Sponsor

ATHENS WEATHER

Ακαρ-ιαία μπλόφα; Προπαγανδίζουν υπέρ θετικών εξελίξεων με τις ΗΠΑ για F-16 και για F-35! - Και "πυρά" κατά της Ελλάδος

Οι Τούρκοι εμφανίζονται σίγουροι για τη συνάντηση Μπάϊντεν-Ερντογάν στο περιθώριο των G-20  στη Ρώμη-Ποντάρουν πολλά


"Θα αποφέρουν θετικά αποτελέσματα οι συνομιλίες της Τουρκίας για τα F-35 με τις ΗΠΑ στη Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης;"

Αυτό διερωτάται Τούρκος αρθρογράφος άκρως φιλοερντογανικού ΜΜΕ, συνεχίζοντας:

"Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν δύο φορές, μία φορά τηλεφωνικά, από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο του 2021.

Από την πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ τους στις Βρυξέλλες στις 14 Ιουνίου, οι δυο τους φάνηκαν να καταλήγουν σε ένα συμπέρασμα που θα μπορούσε να συνοψιστεί ως εστίαση σε τομείς όπου θα μπορούσε να επιτευχθεί συνεργασία, αντί σε σημεία συγκρούσεων όπου ήταν δύσκολο να σημειωθεί πρόοδος.
Όπως έχουν σήμερα τα πράγματα, το ζήτημα του Αφγανιστάν φαινόταν να είναι το πιο βολικό θέμα για συνεργασία.

Διατηρώντας τον έλεγχο του αεροδρομίου της Καμπούλ, η Τουρκία θα είχε εξασφαλίσει την παρουσία ξένων, κυρίως δυτικών χωρών στην πρωτεύουσα.

Ωστόσο, όπως όλοι γνωρίζετε μέχρι τώρα, τα πράγματα δεν πήγαν όπως τα σχεδίαζαν στο Αφγανιστάν.
 
Με τους Ταλιμπάν να παίρνουν τον έλεγχο της Καμπούλ πολύ γρήγορα, μετά την κατάρρευση του αφγανικού στρατού, ο οποίος δημιουργήθηκε από τις ΗΠΑ και αποδείχθηκε ότι ήταν μια «χάρτινη τίγρη» , το έργο που θα αναλάμβανε η Τουρκία ελέγχοντας  το αεροδρόμιο Καρζάι αποδείχθηκε  μάταιο.

Ως εκ τούτου, δεν απομένουν πολλά για συζήτηση και συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στο Αφγανιστάν."

Προσέξτε τώρα τη συνέχεια όπου ο Τούρκος αρθρογράφος προαγγέλει σίγουρα συνάντηση Ερντογάν-Μπάϊντεν , χωρίς οι ΗΠΑ να την επιβεβαιώνουν.... 

Ερντογάν και Μπάιντεν θα συναντηθούν για δεύτερη φορά πρόσωπο με πρόσωπο στη σύνοδο κορυφής των G20 στη Ρώμη στα τέλη του μήνα.

Κρίνοντας από τις δηλώσεις που έγιναν πριν από τη σύνοδο κορυφής και ορισμένες εξελίξεις, αυτή τη φορά το επίκεντρο της συνάντησης θα είναι η αναζήτηση λύσης στο ζήτημα των F-35.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο αεροπλάνο στο τέλος της αφρικανικής περιοδείας του, ο Ερντογάν είπε: «Θα πάρουμε τα 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Η Τουρκία δεν θα ξεγελαστεί." Αφού είπε αυτό, ανέπτυξε μια φόρμουλα για λύση και είπε: "Οι υπουργοί Άμυνας μας θα μιλήσουν τώρα. Πιστεύω ότι θα πάμε μακριά. Θα μιλήσουμε με τον Μπάιντεν στο G-20 στο Ρώμη. Θα ρωτήσουμε, "Τι θα  κάνουμε, τι συμβαίνει;"

Γνωρίζουμε ότι και η αμερικανική πλευρά έχει κάνει δήλωση ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με τις τουρκικές αρχές για την εξεύρεση λύσης στην κρίση των F-35.

Η συνάντηση των υπουργών Άμυνας που ανέφερε ο Ερντογάν πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη μέρα στις Βρυξέλλες.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ συναντήθηκε με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ, κατά τη διάρκεια αυτής της αντιπαράθεσης, συζητήθηκε η αναγκαιότητα διεξαγωγής λεπτομερούς συνάντησης πριν από τη Σύνοδο των Ηγετών της G-20, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη στα τέλη αυτού του μήνα, προκειμένου να καθοριστεί η  ημερήσια διάταξη.

Ποιο είναι το κύριο πλεονέκτημά μας από αυτό;

Έτσι, οι «διαβουλεύσεις» θα συνεχιστούν μέχρι εκείνη την ημερομηνία προκειμένου να «θέσουμε μια θετική ατζέντα» πριν από τη συνάντηση στη Ρώμη.

Στο μεταξύ, μέσω δηλώσεων της εκπροσώπου Τύπου του Υπουργείου Tanju Bilgiç, μάθαμε ότι υπάρχει συνεχής επαφή μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών για το ίδιο θέμα.

Οι επιλογές για τα χρήματα που έδωσε η Τουρκία για τα F-35

Σύμφωνα με όσα είπε ο Bilgiç στη συνέντευξη Τύπου, υπάρχουν τρεις επιλογές στο τραπέζι:

«Είτε θα επιστρέψουμε σε αυτό το πρόγραμμα, είτε θα πάρουμε τα αεροπλάνα που μας υποσχέθηκαν, είτε θα επιστρέψουν τα χρήματά μας».
 
Όπως μπορεί να υποτεθεί από αυτές τις λέξεις, η χρήση των χρημάτων 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων που πλήρωσε η Τουρκία για το F-35 για τον εκσυγχρονισμό των F-16 είναι στο τραπέζι ως επιλογή.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποια ερωτηματικά σχετικά με αυτό το μέρος της συμφωνίας.

Περίπου το ήμισυ των χρημάτων που κατέβαλε η Τουρκία για τα F-35 αποτελείται από το ποσό που προορίζεται για τη συνεργασία του προγράμματος και δεν φαίνεται εύκολο να επιστραφεί.

Επιπλέον, λαμβάνοντας υπόψη ότι η χρηματική αξία του θέματος που συζητήθηκε είναι κοντά στα 7 δισεκατομμύρια δολάρια, είναι απαραίτητο να εξεταστεί πόσο κερδοφόρο είναι αυτό το πράγμα.

Aκόμη όμως   και αν η αμερικανική διοίκηση αποδεχθεί την προσφορά της Τουρκίας για τα F-16, το θέμα πρέπει να πάρει το πράσινο  φως στο Κογκρέσο, και αν αυτό  θα επιτρέψει αυτή την αγορά. Αυτό  είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό.

Ωστόσο, να τονίσουμε ότι η Τουρκία δεν είναι ακριβώς «κολλημένη και αβοήθητη» λόγω των προαναφερθέντων ερωτηματικών.

Γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχουν «τρομακτικές» συνέπειες εάν η Τουρκία απομακρυνθεί από το πρόγραμμα των F-35, με βάση όσα ήδη γνωρίζουμε. 

Γνωρίζουμε ήδη ότι η απομάκρυνση από αυτό το πρόγραμμα θα έχει τονωτικό αποτέλεσμα και ότι η Τουρκία θα κερδίσει μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, ακόμη και αν παρουσιαστούν κάποια εμπόδια βραχυπρόθεσμα.

Επιπλέον, η Τουρκία συνεχίζει να γράφει τη δική της εντυπωσιακή ιστορία όταν πρόκειται για τον τομέα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Μέχρι το 2023, το μη επανδρωμένο μαχητικό αεροσκάφος με τζετ θα απογειωθεί. Καθώς συνεχίζει να αναπτύσσεται, η ιδέα ότι αυτό το αεροσκάφος μπορεί να ανταποκρίνεται στις επιδόσεις των επανδρωμένων πολεμικών αεροσκαφών απλά δεν μπορεί να αγνοηθεί καθώς οι δυνατότητές του αυξάνονται.

Επιπλέον, το Εθνικό Αεροσκάφος Μάχης αναμένεται επίσης να βγει από τα υπόστεγα αρκετά σύντομα.

Φυσικά, η απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35 δεν πρέπει να θεωρηθεί ως ένα απλό γεγονός.

Ωστόσο, η δημιουργία μιας αντίληψης «υποχρέωσης» και «πεποίθησης» μόνο και μόνο επειδή συμβαίνει αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση δίκαιη στάση.

Σε ανάλογο μήκος κύματος ο Τούρκος ΥΠΑΜ μετά τη σύνοδο με τους ομολόγους του στο ΝΑΤΟ ανάφερε  μεταξύ άλλων τα παρακάτω σε σχέση με την Ελλάδα και τα F-16 που η χώρα του θέλει να πάρει από τις ΗΠΑ:
 
Η συνάντηση με τον Έλληνα ΥΠΑΜ

Ερωτηθείς για την αξιολόγηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει  με την Ελλάδα στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο, ο Ακάρ επανέλαβε ότι η Τουρκία τάσσεται υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων μέσω του διαλόγου στο πλαίσιο της καλής γειτονίας.

Υπενθυμίζοντας ότι συνεχίζουν τις επαφές τους για αυτό το θέμα και ότι συναντήθηκαν με τον Έλληνα υπουργό Άμυνας Νικόλαο Παναγιωτόπουλο στο Αρχηγείο του ΝΑΤΟ, ο Ακάρ είπε: «Είχαμε μια θετική και εποικοδομητική συνάντηση με τον Έλληνα Υπουργό Άμυνας. Αναμένουμε να δούμε τα θετικά αποτελέσματα αυτής συνάντηση το επόμενο διάστημα» και συνέχισε λέγοντας:
 
"Πάντα λέγαμε ότι οι προκλητικές ενέργειες και η ρητορική που αυξάνουν τις εντάσεις δεν θα είναι ωφέλιμες. Είπαμε στους συνομιλητές μας ότι ορισμένα πολιτικά πρόσωπα και άτομα ξεχωρίζουν σε αυτό το θέμα και ότι αυτό πρέπει να αποφευχθεί και συνεχίζουμε να το λέμε. Εν τω μεταξύ, oρισμένες ενέργειες, ειδικά ο εξοπλισμός, ενθαρρύνονται από ορισμένες χώρες.  Θέλουμε να γίνει γνωστό ότι αυτές δεν ωφελούν μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Γιατί; Προσπαθούμε να ζούμε μαζί σε σχέσεις καλής γειτονίας, να επωφεληθούμε από τα πλούτη μαζί και να διασφαλίσουμε ότι οι χώρες μας ζουν με ασφάλεια και ευημερία. Πέρα από αυτό, αν και είμαστε στο ΝΑΤΟ, και η αναζήτηση κάποιων συμμαχιών πρέπει να γνωρίζουν όλοι  ότι θα βλάψουν τις διμερείς σχέσεις και θα υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη», είπε.

Κούρσα Εξοπλισμών από την Ελλάδα

Ο Ακάρ είπε, «Είναι απαραίτητο να ενεργήσουμε σύμφωνα με το πνεύμα και το γράμμα των υπαρχουσών συμμαχιών» και συνέχισε ως εξής:

"Η συμμαχία του ΝΑΤΟ στην οποία βρισκόμαστε είναι η ισχυρότερη αμυντική οργάνωση σήμερα και στην ιστορία. Ως εκ τούτου, όλοι πρέπει να δουν ότι άλλες επιδιώξεις δεν είναι κατάλληλες όσο βρίσκονται σε αυτήν. Εάν υπάρχει ξεχωριστή συμμαχία μεταξύ των συμμάχων εκτός του ΝΑΤΟ, είναι επίσης ενάντια στο όραμα του ΝΑΤΟ για το 2030, το οποίο  μιλάει για ενότητα. Το να προχωρήσουμε πέρα ​​από αυτό θα σήμαινε διάβρωση του ΝΑΤΟ».
Για την «κούρσα εξοπλισμών» στην οποία μπήκε η Ελλάδα την τελευταία περίοδο, ο Ακάρ είπε: «Λένε ότι αυτό δεν είναι εναντίον της Τουρκίας. Και εναντίον ποιών είναι ;» είπε.

Ο υπουργός Ακάρ δήλωσε ότι η Τουρκία δεν υπήρξε ποτέ απειλή για τους συμμάχους και τους εταίρους της και είπε: "Η Τουρκία είναι ένας αξιόπιστος, ισχυρός και αποτελεσματικός σύμμαχος για τους συμμάχους και τους εταίρους της. Αυτό πρέπει να το γνωρίζουν όλοι. Επίσης, όπως αναφέρθηκε, η Ελλάδα, η οποία είναι αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, είναι διατεθειμένη να μπει σε τέτοιες περιπέτειες; Είναι απαραίτητο να δούμε ότι η κούρσα εξοπλισμών θα κάνει τη ζωή του ελληνικού λαού ακόμη πιο δύσκολη», έκανε η εκτίμησή της.

Η προμήθεια των F-16

Για το ζήτημα της προμήθειας F-16 της Τουρκίας από τις ΗΠΑ, ο Ακάρ είπε, «Είναι καθήκον μας να προστατεύσουμε τον πληθυσμό μας των 84 εκατομμυρίων, τη γη μας των 780 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων και τα δικαιώματα και τη νομοθεσία μας σε αυτό το πλαίσιο. Πώς θα κάνουμε Αυτό; Θα το κάνουμε με τον στρατό μας. Τι σημαίνει στρατός; Προσωπικό και εξοπλισμός. Προσπαθούμε να το εκπληρώσουμε. Επομένως, προσπαθούμε να εξοπλίσουμε τον στρατό μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο", είπε.

Υπό την ηγεσία του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Ακάρ δήλωσε ότι το ποσοστό κάλυψης των αναγκών από την τουρκική αμυντική βιομηχανία έχει πλησιάσει το 80% , λέγοντας: " Είμαστε σε θέση να καλύψουμε πολλές από τις ανάγκες μας στο εσωτερικό. Εκτός από αυτό, έχουμε επίσης ανάγκες που χρειαζόμαστε. Υπό αυτή την έννοια, πρέπει να αντικαταστήσουμε τα F16 που έχουμε. Στρατηγικός σύμμαχός μας, οι φίλοι μας οι  ΗΠΑ.

«Έχουν ξεκινήσει τεχνικές εργασίες τόσο για την προμήθεια του Block 70 Viper F16 όσο και για τον εκσυγχρονισμό ορισμένων αεροσκαφών μας από την Τουρκία. Ακολουθούμε τη διαδικασία. Η ενίσχυση της Τουρκίας και του TAF σημαίνει και ενίσχυση της άμυνας του ΝΑΤΟ», είπε.

Ερωτηθείς πώς πήγε η συνάντησή του με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd James Austin, ο Akar είπε: "Η Σύνοδος των Ηγετών θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη στις 30 Οκτωβρίου. Ο Πρόεδρός μας θα συναντηθεί με τον κ. (Joe) Biden. Προσπαθούμε να συνεισφέρουμε όσο μπορούμε». απάντησε

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι οι Τούρκοι εμφανίζονται σίγουροι για τη συνάντηση Μπάϊντεν-Ερντογάν στο περιθώριο των G-20  στη Ρώμη, ενώ ο Ακάρ εμφανίζεται σχεδόν σίγουρος για την απόκτηση των F-16 από τις ΗΠΑ, ενώ τέλος δεν του αρέσει ούτε το γεγονός ότι η χώρα μας εξοπλίζεται, ούτε φυσικά η Ελληνοαμερικανική και Ελληνογαλλική συμφωνία, οι οποίες  κατά τον ίδιο υπονομεύουν το  ΝΑΤΟ, από το οποίο δεν σκοπεύει με τίποτε να αποχωρήσει η Τουρκία.

Παναγιώτης Νάστος

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια