Sponsor

ATHENS WEATHER

«Έμφραγμα» στο ΕΣΥ από την ραγδαία αύξηση εισαγωγών και νοσηλειών σε ΜΕΘ - Εφιαλτικές καταστάσεις στα νοσοκομεία


Συνεχίζεται σταθερά η αυξητική τάση των κρουσμάτων κοροναϊού, γεγονός που αυξάνει με τον ίδιο ρυθμό και τις νοσηλείες στα νοσοκομεία, τα οποία βρίσκονται σε οριακό πλέον σημείο.

Τα νούμερα από τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, τρομάζουν, αφού όπως προκύπτει ανά δέκα ημέρες, τόσο τα κρούσματα, όσο οι διασωληνωμένοι και κατ’ επέκταση οι θάνατοι, δυστυχώς αυξάνονται.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

Στις 20 Οκτωβρίου:


Τα νέα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν ήταν 3.279.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανερχόταν σε 704.211.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 ήταν 38.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας ήταν 213 .

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι ήταν 351.

Την 1η Νοεμβρίου:

Τα νέα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν ήταν 5.449.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανερχόταν σε 747.595

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 ήταν 52.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας ήταν 249.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι ήταν 430.

Στις 10 Νοεμβρίου

Τα νέα κρούσματα κοροναϊού που καταγράφηκαν ήταν 7.105.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανερχόταν σε 808.297.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 ήταν 70.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι ήταν 489.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας ήταν 429.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι ήταν 489.

Στα όριά του το ΕΣΥ

Τα παραπάνω στοιχεία, που δυστυχώς, όπως προαναφέραμε αυξάνονται επικίνδυνα, έχουν φέρει στα όρια τους τα νοσοκομεία σε ολόκληρη την χώρα.

Η εξάντληση του ΕΣΥ, που υποφέρει από έλλειψη κλινών και συγκεκριμένων ιατρικών ειδικοτήτων εντατικολογίας, αναισθησιολογίας και πνευμονολογίας, γίνεται κρίσιμο ζήτημα πρώτης γραμμής με μόνη «θεραπεία» την αναζωογόνηση με δυνάμεις από τον ιδιωτικό τομέα.

Οι ιδιωτικές κλινικές διαβεβαίωσαν ότι θα ανταποκριθούν στις ανάγκες της Πολιτείας για επιπλέον κλίνες για Covid και λοιπά περιστατικά, τόσο στην Αττική, όσο και σε όλες τις άλλες Περιφέρειες, όταν κριθεί απαραίτητο.

Η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα έχει ήδη ξεκινήσει από την Λάρισα και την Βόρεια Ελλάδα, όπου έχουν προστεθεί 285 κλίνες για ασθενείς covid κλινικές, 19 κλίνες για ασθενείς σε κέντρα αποκατάστασης και 85 κλίνες για non covid. Στη Θεσσαλία, έχουν διατεθεί άνω των 200 κλινών για περιστατικά Covid και άνω των 150 για λοιπά περιστατικά. Όμως το πρόβλημα εντείνεται καθημερινά με νέες εισαγωγές και διασωληνώσεις.

Εφιαλτική εφημερία στο Λαϊκό

Μία εφημερία τρόμου βίωσε το βράδυ της Τετάρτης το Λαϊκό Νοσοκομείο. Στις κλινικές υπάρχουν 25 με 30 ράντσα, 40 άτομα βρίσκονται σε κλίνες Covid, ενώ τέσσερις ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ γιατί δεν υπάρχουν διαθέσιμα κρεβάτια.

Προχθές υπήρχαν 73 αιτήματα για κλίνες σε ΜΕΘ σε όλη την Ελλάδα, με τα 50 αιτήματα να έρχονται μόνο από την Αττική. Μέσα σε μία ημέρα τα αιτήματα αυξήθηκαν δραματικά, τα οποία έφτασαν τα 100. Από αυτά, τα 70 αφορούν την Αττική.

Την τραγικότητα που επικρατεί στα νοσοκομεία και την έλλειψη των κρεβατιών σε ΜΕΘ δείχνει ο θάνατος ενός διασωληνωμένου ασθενούς εκτός ΜΕΘ.

Υπό κατάρρευση και το νοσοκομείο του Βόλου

Τον κώδωνα του κινδύνου ο Νίκος Χαφτούρας, Πρόεδρος Νοσοκομειακών Γιατρών Μαγνησίας. Σύμφωνα με τον κ. Χαφτούρα, το νοσοκομείο του Βόλου βρίσκεται υπό κατάρρευση, μην αντέχοντας να αντέξει την πίεση που ασκείται από την έκρηξη κρουσμάτων.

«Η κατάσταση παραμένει δραματική. Οι ασθενείς ξεπερνούν τους 110. Το νοσοκομείο είναι υπό κατάρρευση, αλλά τελευταία στιγμή έγινε μία κινητοποίηση και φαίνεται πως κάτι πάει να γίνει. Γίνονται συμφωνίες με ιδιωτικές κλινικές. Το νοσοκομείο όμως είχαμε αποφασίσει να μην ξεπεράσει τους 70 ασθενείς με κορωνοϊό, ενώ στην εφημερία είχαμε 110 ασθενείς. Φτάσαμε στο ταβάνι. Φτάσαμε σε ένα πόλεμο δίχως στρατιώτες και δίχως πολεμοφόδια… Τα πολεμοφόδια είναι το οξυγόνο», δήλωσε.
Επίταξη ιδιωτών γιατρών αν και εφόσον…

Πλέον μένει να φανεί η στάση που θα τηρηθεί εκ μέρους των ιδιωτών γιατρών, με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη να διαμηνύει πως εάν δεν υπάρξει άμεσα ανταπόκριση, στο διάστημα των επόμενων 7 με 10 ημερών, και δεν καλυφθούν οι θέσεις ή έστω μέρος τους, τότε υπάρξει επίταξη υπηρεσιών.

Η επίταξη θα αφορά στις περιοχές οι οποίες πιέζονται, όχι συνολικά. Ο υπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι με την καλή συνεργασία των Ιατρικών Συλλόγων και με τον υπάρχον σχεδιασμό από τις Υγειονομικές Περιφέρειες, τα προβλήματα θα αντιμετωπιστούν.

Μεγάλο θέμα οι ανεμβολίαστοι

Οι εκτιμήσεις των ειδικών είναι δυσοίωνες και μιλάνε για 9.000 – 11.000 κρούσματα ημερησίως από τον Δεκέμβριο, ενώ η πρόβλεψη για 120 νεκρούς την ημέρα, κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, τρομάζει.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο τις επόμενες ημέρες να ανακοινωθούν νέα μέτρα για ανεμβολίαστους.

Ο αποκλεισμός από την εστίαση και τη διασκέδαση (σε ανοιχτούς χώρους) και καθημερινά τεστ για τις δραστηριότητες τους, είναι μεταξύ των μέτρων που έχουν τεθεί προς εξέταση στην κυβέρνηση αν η πανδημία συνεχίσει την φρενήρη της πορεία.

Βέβαιος θεωρείται ο περιορισμός του αριθμού πελατών στα σούπερ μάρκετ ανά τετραγωνικό μέτρο, προκειμένου να αποφεύγεται ο συνωστισμός, με μεγαλύτερες αποστάσεις μεταξύ τους, όπως επίσης και η επαναφορά της μάσκας παντού.

Ενδεικτική είναι η απάντηση του κ. Γεωργιάδη, όταν ρωτήθηκε εάν οι ανεμβολίαστοι, θα μπορούσαν για παράδειγμα να αποκλειστούν από την εστίαση ή να υποβάλλονται σε τεστ καθημερινά: «όλα αυτά είναι ενδεχόμενα ανοιχτά, θα μπορούσαν δυνητικά να γίνουν αν η κατάσταση γίνει πολύ χειρότερη».

Ο ίδιος απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο καθολικού lockdown λέγοντας ότι όλα τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση έχουν στόχο να μην επηρεάσουν τη ζωή των εμβολιασμένων που κινδυνεύουν μεν να κολλήσουν ή να νοσήσουν από κοροναϊό αλλά δεν κινδυνεύουν να πεθάνουν.

«Να μην μπορούν να μπουν πουθενά»

Ενδεικτικές είναι και οι δηλώσεις του διευθυντή στη Β΄ ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκου Καπραβέλου, ο οποίος μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στο MEGA, τόνισε πως πρέπει να γίνει υποχρεωτικό το εμβόλιο σε κάποιες κατηγορίες που έρχονται σε άμεση επικοινωνία με πολύ κόσμο.

«Να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα στην ανθρώπινη δραστηριότητα, να περιοριστεί η κινητικότητα των ανεμβολίαστων, να μην μπορούν να μπουν πουθενά. Αν δε θέλουμε να δούμε ανθρώπους να νοσηλεύονται στα πάρκινγκ των νοσοκομείων, δεν υπάρχει άλλη λύση. Θα γίνει επέκταση, θα γίνουν ολόκληρα νοσοκομεία Covid, σε βάρος των υπολοίπων νοσημάτων. Αυτό είναι ανήθικο» σημείωσε χαρακτηριστικά.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια