Καλά Χριστούγεννα ή καλό Καλοκαίρι...


Του Κώστα Στούπα

Ένα μήνα περίπου πριν από τα Χριστούγεννα και αυτό που μοιάζει σαν πιθανότερο σενάριο είναι πως κινούμαστε προς τη λήψη αυστηρότερων μέτρων αποστασιοποίησης καθώς η αναζωπύρωση της πανδημίας μοιάζει εκτός ελέγχου και οι αντοχές του συστήματος Υγείας βρίσκονται σε οριακό σημείο...

Από την κυβέρνηση διαβεβαιώνουν σε όλους τους τόνους πως όπως και τα μέτρα που ισχύουν από σήμερα έτσι και όσα ακόμη χρειαστούν θα αφορούν τους ανεμβολίαστους. Το πιθανότερο είναι όμως πως η συνέχεια της πανδημίας θα παίξει καθοριστικό ρόλο στις όποιες αποφάσεις.

Το παράδειγμα της Αυστρίας που λίγες μέρες μετά το  lockdown για τους περίπου δύο εκατομμύρια ανεμβολίαστους, έγινε η πρώτη χώρα της Ευρώπης που επέβαλε εκ νέου ολικό, εθνικό lockdown, το οποίο περιλαμβάνει και τους εμβολιασμένους πολίτες, δεν πρέπει να μας φαίνεται τόσο απίθανο.

Το ολικό lockdown της Αυστρίας θα διαρκέσει το πολύ 20 ημέρες.

Τα νέα αυστηρά μέτρα περιορισμού αφορούν το σύνολο του πληθυσμού των 8,9 εκατομμυρίων κατοίκων, όπου το ποσοστό του εμβολιασμού ανέρχεται στο 66%, σύμφωνα με το AFP (στο 63,9% στις 17/11, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Politico)...

Αυστηροποίηση των μέτρων έχουμε σε Γερμανία και Βέλγιο ενώ στην Ολλανδία η κυβέρνηση έχει επιβάλει από τις 13 Νοεμβρίου μερικό lockdown εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων.

Το νέο lockdown, σύμφωνα με το οποίο τα εστιατόρια και τα μπαρ υποχρεώνονται να κλείνουν στις 8 μμ., αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον για τρεις εβδομάδες

Οι επιστήμονες προτείνουν παράταση των διακοπών των Χριστουγέννων προκειμένου να επιβραδυνθεί η αύξηση των μολύνσεων μεταξύ των παιδιών που έχει οδηγήσει τα μισά σχολεία σε όλη τη χώρα να περάσουν στην τηλεκπαίδευση...

Αναφερθήκαμε αναλυτικά σε κάποιες περιπτώσεις χωρών και τα μέτρα που ελήφθησαν για να έχουμε μια ιδέα προς τα πού θα κινηθούμε στον βαθμό που θα συνεχιστεί η κλιμάκωση, κάτι που πλέον με βάση τη διασπορά που υπάρχει στον πληθυσμό μοιάζει με το πιθανότερο σενάριο.

Οι βασικότεροι λόγοι στους οποίους οφείλεται η έξαρση είναι το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμένων σε κάποιες από τις χώρες,  η φθίνουσα ανοσία των εμβολιασμένων και φυσικά η πτώση της θερμοκρασίας.  Το Φθινόπωρο του 2021 όμως δεν είναι Άνοιξη ή Φθινόπωρο του 2020 καθώς τα σημάδια κόπωσης της κοινωνίας και της οικονομίας είναι πλέον ιδιαίτερα εμφανή και μαζί με αυτά τα φαινόμενα δυσαρέσκειας και έντασης των αρνητικών συμπεριφορών.

Στις 18 Νοεμβρίου του 2021 π.χ. στην Ελλάδα είχαμε 91 απώλειες και 575 διασωληνωμένους. Αν κοιτάξουμε τα στοιχεία ένα χρόνο νωρίτερα την ίδια μέρα στις 18/11/2020 είχαμε 54 απώλειες και 389 διασωληνωμένους.

Τις επόμενες μέρες είναι πιθανό να φτάσουμε σε απώλειες και διασωληνωμένους τα υψηλά επίπεδα του περσινού Χειμώνα. Η μοναδική διαφορά φέτος θα είναι πως οι 9 στους 10 περίπου θα προέρχονται από το 20-30% του πληθυσμού που παραμένει ανεμβολίαστο.

Με δεδομένο το στοιχείο πως 9 στους 10 περίπου  απ’ όσους χρειάζονται νοσοκομειακή υποστήριξη και διασωλήνωση είναι ανεμβολίαστοι, είναι προφανές πως το ποσοστό εμβολιασμού που έχουμε φτάσει δεν επαρκεί να ανακόψει το τρίτο κύμα που κατά τις ενδείξεις φαίνεται πως θα εξελιχθεί και στο ισχυρότερο της πανδημίας.

Τούτο καταδεικνύει και την αποτελεσματικότητα των μέτρων αποστασιοποίησης αλλά και του βαθμού της επιτυχημένης εφαρμογής τους πέρυσι, όταν τα εμβόλια δεν είχαν κυκλοφορήσει ακόμη και το σύνολο του πληθυσμού ήταν ανεμβολίαστο.

Η εξέλιξη της πανδημίας σε συνδυασμό με τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί και αρχίζουν να εφαρμόζονται από σήμερα συν τα πιθανά μέτρα που θα ληφθούν τις επόμενες εβδομάδες δημιουργούν ένα ζοφερό κλίμα για την οικονομική δραστηριότητα την περίοδο των εορτών.

Αν προσθέσουμε στα παραπάνω και τις πληθωριστικές πιέσεις με αιχμή τις ενεργειακές τιμές, ο Χειμώνας δεν αναμένεται να είναι εύκολος τόσο για πολλές επιχειρήσεις που φέτος (εν αντιθέσει με πέρυσι) έχουν γεμίσει  τις αποθήκες  για την περίοδο των εορτών όσο και για τα νοικοκυριά.

Παρά την επιτάχυνση των εμβολιασμών όλων των δόσεων πλέον η εκτόνωση με επάνοδο στην κανονικότητα δεν αναμένεται πριν το τέλος του Χειμώνα, όπως συνέβη και με τα προηγούμενα δυο κύματα...


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια