Sponsor

ATHENS WEATHER

Χωρίς σημάδια υποχώρησης η πανδημία - Ασφυξία στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας


Εξαιρετικά πιεστική παραμένει η κατάσταση στο ΕΣΥ λόγω της νέας επίθεσης της COVID-19, η διασπορά της οποίας δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης. Χθες, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 7.108 νέες διαγνώσεις της νόσου, και 93 νέους θανάτους ασθενών με COVID-19. Από την αρχή της πανδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 17.612 θάνατοι ασθενών. Ο δείκτης αναπαραγωγής του ιού (Rt) παραμένει πάνω από τη μονάδα (1,1), ενώ το ποσοστό θετικότητας ήταν την τελευταία εβδομάδα στο 1,8%. Ενα στα τέσσερα κρούσματα (24%) αφορούν παιδιά και νεαρά άτομα ηλικίας 4 έως 18 ετών. Περίπου το 35% των νέων κρουσμάτων που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες αφορούν πλήρως εμβολιασμένους, οι οποίοι ωστόσο στην πλειονότητά τους νοσούν πιο ελαφριά. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 612 ασθενείς, εκ των οποίων 81,5% είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι. Χθες δηλώθηκαν 490 νέες εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία της επικράτειας. Πλέον, το ποσοστό κάλυψης των κλινών ΜΕΘ COVID ανέρχεται στο 94% και των απλών κλινών νοσηλείας ασθενών με κορωνοϊό στο 61%.

Οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για τραγικές καταστάσεις στα νοσοκομεία της χώρας και κυρίως της Βόρειας Ελλάδας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο, μόνο στα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας, πάνω από 60 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ. Οπως αναφέρει ενδεικτικά, «προχθές εφημέρευε το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης. Εισήχθησαν 94 ασθενείς με κορωνοϊό. Οσοι και στην κορύφωση του τρίτου κύματος. Η ΜΕΘ είναι γεμάτη και 8 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι στα χειρουργεία. Στο ΑΧΕΠΑ αυτή τη στιγμή (σ.σ. χθες νωρίς το απόγευμα) 16 διασωληνωμένοι ασθενείς βρίσκονται σε θαλάμους σε λίστα αναμονής για εισαγωγή σε ΜΕΘ».  

81.640 εμβολιασμοί έναντι του SARS-CoV-2 διενεργήθηκαν την Τρίτη, εκ των οποίων οι 57.057 αφορούσαν την αναμνηστική δόση και οι 17.873 την πρώτη δόση του εμβολίου.

Εν τω μεταξύ, έως το τέλος της εβδομάδας –ενδεχομένως και μέσα στην ημέρα– αναμένεται να ξεκινήσει η χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων που έχει προμηθευθεί η χώρα μας σε ασθενείς με COVID-19 που έχουν υψηλό κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά. Υπενθυμίζεται ότι η χώρα μας έχει παραλάβει 2.000 δόσεις μονοκλωνικών αντισωμάτων και τα οποία μπορούν να αποτρέψουν μια πιο σοβαρή νόσηση εφόσον χορηγηθούν εγκαίρως το αργότερο 2-3 ημέρες μετά την εκδήλωση συμπτωμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεράποντες ιατροί θα υποβάλουν μέσω ειδικής πλατφόρμας της ΗΔΙΚΑ αίτηση εκ μέρους του ασθενούς για τη λήψη της συγκεκριμένης θεραπείας.

Η αίτηση αυτή θα εξετάζεται από πενταμελή επιτροπή ειδικών επιστημόνων, οι οποίοι εντός 24 ωρών θα πρέπει είτε να την εγκρίνουν είτε να την απορρίψουν. Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τις συστάσεις των λοιμωξιολόγων (υποεπιτροπή) της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, κατάλληλοι για τη λήψη μονοκλωνικών αντισωμάτων είναι ασθενείς με χαμηλή ανοσολογική απόκριση (π.χ. ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς), με υποκείμενα νοσήματα, αλλά και ορισμένες περιπτώσεις εγκύων τρίτου τριμήνου κύησης. Η χορήγηση του φαρμάκου θα γίνεται σε νοσοκομείο και, σύμφωνα με πληροφορίες, στη διαδικασία θα συμμετέχουν κυρίως τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία. Η χορήγηση γίνεται με ενδοφλέβια έγχυση στον ασθενή και όλη η διαδικασία διαρκεί συνολικά περίπου μία ώρα, κατά την οποία ο μισός χρόνος είναι η ίδια η χορήγηση του φαρμάκου, και ο άλλος μισός η παρακολούθηση του ασθενούς για το ενδεχόμενο να εκδηλώσει σπάνια αλλεργική αντίδραση.
Τις «καλές» ημέρες της περασμένης άνοιξης, θυμίζει τα τελευταία 24ωρα η κίνηση στα εμβολιαστικά κέντρα. Είναι ενδεικτικό ότι την Τρίτη διενεργήθηκαν 81.640 εμβολιασμοί έναντι του SARS-CoV-2, εκ των οποίων οι 57.057 αφορούσαν την αναμνηστική δόση και οι 17.873 την πρώτη δόση του εμβολίου.

Πέννυ Μπουλούτζα

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια