Για όσους παρακολουθούν την πολιτική πορεία του κ. Αλέξη Τσίπρα οι αντιρρήσεις του για την πιθανότητα αποστολής ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Σαχέλ δεν αποτελούν έκπληξη.
Αν όλα αυτά δεν αποτελούσαν προφάσεις άσκησης ευκαιρίας αντιπολίτευσης, λόγω της αδυναμίας να αρθρώσει ουσιαστικό αντιπολιτευτικό λόγο μετά την "κωλοτούμπα" του 2015, θα αποτελούσαν μια συνεπή στάση στην εκπροσώπηση του πλέον ισχυρού παρασιτικού πόλου της ελληνικής κοινωνίας: ...Κόμματος του "Τζάμπα".
Ας μην ξεχνάμε πως το κόμμα του "Τζάμπα" ήταν αυτό που εκτόξευσε τον κ. Τσίπρα από το 3 στο 30% την περασμένη δεκαετία με συνθήματα όπως: "Δεν πληρώνω", "Διαγραφή χρέους", "Σεισάχθεια", "Έφοδος στο Νομισματοκοπείο" κλπ.
Τώρα τι ζητάμε; Αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία όπου η Γαλλία θα πρέπει να εγγυηθεί όχι μόνο την ελληνική επικράτεια, αλλά και τις ζώνες μεταξύ Ελλάδας Τουρκίας που είναι αμφισβητούμενες και διεκδικούμενες και από τις δυο πλευρές...
Ως αντάλλαγμα εμείς να μην υποχρεούμαστε να στείλουμε δυνάμεις όπου η σύμμαχος χρειάζεται, γιατί ενδεχομένως η Γαλλία υποφέρει από κρίσεις αυτοκρατορικού μεγαλείου και διαθέτει ιμπεριαλιστικές βλέψεις, όπως ακριβώς δηλαδή υποστηρίζει και η τουρκική πλευρά...
"Είμαστε υποχρεωμένοι να στείλουμε Έλληνες στρατιώτες να πολεμήσουν στο Σαχέλ, όπου έχουν πεθάνει δεκάδες Γάλλοι στρατιώτες και σε αντάλλαγμα η Γαλλία δεν υποχρεούται καν να μας στηρίξει εκτός χωρικών μας υδάτων, όπου είχαμε κρίση πέρσι, ακόμα και αν έρθει τουρκικό ερευνητικό επτά ναυτικά μίλια ανατολικά της Κρήτης" είπε συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή.
Ο κ. Τσίπρας παραβλέπει εσκεμμένα τον ουσιαστικό αποτρεπτικό ρόλο που έπαιξε η Γαλλία αλλά και οι Ηνωμένες Πολιτείες στην περσινή κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο, πέρα από την υπεράνθρωπη προσπάθεια και συμβολή των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων με αιχμή το Πολεμικό Ναυτικό.
Οι πολιτικοί οπορτουνιστές βλέπουν κινδύνους μόνο στην αποστολή κάποιων επιλεγμένων ειδικών δυνάμεων (κυρίως σε εθελοντική βάση) στο Σαχέλ και όχι στην επιχειρησιακή δράση εκατοντάδων ανδρών και γυναικών των ενόπλων δυνάμεων σε πολεμικά πλοία ηλικίας περί τα 50 έτη...
Τούτο δεν είναι πρωτοφανές αν λάβει κάποιος υπόψη την πολιτική σταδιοδρομία του κ. Τσίπρα, ούτε την προσπάθεια να ηγηθεί του... κόμματος του "Τζάμπα" που παραμένει αλώβητο και πανίσχυρο στην ελληνική κοινωνία αλλά και την υπόλοιπη βαλκανική αν λάβουμε υπόψη την πορεία της πανδημίας και των εμβολισμών.
Μερικά από τα χαρακτηριστικά αιτήματα του... κόμματος του "Τζάμπα" είναι:
- Διαρκής δημοσιονομική χαλάρωση προκειμένου να αυξηθούν οι κρατικές δαπάνες και να προκύψει ανάπτυξη.
- Διαγραφή κρατικού και ιδιωτικού χρέους προκειμένου να μπορούμε να δανειστούμε ακόμη περισσότερο.
- Συντάξεις με αναδιανεμητικό σύστημα για να μην ξέρουμε ποιος πληρώνει και ποιος εισπράττει…
- Εκπαίδευση χωρίς αξιολόγηση έργου προκειμένου να μην ενοχλούνται οι κομματικοί πελάτες...
- Φόροι σε όσους εργάζονται και δεν μας ψηφίζουν για να μοιράζουμε επιδόματα σε όσους δεν εργάζονται (ή παριστάνουν πως εργάζονται) και μας ψηφίζουν...
- Μονιμότητα στο Δημόσιο με υψηλότερους μισθούς από τον ιδιωτικό τομέα για να έχει ερείσματα και ισχύ η κομματική πελατοκρατία.
- Άσυλο και ανοχή στην ανομία στα πανεπιστήμια, στην κοινωνία και τις φυλακές προκειμένου να υπάρχουν διαθέσιμες δυνάμεις για την άσκηση παρακρατικής βίας έναντι των αντιπάλων...
Η σημασία του Σαχέλ...
"Σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρωθυπουργός, στην περιοχή του Σαχέλ υπάρχουν δύο στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Η αμιγώς γαλλική επιχείρηση Barkhane με στρατιωτική ισχύ σημαντική, η οποία εμπλέκεται σε εχθροπραξίες, πρωτίστως με ισλαμιστικές οργανώσεις και υπάρχει και άλλη μία, η Task Force Takuba, η οποία έρχεται και παρέχει υποστήριξη στην συνολική Γαλλική παρουσία στο Σαχέλ.
Στη δεύτερη αυτή επιχείρηση συμμετέχουν το Βέλγιο, η Δανία, η Εσθονία, η Ιταλία, η Νορβηγία, η Σουηδία, η Τσεχία και συμμετέχουν υποστηρικτικά στις Γαλλικές επιχειρήσεις…"
Βλέπε: Τι είναι το Σαχέλ για το οποίο "τσακώθηκαν" Τσίπρας και Μητσοτάκης
Τα κράτη της ζώνης του Σαχέλ κινδυνεύουν να αποσταθεροποιηθούν από τη δράση ισλαμιστών ανταρτών.
Η επικράτηση των ισλαμιστών εκτός των άλλων θα εντείνει τις προσφυγικές ροές προς τη Βόρεια Αφρική και την Ευρώπη. Η Ε.Ε. πολλάκις έχει ασχοληθεί με την περιοχή και υποστηρίζει την πολιτική σταθερότητα στην περιοχή. Αντιθέτως η Τουρκία έχει διαφορετικά συμφέροντα...
Η συμμετοχή της Ελλάδας στις επιχειρήσεις στο Σαχέλ στις οποίες συμμετέχουν και άλλες χώρες της Ε.Ε. αποτελεί την πρώτη άτυπη κοινή αμυντική επιχείρηση χωρών της Ευρώπης και ως εκ τούτου προπομπό ενός ενιαίου αμυντικού βραχίονα της Ε.Ε.
Η δημιουργία ενιαίου αμυντικού βραχίονα της Ε.Ε. αποτελεί πάγια στρατηγική επιδίωξη της Ελλάδας προκειμένου να ανακόψει οριστικά τον τουρκικό αναθεωρητισμό στην περιοχή.
Η συμμετοχή ελληνικών δυνάμεων όπου προωθούνται ευρωπαϊκά συμφέροντα στη Βόρεια Αφρική, τη Μέση Ανατολή ή την Αν. Ευρώπη είναι ένα τρόπος να δικαιούται και η Ελλάδα ευρωπαϊκή συνδρομή στις διαφορές με την Τουρκία.
Όλοι το αντιλαμβάνονται εκτός από το "Τζάμπα"...
0 Σχόλια