Κλιμακώνεται η κρίση στα σύνορα της ΕΕ με την Λευκορωσία


Του Κώστα Ράπτη

Η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο. Και η εκδίκηση του Αλεξάντρ Λουκασένκο μοιάζει να είναι βγαλμένη από το εγχειρίδιο του Ταγίπ Ερντογάν. Μόνο που ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας εξασφαλίζει δισεκατομμύρια κοινοτικών κονδυλίων από την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος, ενώ ο Λευκορώσος ομόλογός του γίνεται αντικείμενο ευρωπαϊκών κυρώσεων.

"Καλώ τις αρχές της Λευκορωσίας να συμμορφωθούν με το διεθνές δίκαιο. Η Ε.Ε. δεν θα δεχτεί καμία προσπάθεια εργαλειοποίησης μεταναστών για πολιτικούς σκοπούς. Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης", ανέφερε σε χθεσινή ανάρτησή του στο Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ενώ λίγο αργότερα η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έγινε περισσότερο συγκεκριμένη.

"Μίλησα με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι, την πρωθυπουργό της Λιθουανίας Ινγκρίντα Σιμονίτε και τον πρωθυπουργό της Λετονίας Άρτουρς Κάρινς Κρισγιάνις για να εκφράσω την αλληλεγγύη της Ε.Ε. και να συζητήσω μαζί τους τα μέτρα που μπορεί να λάβει η Ε.Ε. για να τους στηρίξει στις προσπάθειές τους να αντιμετωπίσουν αυτήν την κρίση", ανέφερε σε ανακοίνωσή της, καλώντας ταυτόχρονα τα κράτη-μέλη να εγκρίνουν το διευρυμένο καθεστώς κυρώσεων στις αρχές της Λευκορωσίας που είναι υπεύθυνες για ό,τι η ίδια χαρακτήρισε ως "υβριδική επίθεση”.

Προανήγγειλε δε ότι ο αντιπρόεδρος της Κομιιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, σε συντονισμό με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ, θα ταξιδέψουν τις επόμενες ημέρες στις κύριες χώρες προέλευσης και διέλευσης για να διασφαλίσει ότι θα ενεργήσουν "για να αποτρέψουν τους υπηκόους τους από το να πέσουν στην παγίδα που έχουν στήσει οι αρχές της Λευκορωσίας”.

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της συνοριοφυλακής της Πολωνίας ότι από σήμερα Τρίτη το πρωί τα σύνορα με τη Λευκορωσία στην περιοχή της Κουζνίτσα θα μείνουν κλειστά, ενώ παράλληλα ο εκπρόσωπος Τύπου της πολωνικής κυβέρνησης δήλωσε κατόπιν έκτακτης σύσκεψης υπό τον πρόεδρο της χώρας, Άντρζεϊ Ντούντα, ότι η χρήση όπλων συνιστά την τελευταία επιλογή της Βαρσοβίας.

Τι ακριβώς συμβαίνει;
Τι ακριβώς συμβαίνει στα ανατολικά σύνορα της Ε.Ε.; Από τον Αύγουστο, μηνύματα στο Tiktok και το Telegram "διαφημίζουν" ως ιδεώδη οδό πρόσβασης προς την ευρωενωσιακή επικράτεια τα σύνορα της Πολωνίας και της Λιθουανίας με την Λευκορωσία, στην οποία έχουν μεταφερθεί αεροπορικώς πρόσφυγες και μετανάστες από το Αφγανιστάν, το Ιράκ, το Ιράν, την Υεμένη και τη Συρία. Πρόκειται για μία εξέλιξη μόνο εν μέρει αυθόρμητη (λόγω των όλο και μεγαλύτερων δυσχερειών που εμφανίζει πλέον η θαλάσσια οδός του Αιγαίου).

Στην πραγματικότητα, η ενθάρρυνση από μέρους των λευκορωσικών αρχών είναι εμφανής, καθώς η Λευκορωσία κατήργησε πάνω στην ώρα την υποχρέωση βίζας για τους πολίτες του Ιράν, του Πακιστάν, της Αιγύπτου, της Ιορδανίας και της Νοτίου Αφρικής που πετούν προς Μινσκ ή άλλα πέντε αεροδρόμια της χώρας.

Και η τακτική του Λουκασένκο μοιάζει να ακολουθεί ένα μοτίβο κλιμάκωσης καθώς, την Τετάρτη, η Πολωνία κατηγόρησε τη Λευκορωσία ότι οργάνωσε ένοπλη διασυνοριακή εισβολή και κάλεσε (για τρίτη κατά σειρά φορά το τελευταίο διάστημα) τον Λευκορώσο πρεσβευτή για εξηγήσεις. Ειδικότερα, το υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας ανέφερε ότι τη νύχτα της 1ης Νοεμβρίου. άγνωστα ένστολα οπλισμένα άτομα πέρασαν από τη Λευκορωσία στο πολωνικό έδαφος σε βάθος 300 μέτρων, προτού υποχωρήσουν, αφού πρώτα γέμισαν τα όπλα τους, μετά την εμφάνιση Πολωνών συνοριοφυλάκων.

Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι ιθύνοντες αντικρίζουν μόνο τη μισή αλήθεια. Διότι δεν έχουν και πολλά να πούν για τις παράνομες επαναπροωθήσεις ή την ανθρωπιστική τραγωδία που με ευθύνη της πολωνικής πλευράς εκτυλίσσεται στα σύνορα, όπου ανεγείρεται φράχτης. Ήδη 10 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μέσα στο κρύο, καθώς όσοι προωθούνται από τον λευκορωσικό στρατό (αφού τους αφαιρεθούν τα τιμαλφή) στη μεθόριο εγκλωβίζονται από τους Πολωνούς στη νεκρή ζώνη.

Και το κυριότερο: οι αεροπορικές εταιρείες οι οποίες εμπλέκονται στις μεταφορές προς τη Λευκορωσία είναι ευρωενωσιακές (λ.χ. ιρλανδικές), πράγμα που εξηγεί την δυστοκία των "27” στη θέσπιση κυρώσεων και εναντίον τους.

Όλα αυτά αποτελούν τη λογική συνέπεια της συνδρομής της Ε.Ε. στην απόπειρα ανατροπής του Λουκασένκο (που όμως αυτή δεν ονομάζεται "υβριδική επίθεση") μετά τις τελευταίες λευκορωσικές εκλογές και κυρίως την θέσπιση ευρωπαϊκών κυρώσεων εναντίον του λευκορωσικού αεροματαφορέα Belavia, μετά την καθήλωση πτήσης της Ryanair στο Μινσκ και τη σύλληψη ακτιβιστή της λευκορωσικής αντιπολίτευσης που επέβαινε σε αυτήν.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια