Μίνι δορυφόρος θα μελετήσει το στέμμα του Ήλιου


Η NASA ανακοίνωσε μια νέα αποστολή για τη μελέτη του ανώτερου στρώματος της ατμόσφαιρας του Ήλιου, του στέμματος. Πριν από μόλις τρεις μήνες η αμερικανική διαστημική υπηρεσία είχε εκτοξεύσει ένα διαστημικό παρατηρητήριο με βασική αποστολή τη μελέτη του στέμματος.

Η NASA θα στείλει στο μητρικό μας άστρο το CubIXSS (CubeSat Imaging X-Ray Solar Spectrometer) ένα δορυφόρο μεγέθους παρόμοιου με ένα κουτί παπουτσιών. Ο μίνι δορυφόρος θα συλλέξει δεδομένα για το καυτό πλάσμα και κυρίως την προέλευση του. Πρόκειται για ιονισμένο αέριο το οποίο εντοπίζεται κυρίως στις πιο ενεργές περιοχές του Ήλιου εκεί που δημιουργούνται οι στεμματικές εκπομπές μάζες (CME), οι ηλιακές εκλάμψεις και οι ηλιακές καταιγίδες. Είναι φαινόμενα που όταν το… βεληνεκές τους φτάνει στη Γη προκαλούνται φυσικά φαινόμενα όπως το σέλας αλλά παράλληλα δημιουργούνται και δυσλειτουργίες στις τηλεπικοινωνίες και τα ηλεκτρικά δίκτυα.

Το ηλιακό στέμμα είναι το ανώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας του Ήλιου το οποίο εκτείνεται εκατομμύρια χιλιόμετρα μέσα στο διάστημα. Η θερμοκρασία του ανέρχεται σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο βαθμούς Κελσίου την ίδια στιγμή που στην επιφάνεια του μητρικού μας άστρου επικρατούν θερμοκρασίες 5,500 βαθμών Κελσίου.

Αυτό το φαινόμενο αποτελεί μια σπαζοκεφαλιά την οποία η επιστημονική κοινότητα αδυνατεί να εξηγήσει παρά τις προσπάθειες δεκαετιών. Η λύση του μυστηρίου έχει καταστεί το «ιερό δισκοπότηρο» της ηλιακής φυσικής και έχουν πέσει στο τραπέζι πολλές θεωρίες χωρίς καμία να έχει επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια