Θέλει καυγά! Με κάθε τρόπο...


Ο Οσμάν Καβαλά είναι Τούρκος, γεννημένος στο Παρίσι, διεθνούς φήμης μεγαλοεπιχειρηματίας, πολιτικός ακτιβιστής και φιλάνθρωπος ο οποίος κατηγορείται πως είχε ρόλο  στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016. Για αυτόν τον λόγο, κρατείται φυλακισμένος στην Τουρκία εδώ και 4 χρόνια, χωρίς να υπάρχει σχετική δικαστική απόφαση!

Όταν λοιπόν στις 8 Οκτωβρίου, η Τουρκική Δικαιοσύνη παράτεινε την φυλάκισή του, χωρίς καμία νέα αιτιολογία ή νέα στοιχεία, ξεσηκώθηκε σάλος και πολύ έντονες αντιδράσεις σε ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο. 

Στο πλαίσιο αυτών των αντιδράσεων, το Συμβούλιο της Ευρώπης εξέδωσε ανακοίνωση-τελεσίγραφο προς τη γείτονα, με την οποία ξεκαθάριζε ότι εάν, σε εφαρμογή τελεσίδικης απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ, δεν αποφυλακισθεί ο Καβαλά έως το τέλος Νοεμβρίου (η επόμενη "δικάσιμος" έχει ορισθεί για τις 26/11), θα επιβάλλει κυρώσεις στη χώρα. 

Αυτήν την φορά δε, δεν πρόκειται για λόγια και το γνωρίζουν όλοι. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Χοσέ Μπορέλ, έχει ήδη δώσει εντολή ατύπως στις σχετικές υπηρεσίες των Βρυξελλών, να σχηματίσουν κατάλογο πιθανών κυρώσεων. Φροντίζοντας ταυτόχρονα να διαρρεύσει το νέο, σε όλα τα μεγάλα, διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης. 

Κάτι που δεν θα έκανε ποτέ, εάν δεν υπήρχε πρόθεση εφαρμογής, διότι θα γελοιοποιείτο. Και ο Ισπανός ξέρει καλά ότι η εικόνα του στις Βρυξέλλες δεν αντέχει το παραμικρό επιπλέον τσαλάκωμα, ειδικά από την Τουρκία.

Μια άλλη αντίδραση ήρθε από δέκα χώρες-συμμάχους της Τουρκίας στη Δύση, με τη μορφή εντονότατου διαβήματος-έκκλησης από τους πρεσβευτές τους, για αποφυλάκιση του Καβαλά (έλκει όντως την καταγωγή του από την ομώνυμη πόλη αλλά η οικογένεια μετοίκησε στην Τουρκία κατά τις ανταλλαγές πληθυσμών του 1923). Ανάμεσα στις 10 χώρες βρίσκονται Γαλλία Γερμανία και ΗΠΑ (Καναδάς, Φιλανδία, Δανία, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Σουηδία οι υπόλοιπες)!

Η απάντηση Ερντογάν; Συνίστατο σε μια απειλή για απέλαση των 10 πρεσβευτών, από την Τουρκία! Δηλαδή απάντησε ότι θα φτάσει ακόμη και σε διακοπή διπλωματικών σχέσεων με τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Τουρκίας (Γερμανία), με τη μοναδική υπερδύναμη και τη χώρα που, μαζί με το Ισραήλ, παίζει κυρίαρχο ρόλο στο πρόγραμμα ανάπτυξης και κατασκευής των Τουρκικών drones (Καναδάς)!

Ενώ ταυτόχρονα συνεχίζονται τόσο οι λεκτικές όσο και οι πραγματικές προκλήσεις προς όλες τις πλευρές. Συνεχώς εκτοξεύονται απειλές προς την Ελλάδα και την Κύπρο είτε από αξιωματούχους της κυβέρνησης, είτε από τον ίδιο τον Ερντογάν, ενώ μόλις χθες αποκαλύφθηκε πως, στη διάρκεια του τελευταίου μήνα συνελήφθησαν 15 Άραβες με Ισραηλινή υπηκοότητα, για… κατασκοπεία υπερ της Μοσσάντ! 

Μέχρι κι η Ρωσία αντέδρασε δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών Λαβρώφ, στα όσα προσπαθεί να "κατασκευάσει" στα Βαρώσια η Τουρκία...

Οι πιέσεις που συσσωρεύονται προς το Ερντογανικό καθεστώς από το εξωτερικό, είναι τεράστιες και η ένταση με τη Δύση, πέρα από κάθε προηγούμενο. Πιέσεις και ένταση που προκαλούνται κυρίως από τις υπερφίαλες και παράλογες αντιδράσεις της ίδιας της Τουρκίας.

Ζητούμενο φυσικά οι αιτίες αυτών των αντιδράσεων! Για ποιο λόγο, ο κάποτε "φίλος της Δύσης" "κουμπάρος Ταγίπ", αντιδρά σαν ταύρος σε υαλοπωλείο, απέναντι σε σαφώς ισχυρότερους και αδιαφορώντας για τις συνέπειες;

Η απάντηση είναι απλή. Αρκεί να διαβάσει τη διεθνή ειδησεογραφία για την Τουρκία, προσεκτικά. Μόλις χτες, δημοσιεύτηκε δημοσκόπηση που δείχνει τα ποσοστά του ΑΚΡ στα ιστορικά χαμηλά του 31,7% και μάλιστα με αναγωγή των αναποφασίστων! Ενώ ταυτόχρονα, το ΜΗΡ του άτυπου κυβερνητικού εταίρου Ντεβλέτ Μπαχτσελί, παραμένει στο 10%!

Με 42% συνολικά, δεν εκλέγεται πρόεδρος. Αντίθετα, με 51% που συγκεντρώνουν τα 3 μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης, εκλέγεται άνετα...

Φυσικά η πτώση δεν ξαφνιάζει κανέναν. Από την μία η αλλοπρόσαλλη διακυβέρνηση και από την άλλη το παράλογο δόγμα του ίδιου του Ερντογάν πως τα χαμηλά επιτόκια, τιθασεύουν και καταπολεμούν τον πληθωρισμό, έχουν καταστρέψει την οικονομία. Οι επενδυτές φεύγουν τρέχοντας ενώ ο πληθωρισμός καλπάζει κυριολεκτικά. Τα εισοδήματα των εργαζομένων μειώνονται σε καθημερινή βάση. Αν όχι σε ωριαία…

Σε όλα αυτά ο Ερντογάν έχει μόνο δύο τρόπους αντιμετώπισης. 

Α. Είτε θα υπακούσει στους ορθόδοξους οικονομολόγους θα εφαρμόσει τα δέοντα οικονομικά μέτρα και, εν τέλει, θα προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο καταστρέφοντας την πολιτική καριέρα και την υστεροφημία του, αλλά σώζοντας τη χώρα.

Β. Είτε να προκαλέσει κάποιας μορφής εθνική κρίση, ανεξαρτήτως αντιπάλου ή αντιπάλων, ώστε με αυτό το πρόσχημα να αναβάλλει τις εκλογές και να επιτύχει συσπείρωση γύρω από το πρόσωπο του. Μια λύση που διαχρονικά συνηθίζουν οι Τούρκοι πολιτικοί.

Από την πολιτική που ασκεί η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας (χθεσινή μείωση των επιτοκίων κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες στο 16%, κατά παράβαση κάθε οικονομικής λογικής) είναι προφανές ότι έχει επιλέξει την δεύτερη λύση. Εξ ου και κυκλοφορεί ανά την Υφήλιο με το ζωνάρι λυμένο για καυγά, χωρίς να λογαριάζει τις συνέπειες. Θέλει οπωσδήποτε κάποιον σοβαρό καυγά. Ο αντίπαλος έχει ελάχιστη έως καθόλου σημασία. Το σημαντικό για τον Ερντογάν είναι να γίνει ένας γερός καυγάς. Όχι πόλεμος! Ούτε καν αξιόλογη μάχη! Τα φέρετρα δεν αυξάνουν την δημοφηλία. Αλλά χρειάζεται απαράιτητα έναν τρικούβερτο καβγά! 

Ξεχνά όμως ότι, σε όλες τις περιπτώσεις στο παρελθόν, η Τουρκία "εξήγαγε" τα εσωτερικά της προβλήματα, προς μια μόνο πλευρά. Συνήθως αλλά όχι μόνο, προς την Ελλάδα Δυτικά ή τους Κούρδους Ανατολικά. 

Αυτήν την φορά τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Το πεπόνι και το μαχαίρι, βρίσκονται σε άλλα, πολύ πιο στιβαρά και σοβαρά χέρια. Αν το αντιληφθεί εγκαίρως, θα διασωθεί. Αν όχι…

Πέτρος Λάζος

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια