Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Συζητάμε με την Τουρκία για τα F-35 - Σε πόσα ταμπλό το παίζουν οι Αμερικανοί;


Πριν από λίγο (σσ. χθες) ο Νεντ Πράις, εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε: "Διεξάγονται διαβουλεύσεις με την Τουρκία για την επίλυση της σύγκρουσης για τα F-35".

Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Άμυνας (Πεντάγωνο) διεξάγει διαβουλεύσεις με την Τουρκία για επίλυση της σύγκρουσης των F-35 .

Προφανώς και δεν είνια τυχαίο το γεγονός πως η δήλωση έρχεται την ίδια μέρα που προέκυψε η πληροφορία πως η Τουρκία βρίσκεται πλέον πολύ κοντά να αποκτήσει ρωσικά μαχητικά Su-35, Su-57 αν οι ΗΠΑ αρνηθούν τα F-16...

Αλλά και την ίδια μέρα που o Πάιατ δήλωσε σε Έλληνες δημοσιογράφους πως:  Οι ΗΠΑ καλωσορίζουν το ελληνικό ενδιαφέρον για τα F-35 καθώς και την στιγμή που Έλληνες πιλότοι εκπαιδεύονται σε ασκήσεις με F-35 στην "Blue Flag 2021"
 
Αναλυτικότερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Νεντ Πράις, στην ημερήσια συνέντευξη Τύπου, μετά τη δήλωση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι οι ΗΠΑ έχουν κάνει προσφορά αγοράς F-16 στην Τουρκία σχετικά με την πληρωμή του «1 δισεκατομμυρίου 400 εκατομμυρίων δολαρίων» απάντησε σε σχετικές ερωτήσεις.

Δηλώνοντας ότι δεν θα επιβεβαιώσει τις προτεινόμενες πωλήσεις και μεταφορές όπλων μέχρι να κοινοποιηθούν και να εγκριθούν από το Κογκρέσο, ο Πράις είπε: "Όσον αφορά την Τουρκία, εκτιμούμε ιδιαίτερα τη συνεργασία μας με τη σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ Τουρκία. (Η Τουρκία) είναι ένας σημαντικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Εμείς έχουμε μακρινούς διμερείς δεσμούς σε βάθος με την Τουρκία και η διαλειτουργικότητα του ΝΑΤΟ παραμένει ζήτημα προτεραιότητας". είπε.

Ο Πράις, ο οποίος δεν απάντησε άμεσα στα λόγια του προέδρου Ερντογάν σχετικά με μια προσφορά από τις ΗΠΑ, είπε:

"Τώρα, σχετικά με το ζήτημα που θέσατε, θα πω το εξής: Το Υπουργείο Άμυνας (Πεντάγωνο) βρίσκεται σε διαβούλευση με την Τουρκία για την επίλυση της σύγκρουσης των F-35. Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν εκφράσει δημόσια το ενδιαφέρον τους για την αγορά αεροσκαφών F-16 . Σας παραπέμπω στην κυβέρνηση. Μπορώ να πω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν προσφέρει καμία χρηματοδότηση στα αιτήματα της Τουρκίας για F-16. Το Υπουργείο Άμυνας βρίσκεται σε διαβούλευση με την Τουρκία για το πρόγραμμα F-35, για τον τρόπο επίλυσης αυτής της σύγκρουσης. Δεν είμαι σε θέση να μιλήσω για ιδιωτικές συζητήσεις σχετικά με αυτό το θέμα. Δεν είμαι σε θέση να μιλήσω για αυτό".


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια