Στην Ελλάδα άμα καείς, περιμένεις να πνιγείς!


Μόλις έσβησαν οι πυρκαγιές στην Εύβοια, όλος ο κόσμος που ζει εκεί, φώναζε ένα πράγμα: «Στην πρώτη βροχή θα πνιγούμε… Κάντε κάτι!».

Δεν είχαν προφητικές ικανότητες. Απλά ήξεραν. Ήξεραν και ξέρουν τη φύση αλλά κυρίως ήξεραν και ξέρουν σε ποια χώρα, σε ποιο κράτος ζουν. Σε αυτό που άμα καείς απλά περιμένεις να πνιγείς! Αυτό γινόταν τόσα χρόνια, αυτό έγινε και τώρα… Καμία έκπληξη.

Όσοι δεν έχασαν τα σπίτια τους από τη φωτιά, τα είδαν να τα παίρνει το νερό… Χωρίς κανείς να έχει κάνει το παραμικρό για να αποφευχθεί το μοιραίο. Και μετά οι γνωστές «παπάτζες». Για τη φύση που εκδικείται, που δεν νικιέται, που, που… Έχουμε ακούσει τόσες πολλές από τόσους πολλούς, που τίποτα πια δεν μας κάνει έκπληξη. Έκπληξη θα ήταν να έχουν σωθεί οι περιουσίες των ανθρώπων.

Οι τυχεροί της πυρκαγιάς έγιναν οι άτυχοι της πλημμύρας… Άτυχοι, όλοι. Που ζούμε σε αυτόν τον τόπο. Τον παράδεισο του ανεύθυνου. Στην Εύβοια από την στιγμή που έσβησε, όταν κι όποτε έσβησε, η φωτιά όλοι περίμεναν το κακό… Όχι όλοι. Ψέματα.

Κάποιοι από τους ανθρώπους που ζουν εκεί, που ήξεραν ότι θα καταστραφούν, όταν κατάλαβαν ότι οι κραυγές τους ήταν… φωνὴ βοῶντος ἐν τῇ ἐρήμῳ, προσπάθησαν μονάχοι τους να σώσουν ό,τι σώζεται. Κι ας ήξεραν ότι δεν θα τα κατάφερναν. Ας ήξεραν ότι η καταστροφή θα ερχόταν, ήρθε… Αλλά πάλεψαν. Πάλεψαν γιατί έβλεπαν ότι αυτοί που έπρεπε να τους σώσουν, έκαναν ό,τι κάνουν πάντα: Τίποτα.

Η σημερινή Εύβοια είναι η χθεσινή Ηλεία και η αυριανή… Ελλάδα από τη μία άκρη της έως την άλλη. Όποιος καεί, θα πνιγεί. Δεδομένα.

Όποιος δεν πνίγηκε ήταν απλά τυχερός. Σήμερα. Γιατί αύριο μπορεί να είναι άτυχος και να καεί ή να πνιγεί. Μπορεί και τα δύο.

Νίκος Συρίγος

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια