Ποιος να κερδίσει στο ΚΙΝΑΛ;


Κάθε εχέφρων άνθρωπος που ακούει ΣΥΡΙΖΑ και φτύνει τον κόρφο του, θα προτιμούσε στην θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ ή το ΚΙΝΑΛ ή όπως θέλετε πείτε το. Ακόμα και φανατικός οπαδός του Κυριάκου να είναι ή σκληρός ψηφοφόρος της λαϊκής Δεξιάς, ξέρει ότι το πολιτικό μας σύστημα στηρίζεται στην εναλλαγή των κομμάτων στην εξουσία.

Οπότε προτιμά ένα παλιό ή νεότερο ΠΑΣΟΚ ο ως αρχηγό του δεύτερου πυλώνα του δικομματισμού, από κάτι ανενδοίαστους ΣΥΡΙΖΑίους που τη μια μέρα παριστάνουν τους κομμουνιστές και την άλλη τους σοσιαλδημοκράτες, όμως η μόνη αλήθεια που εκστομίζουν είναι το «η άλλη φορά θα είναι αλλιώς». Κατά τούτο και αν υποθέσουμε ότι του πέφτει λόγος, ο σοβαρός νεοδημοκράτης πρέπει να είναι στο πλευρό του υποψηφίου αρχηγού του ΚΙΝΑΛ που έχει τα προσόντα να φέρει το ΚΙΝΑΛ πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ.

Φυσικά, τα μέλη και οι οπαδοί του ΚΙΝΑΛ θα κρίνουν μόνοι τους ποιον θέλουν για αρχηγό τους, απλώς σε κοινωνία ανοικτών διαδικασιών ζούμε, όλοι επηρεάζουν όλους. Ο Κυριάκος δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από την εκλογή του ενός ή του άλλου αρχηγού στο ΚΙΝΑΛ. Αυτός που πρέπει να φοβάται είναι ο Τσίπρας. Γι' αυτό και διαβάζω διαρκώς ότι στον ΣΥΡΙΖΑ θέλουν τον έναν ή τον άλλον, ενώ για την ΝΔ η ειδησεογραφία είναι ελάχιστη.

Διότι μπορεί ο Κυριάκος να έχει υψηλή διεισδυτικότητα στον κεντρώο χώρο, πλην όμως η ΝΔ αντικειμενικά δεν είναι κεντροαριστερά. Γι' αυτήν ερίζουν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, έτσι πάει το πράγμα. Τι είναι λοιπόν προτιμότερο να επικρατήσει σε κείνον τον χώρο; Μια πολιτικά τυχοδιωκτική δύναμη σαν τον ΣΥΡΙΖΑ ή ένα θεσμικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα σαν το ΚΙΝΑΛ; Προφανώς το δεύτερο. Αν μη τι άλλο, δεν θα κινδυνέψουμε να ξαναζήσουμε ένα καινούριο 2015.

Κάποιοι θα πουν ότι αν εκλεγεί ο τάδε ή ο δείνα αρχηγός, αυτός μπορεί να πάρει πίσω Πασοκικούς ψήφους που στις προηγούμενες εκλογές πήρε ο Κυριάκος. Λάθος. Κανείς δεν θα κλέψει ψήφους απ’ τον Κυριάκο, εκτός αν ο ίδιος ο Κυριάκος τους διώξει απ’ αυτόν. Άρα δεν εξαρτάται από το ποιον αρχηγό θα έχει το ΚΙΝΑΛ, αλλά από το πώς θα πάει η κυβερνητική πολιτική του Μητσοτάκη. Αντιθέτως, ο ΣΥΡΙΖΑ μη διεκδικώντας εξουσία, δεν έχει κάποιον τρόπο να κρατήσει παλιούς ΠΑΣΟΚους που τον ψήφισαν. Η συνεκτική ύλη είναι η προοπτική διακυβέρνησης. Όσο την έχει ο Κυριάκος διαθέτει το πλεονέκτημα, όσο λείπει από τον Τσίπρα αυτός έχει πρόβλημα συσπείρωσης και είναι ευκολότερος σε πλευροκοπήσεις.

Λένε επίσης κάποιοι ότι ενδέχεται και μετά τις δεύτερες εκλογές να χρειαστεί ο Κυριάκος κυβερνητικό εταίρο, καθώς το εκλογικό σύστημα που ψήφισε η ΝΔ είναι αναλογικότερο από το σημερινό. Άρα έχει σημασία ποιος θα ναι τότε αρχηγός του ΚΙΝΑΛ. Καλά τώρα, καθίστε να κάνουμε τις πρώτες και τις δεύτερες εκλογές και μετά ας προσπαθήσουμε να μπούμε στα παπούτσια του τότε αρχηγού του τρίτου κόμματος, που θα κληθεί να αποφασίσει αν θα οδηγήσει την χώρα σε τρίτες κάλπες. Έχουμε πολύ δρόμο ως τότε.

Δημήτρης Καμπουράκης

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια