Κυρία Μέρκελ, δεν θα μου λείψεις


Του Άγη Βερούτη

Ήταν 2007 όταν η καγκελάριος Μέρκελ ήρθε για πρώτη φορά επίσημα στην Ελλάδα και συνάντησε τον τότε Έλληνα πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Τα λόγια της για την Ελλάδα τότε ήταν θετικά, με εκτίμηση για την πρόοδο της χώρας και την αύξηση του βιοτικού επιπέδου και τους ρυθμούς ανάπτυξης. 

Μετά τις απονενοημένες αλλά επιτυχείς προσπάθειες του επόμενου πρωθυπουργού Γ.Α.Παπανδρέου, να φέρει το ΔΝΤ στην Ευρώπη "για να επισπεύσει τον μετασχηματισμό της Ελλάδος που οραματιζόταν", η χώρα έμπλεξε σε ένα σπιράλ ανυποληψίας με τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, το οποίο πήγαζε κυρίως από τους χαρακτηρισμούς της χώρας ως "Τιτανικό" και "διεφθαρμένη χώρα" που ξεστόμισαν αντίστοιχα ο τότε ΥΠΟΙΚ Γ. Παπακωνσταντίνου και ο ίδιος ο πρωθυπουργός  ΓΑΠ σε συνέντευξη που έδωσε στους διαδρόμους έξω από τις κουζίνες στο περιθώριο της συνόδου του Νταβός. 

Παρόλα αυτά, η πλειονότητα των αληθινών μεταρρυθμίσεων που αναφέρονταν στα λεγόμενα "μνημόνια" ανάμεσα στους πιστωτές της χώρας και τους πολίτες ήταν πραγματικά χρήσιμες. 

Εκείνο που δεν ήταν χρήσιμο ήταν η βίαιη σμίκρυνση της οικονομίας με τεχνητούς τρόπους που εκτόξευσαν την ανεργία στο 30% και την υπερφορολόγηση επί παντός, με αποτέλεσμα τη δημιουργία δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ κόκκινα δάνεια και μη εξυπηρετούμενο ιδιωτικό χρέος προς το κράτος. 

Ο άκομψος τρόπος δηλαδή που επιβλήθηκε από τη γερμανική ηγεσία της ΕΕ η μετατροπή του κρατικού χρέους λιγότερων από €200 δισ. το 2010 σε μη-εξυπηρετούμενο ιδιωτικό χρέος άνω των €250 δισ. σήμερα, αποτελούμενο από κόκκινα τραπεζικά δάνεια και οφειλές προς το κράτος που οφείλονται στην υπερφορολόγηση που επιβλήθηκε, με γελοιότητες όπως τα πρωτογενή πλεονάσματα ως το 2065 και την ενεχυρίαση της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια. 

Και για να προσθέσουμε την προσβολή στον τραυματισμό, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ του 2015 προέτρεπε το τσίρκο που εξελέγη κυβέρνηση το Γενάρη του ‘15 μέσα στην αναμπουμπούλα, να πάρει €50 δισ. "δώρο" για να φύγει από το ευρώ. 

Κάποιοι είπαν ότι όλα αυτά τα έκανε η Γερμανία (δηλαδή η κ. Μέρκελ) για να παραδειγματίσει τους Ιταλούς που είχαν πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα από την Ελλάδα. Κάποιοι άλλοι είπαν ότι αυτά τα έκανε η Μέρκελ από υπερβάλλοντα ζήλο και προτεσταντική ηθική. 

Τελικά ο λόγος είναι αδιάφορος.  

Για οποιονδήποτε από τους δυο παραπάνω λόγους παγιδεύτηκε η Ελλάδα 11.000.000 ανθρώπων, σε ένα ήδη 12χρονο φαύλο υφεσιακό κύκλο, ο οποίος οδήγησε από €230 δισ. ΑΕΠ με €200 δισ. κρατικό χρέος το 2009 σε €170 δισ. ΑΕΠ με €350 δισ. κρατικό χρέος και €250 δισ. μη εξυπηρετούμενο ιδιωτικό χρέος το 2021 παραμένει εξίσου λάθος. 

Οι δήθεν κορώνες περί ελληνικής παραοικονομίας του 29%, βασισμένες σε αστείες "μελέτες" του τάληρου, με βάση υπολογισμών τα στεγαστικά δάνεια μιας τράπεζας και μετά αναγωγή στο σύνολο της οικονομίας, που δικαιολόγησαν τη μετατροπή του Έλληνα σε φορολογικό όμηρο, όταν μάλιστα την ίδια περίοδο η παραοικονομία της ίδιας της Γερμανίας ξεπερνούσε το 21% χωρίς τον υπολογισμό του ξεπλύματος που γίνεται στις 6.000 γερμανικές βιομηχανίες που έχουν μετακομίσει στην Τουρκία και παράγουν την πλειονότητα των βιομηχανικών προϊόντων που επανεισάγονται στην Ευρώπη, είναι απλά φαιδρές. 

Δυστυχώς μοιάζει σαν η κ. Μέρκελ να ακολουθεί τις καταστροφικές συνταγές ΕΝΑΝΤΙ της Ελλάδας που ακολούθησαν οι προκάτοχοι της τόσο στη Μικρασιατική Καταστροφή όσο και στον Α’ και τον Β´ Παγκόσμιο Πόλεμο: την εφαρμογή πολιτικών που έμοιαζαν συμφέρουσες για τη Γερμανία προς στιγμή αλλά απέβησαν καταστροφικές για την Ελλάδα, την ίδια τη Γερμανία και την υπόλοιπη ευρωπαϊκή ήπειρο στη συνέχεια. 

Και για να ρίξει αλάτι στις πληγές που μας προξένησε, η Γερμανία της κ. Μέρκελ εξοπλίζει με υπερσύγχρονα υποβρύχια τη γειτονική Τουρκία, τα οποία μοναδικό στόχο ύπαρξης θα έχουν την παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδος, της χώρας που αποτελεί εξωτερικό σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης! 
Πολύ έξυπνο αυτό!

Χώρια την προσφυγική κρίση που προκάλεσε η Γερμανία και μετά μας την φόρτωσε...

Χώρια την μονοπώληση του εκπροσώπου των συμφερόντων του Τούρκου προέδρου εντός των τοίχων της ΕΕ έναντι των συμφερόντων των ευρωπαίων εταίρων...

Ας ελπίσουμε η διαδοχή κατάσταση στην καγκελαρία να έχει πιο υψηλό όραμα από της κ. Μέρκελ που είχε την πλιατσικολόγηση της Ευρώπης για να μεγιστοποιήσει τα πρωτογενή πλεονάσματα της Γερμανίας.

Κυρία Μέρκελ, δεν θα μου λείψεις...

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια