Μπορεί ο μεγάλος σεισμός των 6,3 Ρίχτερ να ανησύχησε τους κατοίκους της Κρήτης ωστόσο οι σεισμολόγοι δεν μπορούν να πουν με σιγουριά πως ήταν και ο κύριος!
Ανησυχία έχει προκαλέσει στους σεισμολόγους ο σεισμός των 6,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε στα ανοιχτά της Κρήτης το μεσημέρι της Τρίτης (12/10) καθώς δεν μπορούν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο μιας μεγαλύτερης δόνησης!
Μιλώντας στο Open, ο καθηγητής γεωφυσικής του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος, έκανε λόγο για πιθανότητα μετασεισμούς μέχρι και 5,5 Ρίχτερ, που φυσικά αν είναι κοντά στις ακτές μπορεί να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα και ζημιές.
Όπως είπε, η περιοχή είναι δύσκολη, καθώς δίνει τους μεγαλύτερους επιφανειακούς σεισμούς στην Ευρώπη.
Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι εκτιμήσεις του Γεράσιμου Παπαδόπουλου, μέλους της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, ο οποίος ανέφερε στο Open πως οι πιθανότητες να είναι τα 6,3 Ρίχτερ ο κύριος σεισμός
Χουλιάρας: «Ανησυχούμε γιατί δεν έχουμε δει ακόμη μεγάλο μετασεισμό»
Για τον σεισμό των 6,3 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ που συγκλόνισε την Τρίτη την Κρήτη μίλησε στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε σχετικά ο σεισμολόγος και διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, κ. Γεράσιμος Χουλιάρας.
«Το Αρκαλοχώρι με τη Σητεία τα επίκεντρά τους απέχουν 100 χλμ.. Αν η μία ακολουθία επιτάχυνε την άλλη, θα το δείξει η έρευνα. Δεν έχουμε ισχυρή μετασεισμική ακολουθία που στατιστικά αναμένεται σε τέτοιους σεισμούς και περιμένουμε τις επόμενες ώρες. Ο κύριος σεισμός ορίζεται αφού έχει εκδηλωθεί ένας ισχυρός μετασεισμός. Δεν μπορεί να χαρακτηριστεί κύριος, καθώς μετά τα 6,3 δεν έχουμε ισχυρό μετασεισμό. Έχουμε καταγράψει μόνο 10 μετασεισμικές δονήσεις που η μεγαλύτερη ήταν 4 Ρίχτερ, και δεν μπορούμε να τις χαρακτηρίσουμε μετασεισμούς», εξήγησε ο κ. Χουλιάρας.
«Αρχίσαμε ένα διάλογο για το αν σχετίζεται ο σεισμός στην Κρήτη με αυτόν στην Κάρπαθο. Μπορούμε να πούμε ότι όλοι οι σεισμοί σχετίζονται. Αλλά τη στιγμή που μιλάμε, μιλάμε για ένα ρήγμα που μας έδωσε 6,3 Ρίχτερ, βρίσκεται μακριά από την Κάρπαθο, και δε σχετίζεται άμεσα», σημείωσε ο ίδιος σχετικά και με το σεισμό στην Κάρπαθο.
«Η Κρήτη είχε παράξει τρεις μεγάλους σεισμούς πριν το Αρκαλοχώρι. Η περιοχή της Κρήτης παρακολουθείται τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι αναμενόμενο να έχουμε δύο μεγάλους σεισμούς πάνω από 6 Ρίχτερ μέσα σε 15 ημέρες. Η σεισμολογία έχει εμπειρικούς κανόνες, αλλά η φύση είναι απρόβλεπτη», κατέληξε ο κ. Χουλιάρας.
Οι περιοχές που προβληματίζουν
Από την πλευρά του ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος αν και σημειώνει ότι καμία περιοχή της Ελλάδας δεν είναι απόλυτα σε αυξημένη σεισμική δραστηριότητα πέρα από το Αρκαλοχώρι στην Κρήτη, εντούτοις σε παρακολούθηση βρίσκονται Ιόνιο, Κορινθιακός κόλπος, Δωδεκάνησα και βόρειο Αιγαίο, περιοχές, δηλαδή, που ούτως ή άλλως είναι εξαιρετικά σεισμογενείς.
Ένα στοιχείο που μελετούν οι σεισμολόγοι είναι το γεγονός ότι για την ώρα η μετασεισμική ακολουθία είναι ηπιότερη από την αναμενόμενη μετά από έναν τόσο ισχυρό σεισμό. Αν και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας εκτίμησε πως τα 6,3 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός, ωστόσο τόνιζε ότι πρέπει να περάσουν δύο ακόμη 24ωρα για να εξαχθούν τα τελικά συμπεράσματα. Στην ίδια εκτίμηση προέβη και ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας, ο οποίος θεώρησε πολύ πιθανό έναν παρόμοιο σεισμό του ίδιου μεγέθους ή λίγο μικρότερο.
Από την πλευρά του ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Εθνικού Αστεροσκοπείου και Καθηγητής Σεισμολογίας, Άκης Τσελέντης, εξέφρασε τον προβληματισμό του για τη μετασεισμική ακολουθία. Όπως τόνισε στην τηλεόραση CRETA, «είναι φτωχή (η μετασεισμική ακολουθία), έπρεπε να δώσει πιο πολλούς με το μέγιστο να είναι γύρω στο 5,4 – 5,5. Το μόνο που είδαμε ήταν 4,1 και ένα 4,5 κοντά στην Κάρπαθο. Αναστατώθηκα λίγο γιατί έχει μεγάλα ρήγματα εκεί αλλά είδαμε ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα γιατί η περιοχή είχε δώσει παλιά γεγονός και εκτονώθηκε». Έσπευσε, ωστόσο, να εξηγήσει πως ακόμα και αν έρθει ένας μετασεισμός της τάξεως των 5,5 Ρίχτερ αυτός θα γίνει αισθητός 20 φορές λιγότερο σε σχέση με τον σεισμό των 6,3 Ρίχτερ.
0 Σχόλια