Ενεργειακή “μαύρη τρύπα”! Bloomberg: Σοβαρή παγκόσμια κρίση αυτόν τον χειμώνα -Σε “μέγγενη” τα ελληνικά νοικοκυριά

Πρόεδρος βενζινοπωλών για καύσιμα: «Βαρύς» χειμώνας – Έχουμε την υψηλότερη φορολογία στην Ευρώπη


Το γαϊτανάκι του τρόμου ξετυλίγεται ολοένα και περισσότερο σχετικά με την επερχόμενη ενεργειακή κρίση που θα επιφέρει τεράστια προβλήματα στην παραγωγή αλλά και στην κατανάλωση σε παγκόσμιο επίπεδο. Το οικονομικό κανάλι Bloomberg δήλωσε ότι η αύξηση των τιμών της ενέργειας και τα προβλήματα στην προμήθεια πολλών αγαθών απειλούν να εκθέσουν ολόκληρο τον κόσμο σε μια σοβαρή κρίση αυτό το χειμώνα.

“Ο αγώνας ξεκίνησε, μια σοβαρή κρίση περιμένει όλο τον κόσμο αυτόν τον χειμώνα” αναφέρει χαρακτηριστικά το Bloomberg.

Στο άρθρο του Michael Winfrey, αναφέρθηκε ότι η πανδημία του κορονοϊού έχει ούτως ή άλλως αποτελέσει μια μεγάλη κρίση για όλους τους ανθρώπους, προκαλώντας προβλήματα στην προμήθεια πολλών προϊόντων, από σιτηρά έως τσιπ υπολογιστών. Αλλά ο Winfrey, ο οποίος έγραψε ότι νέα προβλήματα εμφανίστηκαν σε ορισμένες χώρες φέτος, επέστησε την προσοχή στη μεγάλη έλλειψη καυσίμων στην Αγγλία και τα άδεια ράφια των σούπερ μάρκετ.

Αυτό το χειμώνα, οι θερμοκρασίες στο Βόρειο Ημισφαίριο θα έχουν αντίκτυπο σε διαφορετικές αγορές και αν οι πιο απαισιόδοξες προβλέψεις των μετεωρολόγων πραγματοποιηθούν, η έλλειψη ενεργειακών πόρων θα οδηγήσει σε μια μεγάλη κρίση.

Στο άρθρο, το οποίο ανέφερε ότι ξεκίνησε ο αγώνας για τους ενεργειακούς πόρους, συμπεριλήφθηκε η ακόλουθη εκτίμηση:

«Η Κίνα διέταξε την παροχή άνθρακα πάνω από τις ποσοστώσεις, γεγονός που οδήγησε σε ρεκόρ αύξησης των τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη. Αυτό οδήγησε στο κλείσιμο του μεγαλύτερου δικτύου θερμοκηπίων της ηπείρου στην Ολλανδία, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει τον εφοδιασμό με τρόφιμα. Η Γαλλία απαγόρευσε την αύξηση των ρυθμιζόμενων τιμολογίων φυσικού αερίου και μείωσε τους φόρους ηλεκτρικής ενέργειας. Επιπλέον, οι προβλέψεις για την παραγωγή σιτηρών γίνονται ολοένα και χειρότερες καθώς τα αποθέματα σίτου πέφτουν σε όλο τον κόσμο».

Τιμές στα ύψη

Την ίδια στιγμή οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη αγγίζουν σχεδόν τα 1.250 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα
Η τιμή των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης Νοεμβρίου στον κόμβο TTF στην Ολλανδία έφτασε τα 1247,4 $ ή 102,45 ευρώ ανά Mwh σύμφωνα με τα στοιχεία ανταλλαγής ICE που δημοσιεύθηκαν σήμερα Τρίτη.

Τη Δευτέρα, αφού έσπασε την τιμή -ρεκόρ των 1200 δολαρίων ανά 1.000 κυβικά μέτρα, η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη μειώθηκε απότομα μετά την είδηση ​​ότι η Δανική Υπηρεσία Ενέργειας ενέκρινε την έναρξη δοκιμών της πρώτης σειράς του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2. Σε λιγότερο από μία ώρα, οι τιμές για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Νοεμβρίου στον κόμβο TTF στην Ολλανδία μειώθηκαν κατά σχεδόν $ 70 σε $ 1124 ανά 1000 κυβικά μέτρα.

Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, δήλωσε νωρίτερα ότι η καθυστέρηση στην έγχυση αερίου στις ευρωπαϊκές υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης και η αυξανόμενη ζήτηση για φυσικό αέριο οδήγησαν σε τιμές ρεκόρ, η αξία των οποίων ενδέχεται να ξεπεραστεί στο εγγύς μέλλον.

Πρόεδρος βενζινοπωλών για καύσιμα: «Βαρύς» χειμώνας – Eχουμε την υψηλότερη φορολογία στην Ευρώπη

Δύσκολος θα είναι ο χειμώνας και για τα ελληνικά νοικοκυριά, καθώς η αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης τραβάει την ανηφόρα χωρίς ασφαλή πρόβλεψη για το που θα σταματήσει.

Οι διεθνείς ανατιμήσεις έχουν οδηγήσει την τιμή του αργού πετρελαίου τον τελευταίο χρόνο να έχει ανέβει κατά 65% και το βαρέλι brent την προηγούμενη εβδομάδα να φτάνει τα 80 δολάρια, ανέφερε η πρόεδρος των βενζινοπωλών Αττικής Μαρία Ζιάγκα, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης θα κινηθούν εφέτος πάνω από το 1,10 ευρώ το λίτρο και δεν ξέρουμε που θα φτάσουν επισημαίνει. Η ίδια εκτιμά ότι θα φτάσει πάνω από 1,20 ευρώ το λίτρο στα αστικά κέντρα, και ακόμη περισσότερο στην επαρχία και στα νησιά. Και οι τιμές του φυσικού αερίου ανεβαίνουν με τρελούς ρυθμούς επισημαίνει.

Η Ομοσπονδία βενζινοπωλών ζητάει από την κυβέρνηση φθηνά καύσιμα και φθηνό πετρέλαιο θέρμανσης. Στην Ελλάδα έχουμε από την πιο βαριά φορολογία στα καύσιμα στην Ευρώπη.

Τα ¾ της τιμής των καυσίμων είναι φόροι. Το «κλειδί» για φθηνά καύσιμα είναι η μείωση του ειδικού φόρου, τονίζει η κ. Ζιάγκα. Έχει πολύ δουλειά το κράτος να κάνει, καταλήγει η πρόεδρος των βενζινοπωλών Αττικής.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια