Για πρώτη φορά η Τουρκία επίσημα μιλάει για αγορά Su-35 και Su-57 από την Ρωσία - Μέγιστη απειλή

Σε περίπτωση που οι ΗΠΑ απορρίψουν την αγορά των F-16 - Τι δήλωσε o επικεφαλής της Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας Ismail Demir


Στα μαχητικά Rafale που πήρε η Ελλάδα από την Γαλλία θέλει να απαντήσει η Τουρκία, η οποία ήδη έχει αποστείλει αίτημα στις ΗΠΑ για την αγορά 40 νέων F-16 και τον εκσυγχρονισμό άλλων 80, ενώ σύμφωνα με όσα δήλωσε ο επικεφαλής της Αμυντικής Βιομηχανίας της χώρας, εάν τελικά δεν προχωρήσει η συγκεκριμένη αγορά τότε η Τουρκία θα στραφεί στα ρωσικά Su-35 και Su-57.

«Εάν η διαδικασία (σ.σ. η αγορά και αναβάθμιση των F-16) δεν φέρει αποτελέσματα, τότε η Τουρκία δεν θα μείνει χωρίς εναλλακτικές λύσεις. Εάν είναι απαραίτητο, το θέμα των Su-35 και Su-57 μπορεί να ανοίξει ανά πάσα στιγμή. Η βιομηχανία μας θα κάνει τα πάντα για να διασφαλίσουμε την ασφάλειά μας, και αν χρειαστεί κάτι επιπλέον, τότε μπορούμε πάντα να βρούμε μια διέξοδο» τόνισε ο επικεφαλής της Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας Ismail Demir σήμερα.


Ουσιαστικά είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία μιλάει ανοιχτά για την αγορά Su-35 και Su-57 από την Ρωσία και πιθανότατα οι Τούρκοι θέλουν να προχωρήσουν την αγορά των Sukhoi μαζί με την ανάπτυξη του δικού τους μαχητικού, του MMU.

Να θυμίσουμε ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επεσήμανε την Κυριακή (17/10) πως οι ΗΠΑ πρότειναν την πώληση των F-16 ως αντάλλαγμα για τις επενδύσεις της στο πρόγραμμα των F-35.

Η αγορά των F-35 δεν προχώρησε λόγω των κυρώσεων κατά της Άγκυρας για την προμήθεια των ρωσικών πυραύλων S-400. Πηγές σημειώνουν πως η Άγκυρα έχει ήδη στείλει σχετικό αίτημα που αφορά στα F-16 αλλά και περίπου 80 κιτ εκσυγχρονισμού για τα υπάρχοντα πολεμικά αεροσκάφη της χώρας.

Να σημειώσουμε ότι οι ΗΠΑ είναι πολύ δύσκολο να αρνηθούν την πρόταση της Άγκυρας, καθώς με αυτό τον τρόπο θα ενίσχυαν την συμμαχία Τουρκίας-Ρωσίας.

Όσον αφορά την Ελλάδα, μια πιθανή προμήθεια Su-35 και Su-57 από την Τουρκία θα ήταν μια αρνητική εξέλιξη, καθώς τα συγκεκριμένα μαχητικά δεν έχουν απάντηση στον χώρο του Αιγαίου, διότι έχουν πυραυλικά συστήματα που είναι ανώτερα απ' αυτά των Rafale.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια