Η πιθανή διάλυση της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, οι ΗΠΑ και η Τουρκία


Ακόμα και όταν μιλάει μειλίχια, ο Ντόντικ διατρανώνει την επιθυμία του να χωρίσει ειρηνικά τη σερβοβοσνιακή κοινότητα από την «Κροατομουσουλμανική Ομοσπονδία.» Όταν βέβαια, αποκτά τον συνήθη προβοκατόρικο τόνο, αμφισβητεί ακόμα και τη «Σφαγή της Σρεμπρένιτσα,» όταν 8.000 μουσουλμάνοι έχασαν βίαια τη ζωή τους, σε ένα από τα πιο στυγερά εγκλήματα πολέμου της εποχής μας.

Πλέον όμως, ο Ντόντικ έχει περάσει στο επόμενο επίπεδο του σχεδιασμού του. Ο επικεφαλής των σερβοβοσνίων προχωρεί σε καταστρατήγηση των διαδικασιών για τις ποσοστώσεις που προορίζονται για κάθε κοινότητα, εντός του κράτους της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Άλλωστε, ο ύπατος εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη έχει δηλώσει εδώ και καιρό πως καταβάλλεται συντονισμένη προσπάθεια από τη σερβοσνιακή πλευρά για χωρισμό του κράτους. Απειλώντας να προχωρήσει στην απόσυρση των σέρβων από τους κεντρικούς θεσμούς, ένα πρώτο ουσιαστικό αποτέλεσμα θα είναι πλέον η αυτονόμηση των ενόπλων δυνάμεων των σερβοβοσνίων.

Οι παράτολμες κινήσεις του Ντόντικ ανάγκασαν τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον εγγυητή της ύπαρξης της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, να παρέμβουν με έναν εμφατικό τρόπο. Ο Αμερικανός αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών με αρμοδιότητα τα Δυτικά Βαλκάνια, Γκάμπριελ Εσκομπάρ, συναντήθηκε με τον Ντόντικ, ώστε να δείξει εμφανώς την αντίθεση του στην απόσυρση των σερβοβοσνίων, η οποία θα αποτελούσε ουσιαστικά απόσχιση τους από το κράτος της Βοσνίας. Ο Εσκομπάρ είχε ήδη δηλώσει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάζονται με την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να βεβαιωθούν πως δεν θα υπάρξουν συνέπειες από τυχόν παράνομες ή αποσταθεροποιητικές ενέργειες στη Βοσνία.

Προφανώς, ο Ντόντικ εκπροσωπεί υπαρκτές τάσεις στη σερβοβοσνιακή κοινότητα. Βέβαια, στην παρούσα φάση ο βετεράνος πολιτικός προσπαθεί να εκμεταλλευθεί την τρέχουσα συγκυρία, που θεωρεί ευνοϊκή για τους σκοπούς του. Παραμένει άγνωστο εάν ο Αμερικάνος Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών μετέφερε αποτελεσματικά την απειλή σοβαρών κυρώσεων εναντίον του Ντόντικ, ώστε να πειστεί να αλλάξει πορεία. Οι κυρώσεις της Ουάσιγκτον άλλωστε θα είναι και σε προσωπικό επίπεδο αλλά και πολιτικό.

Ο Ταγίπ Ερντογάν βέβαια έσπευσε να ασχοληθεί με το ζήτημα, όπως κάνει σχεδόν σε κάθε περιοχή έντασης στην περιοχή. Ως κράτος που συνομιλεί με όλα τα μέρη στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, έχουμε πάρει την πρωτοβουλία να λύσουμε το πρόβλημα, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η υποδοχή του Ντόντικ στην Άγκυρα συνδέεται φυσικά με την παρουσία μουσουλμάνων στη Βοσνία. Ο Ταγίπ Ερντογάν επιζητεί κάθε ευκαιρία να εμφανιστεί ως προστάτης των απανταχού μουσουλμάνων, για να το εκμεταλλευτεί στο εκλογικό του ακροατήριο. Για να δώσει έμφαση στην προσήλωση του, ο Ερντογάν τόνισε πως πλέον θα ασχολείται με τα τεκταινόμενα στη Βοσνία, σαν να ήταν εσωτερικό ζήτημα της χώρας του.

Δεν είναι βέβαιο πως οι μουσουλμάνοι της Βοσνίας και ιδιαίτερα η ηγεσία τους βλέπει τόσο ευνοϊκά την εμπλοκή Ερντογάν. Ο Ντόντικ ωστόσο έχει σπεύσει να το εκμεταλλευθεί, ώστε να φανεί πως δεν έχει κίνητρα θρησκευτικού μισαλλοδοξισμού, παρά τις συνεχείς επιθέσεις του στη μουσουλμανική κοινότητα της χώρας. Ο σερβοβόσνιος επικεφαλής εξήρε τις τουρκικές επενδύσεις στις σερβικές περιοχές και ζήτησε να ενταθούν στην κατασκευή των υποδομών, τονίζοντας πως τόσο εκείνοι όσοι και η Τουρκία έχουν αδικηθεί από τη Δύση. Στα μελλοντικά του σχέδια, ο Ντόντικ αναζητά κάθε δυνατό σύμμαχο.

Ηλίας Τασόπουλος

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια