Σπίτια στη Σελήνη και τον Άρη φτιαγμένα από… ανθρώπινα δομικά υλικά


Σε λίγα χρόνια ο άνθρωπος θα επιστρέψει στη Σελήνη ενώ όπως όλα δείχνουν θα έχει πραγματοποιήσει και το φιλόδοξο ταξίδι στον Άρη. Ήδη οι μεγάλες κρατικές αλλά και ιδιωτικές διαστημικές υπηρεσίες και εταιρείες σχεδιάζουν βάσεις στην Σελήνη και τον Κόκκινο Πλανήτη. Η δημιουργία καταλυμάτων μακριά από τη Γη δεν είναι ένα εύκολο εγχείρημα αφού θα πρέπει να μεταφερθούν από τον πλανήτη μας τα υλικά κατασκευής τους. Είναι επίσης εξαιρετικά κοστοβόρο εγχείρημα. Υπολογίζεται ότι το κόστος για να ταξιδέψει ένα μόλις τούβλο από τη Γη στον Άρη ανέρχεται αυτή τη στιγμή σε δύο εκατ. δολάρια.

Για να υπερπηδηθούν όλα αυτά τα εμπόδια οι επιστήμονες αναζητούν κάποιες εναλλακτικές λύσεις. Η χρήση τοπικών υλικών κάθε πλανήτη σε συνδυασμό με τη χρήση της τεχνολογίας τρισδιάστατης εκτύπωσης αποτελεί μια ιδέα πάνω στην οποία έχουν παρουσιαστεί διάφορων ειδών ιδέες και προτάσεις.

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ ρίχνουν τώρα στο τραπέζι μια νέα όχι απλά επαναστατική αλλά πραγματικά απρόσμενη πρόταση. Όπως υποστηρίζουν είναι εφικτό να χρησιμοποιηθεί ως δομικό υλικό για κατασκευή οικημάτων σε άλλους κόσμους μια ουσία που θα αποτελείται από μια πρωτεΐνη που υπάρχει στο ανθρώπινο αίμα, από τον ιδρώτα, τα δάκρυα και τα ούρα. Η ουσία αυτή θα μοιάζει με κόλα και θα μπορεί με αυτή να σχηματιστεί ένα είδος τσιμέντου από το έδαφος της Σελήνης ή του Άρη. Οι ερευνητές ονόμασαν την ουσία αυτή AstroCrete, μια διαστημικού τύπου παράφραση της λέξης concrete που είναι το τσιμέντο στην αγγλική γλώσσα.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ερευνητών μια αποστολή έξι αστροναυτών στη Σελήνη ή τον Άρη μπορεί να δημιουργήσει ένα τόνο τσιμέντου AstroCrete και μάλιστα υψηλής αντοχής. Οι ερευνητές με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Materials Today Bio» αναφέρουν ότι κάθε αστροναύτης θα μπορεί κατά τη διάρκεια της αποστολής του να φτιάξει τόσο τσιμέντο ώστε να δημιουργήσει ένα κατάλυμα που θα χωράει ένα ακόμη αστροναύτη.

Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει προοδευτικά να δημιουργηθεί σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα μια μεγάλη βάση αρχικά και στη συνέχεια ακόμη και μια αποικία σε κάποιο άλλο κόσμο έξω από τη Γη. Πέρυσι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης είχαν προτείνει τη δημιουργία οικημάτων στον Άρη αποτελούμενα από λέπια ψαριών και μύκητες.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια