Καλά Χριστούγεννα ή καλή Ανάσταση...


Του Κώστα Στούπα

Αν έχετε καταλήξει στα δώρα που θα κάνετε τα Χριστούγεννα στα παιδιά ή τα βαφτιστήρια σας, τότε καλό θα είναι να προσπαθήσετε να τα προμηθευτείτε από τώρα, γιατί ακόμη και να τα βρείτε στα ράφια τον ερχόμενο Δεκέμβρη ίσως τα πληρώσετε ακριβότερα.

Το ίδιο ισχύει ενδεχομένως και για αρκετά είδη πρώτων αναγκών της θέρμανσης μη εξαιρουμένης.

Εκτός του σοκ της αύξησης στις τιμές του ηλεκτρικού και του φυσικού αερίου που οφείλεται σε πολλούς και διαφορετικούς λόγους, υπάρχει και το μεταπανδημικό σοκ των εφοδιαστικών αλυσίδων.

Οι παρατηρητικοί θα έχουν προσέξει ήδη τις ελλείψεις που υπάρχουν σε πολλά ράφια του λιανεμπορίου. Προς το παρόν δεν υπάρχουν κενά ράφια αλλά λιγότεροι κωδικοί προϊόντων από πριν.

Πρόσφατα πολυεθνικές όπως η Nike και η Adidas ενημέρωσαν τους αναλυτές και επενδυτές πως περιμένουν μείωση των πωλήσεων λόγω της διαταραχής των εφοδιαστικών αλυσίδων.

Στελέχη μιας άλλης εταιρείας αθλητικών ειδών, της New Balance, ανέφεραν στο Barron’s πως τα εργοστάσιά της στο Βιετνάμ θα μπορούσαν να ανεβάσουν την παραγωγική δυναμικότητα στο  60% έως 70% μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, έναντι 30% έως 40% σήμερα.

Το Βιετνάμ πλήττεται από αναζωπύρωση του κύματος της πανδημίας με αποτέλεσμα πολλές παραγωγικές μονάδες να σταματάνε την παραγωγή.

Μην κοιτάμε όμως μακριά, οι πρόσφατες αναφορές του ομίλου της Jumbo είναι χαρακτηριστικές του κλίματος που επικρατεί στην αγορά.

"Για "χαοτικές καταστάσεις" στην τροφοδοτική αλυσίδα κάνει λόγο ο όμιλος Jumbo σε ενημέρωσή του για την πορεία των πωλήσεων, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι "οι πρώτες ύλες και το μεταφορικό κόστος διατηρούνται σε ιστορικά απαράδεκτα επίπεδα".

Κατά το τελευταίο τρίμηνο κάθε χρόνου -συνήθως- ο Όμιλος Jumbo πραγματοποιεί το 35% του ετήσιου κύκλου εργασιών. Ωστόσο:

- Τα προβλήματα στην τροφοδοτική αλυσίδα όχι μόνον δεν έχουν την τάση να επιλυθούν αλλά οι καταστάσεις συχνά γίνονται χαοτικές.

- Το κόστος της Ενέργειας συνεχίζει την ανοδική πορεία.

- Οι πρώτες ύλες και το μεταφορικό κόστος διατηρούνται σε ιστορικά απαράδεκτα επίπεδα.

Το πρόβλημα οξύνεται περαιτέρω, στις χώρες των Βαλκανίων όπου το διαθέσιμο εισόδημα είναι παραδοσιακά χαμηλό.

Επιπλέον, καθώς μπαίνουμε στον χειμώνα, το επιδημιολογικό φορτίο σε ορισμένες περιοχές αυξάνεται οδηγώντας τις αρχές σε λήψη μέτρων τοπικού χαρακτήρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις βαλκανικές αγορές που δραστηριοποιείται ο Όμιλος, λαμβάνονται για πρώτη φορά φέτος, μέτρα περιορισμού στην κίνηση της αγοράς κάτι που δεν συνέβη εκτεταμένα το 2020...".

Τα ίδια συμβαίνουν παντού: "Είναι ένας εφιάλτης, ένας παγκόσμιος εφιάλτης", λέει στο Barron's για τις καθυστερήσεις ο Isaac Larian της MGA Entertainment η οποία  κατασκευάζει τις κούκλες Bratz. "Σαράντα τρία χρόνια ασχολούμαι με την επιχείρηση. Δεν έχω ξαναδεί κάτι παρόμοιο".

Όλα αυτά συγκλίνουν πως τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά (...όχι καλύτερα). Ας ελπίσουμε κατά την περίοδο της Ανάστασης να έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

Η ενεργειακή κρίση, η αύξηση του κόστους στις μεταφορές σε συνδυασμό με τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού και τις αναταράξεις στην παραγωγή και τις εφοδιαστικές αλυσίδες έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα που απειλεί να ακυρώσει τις προσδοκίες για εκτίναξη της οικονομίας ως πιεσμένου ελατηρίου...

Ας μην είμαστε αφελείς, υπερχρεωμένες χώρες όπως η Ελλάδα με κρατικοδίαιτες οικονομίες θα είναι αυτές που θα πληρώσουν το υψηλότερο κόστος.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια