε να σημειώσει ότι ο φόβος της πανδημίας έχει απομακρύνει πολλούς εργαζόμενους από θέσεις που απαιτούν φυσική παρουσία (σε σημείο ώστε η ίδια να υπαινίσσεται ότι είναι αναγκαία μια εκ νέου χαλάρωση της μεταναστευτικής πολιτικής), ενώ το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών στο εργατικό δυναμικό είναι πλέον αναντίστοιχα χαμηλό για ανεπτυγμένη χώρα, λόγω των ελλείψεων στο δίκτυο φροντίδας των παιδιών.

Σε κάθε περίπτωση, η Γέλεν στρέφει τα βλέμματά της κατεξοχήν προς την Κίνα, σημειώνοντας τις "παγκόσμιες επιπτώσεις” που θα έχει τυχόν επιβράδυνση της οικονομίας του ασιατικού γίγαντα, στο φόντο και των όσων συμβαίνουν στην αγορά στέγης (που αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο του κινεζικού ΑΕΠ), με την κρίση της εταιρείας ακινήτων Evergrande και την διαφαινόμενη τάση των αρχών να αφήσουν τις υπερβολικά μοχλευμένες επιχειρήσεις να εκκαθαρισθούν.

Όμως είναι επ' αυτού που η κινεζική πλευρά αντιστρέφει τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι κυριότερος εξαγωγές πληθωριστικών πιέσεων ανά τον πλανήτη είναι οι ίδιες οι ΗΠΑ, κυρίως λόγω της υπερδεκαετούς χαλαρότητας της νομισματικής τους πολιτικής.

Σύμφωνα με ανάλυση των Global Times (ανεπίσημου αγγλόφωνου οργάνου του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας), ο κινεζικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 1,5% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο, ποσοστό που συνιστά βεβαίως επιτάχυνση σε σχέση με το 0,7% του Σεπτεμβρίου, όμως υπολείπεται κατά πολύ των αμερικανικών "επιδόσεων”. Στις ΗΠΑ ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή ενισχύθηκε τον Οκτώβριο κατά 6,2% σε ετήσια βάση, ενώ ο διαρθρωτικός πληθωρισμός (αφαιρώντας από τον υπολογισμό τις τιμές τροφίμων και ενέργειας) διαμορφώνεται στο 4,6%. Και οι δύο αυτοί αριθμοί είναι οι υψηλότεροι από το 1990.

Η διάδοση των πληθωριστικών πιέσεων είναι ήδη εμφανής στην ευρωζώνη, όπου τον περασμένο μήνα καταγράφηκε ποσοστό 4,1%, το υψηλότερο εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία.

Κατά τους Global Times, η άνοδος του πληθωρισμού στην Κίνα οφείλεται στην αύξηση των τιμών των πρώτων υλών. (Ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού εκτινάχθηκε κατά 13,5% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο, σημειώνοντας ρεκόρ 26ετίας). Επιπλέον, οι κινεζικές αρχές επιχείρησαν να αντισταθμίσουν αυτή την τάση με φοροαπαλλαγές στις επιχειρήσεις. Συνεπώς η πηγή των πληθωριστικών πιέσεων διεθνώς θα πρέπει να αναζητηθεί αλλού.

Για τους Κινέζους αναλυτές, η "πηγή του κακού” βρίσκεται στις διαφορετικές επιλογές των κεντρικών τραπεζών – αμερικανικής και κινεζικής. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις στο πληθωριστικό πρόβλημα των ΗΠΑ διότι η συνήθης σε τέτοιες περιπτώσεις επιλογή, ήτοι η αύξηση των επιτοκίων θα αποταθεροποιούσε τις χρηματοπιστωτικές αγορές, με πρώτη τη Wall Street. 


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια