Οι συνδρομές σε υπηρεσίες streaming μουσικής ξεπέρασαν τα 80 εκατομμύρια


Η μουσική βιομηχανία ανακάμπτει το 2021, με άνοδο στα έσοδα από τις πωλήσεις CD και βινυλίου – που δέχθηκαν πλήγμα το 2020 λόγω των lockdown στη λιανική πώληση από την πανδημία – και με αύξηση των συνδρομητών σε υπηρεσίες streaming, που έχει γίνει η κύρια πηγή εσόδων για τους καλλιτέχνες και τις δισκογραφικές εταιρίες εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τον εμπορικό οργανισμό Recording Industry Association of America (RIAA), τα έσοδα των λιανικών πωλήσεων στον κλάδο της μουσικής στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 27% το πρώτο εξάμηνο του 2021 και διαμορφώθηκαν σε 7,1 δισεκατομμύρια δολάρια, από 5,6 δισεκατομμύρια δολάρια που ήταν πέρυσι.

Η πλειοψηφία των εσόδων στο χώρο της μουσικής, κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, προήλθε από τη ροή δεδομένων ή streaming (84%), και ακολούθησαν οι πωλήσεις φυσικών CD και βινυλίου (10%), οι ψηφιακές λήψεις (5%) και οι άδειες πνευματικής ιδιοκτησίας μουσικής (2%).

Οι συνδρομές επί πληρωμή σε πλατφόρμες όπως το Spotify και η Apple Music, που πληρώνουν στους κατόχους δικαιωμάτων μουσικής ένα ποσοστό βάσει του αριθμού των ροών, οδήγησαν στην αύξηση των εσόδων, που αποτελούν σχεδόν τα δύο τρίτα των συνολικών εσόδων (4,6 δισεκατομμύρια δολάρια) με περισσότερες από 80 εκατομμύρια συνδρομές επί πληρωμή να καταγράφονται για πρώτη φορά.

Με τις ζωντανές συναυλίες, τις περιοδείες και τις μουσικές εκδηλώσεις να ακυρώνονται, να αναπρογραμματίζονται ή να περιορίζονται όσον αφορά στη χωρητικότητά τους καθ ‘όλη τη διάρκεια του 2020-2021, οι καλλιτέχνες βασίζονται όλο και περισσότερο σε υπηρεσίες streaming όπως το Spotify ή σε δημοφιλείς εφαρμογές κοινωνικών μέσων, όπως το TikTok, προκειμένου να αυξήσουν τα έσοδά τους.

Οι πωλήσεις CD και βινυλίου αυξήθηκαν από 393 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι σε 690 δισεκατομμύρια δολάρια, με τις πωλήσεις βινυλίου να οδηγούν την αύξηση των εσόδων, σχεδόν διπλασιάζοντας από τα 241 εκατομμύρια δολάρια στα 467 εκατομμύρια δολάρια και ξεπερνώντας τις πωλήσεις CD για δεύτερο συνεχόμενο έτος.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια