Η ΔΕΗ στον δρόμο του ΟΤΕ…


Του Κώστα Στούπα

Η Αύξηση Κεφαλαίου της ΔΕΗ, η οποία ανακοινώθηκε χθες το απόγευμα, ενδεχομένως να εξελιχτεί στη σημαντικότερη οικονομική είδηση της χρονιάς.

Τούτο όχι γιατί μια αύξηση της τάξης των 750 εκατ. είναι κάτι που δεν έχει συμβεί στο ελληνικό επιχειρηματικό γίγνεσθαι, αλλά γιατί ενδεχομένως να αποδειχτεί στο κλειδί για την περαιτέρω αποκρατικοποίηση του μεγαλύτερου ομίλου της χώρας.

Η παραίτηση του Ελληνικού Δημοσίου από την αύξηση κεφαλαίου θα μπορούσε να μειώσει το ποσοστό του περί το 34% προκειμένου να διατηρεί το δικαίωμα του βέτο σε άλλη αύξηση κεφαλαίου και κάποιες άλλες στρατηγικής σημασίας αποφάσεις. Η εξέλιξη αυτή όμως, θα απαγκιστρώσει τον όμιλο από την κρατική διοικητική εποπτεία και τις υποχρεώσεις του ως εταιρεία του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα.  

Υπό το πρίσμα αυτό η ΔΕΗ ακολουθεί τον δρόμο του ΟΤΕ, ο οποίος οδηγεί στην πλήρη αποκρατικοποίηση. Κατά πληροφορίες η αύξηση θα γίνει με παραίτηση των παλιών μετόχων και σύντομο βιβλίο προσφορών (Accelerated book building).

Καθώς οι προοπτικές μιας εταιρείας του μεγέθους και της σημασίας της ΔΕΗ, χωρίς τα κρατικά και συνδικαλιστικά "βαρίδια", βελτιώνονται σημαντικά, η αύξηση αναμένεται να υπερκαλυφθεί εύκολα από μεγάλα funds του εξωτερικού.

Επίσης, κατά τις πληροφορίες, θεωρείται βέβαιο πως η ζήτηση μετοχών από εγχώριους ιδιώτες επενδυτές θα καλυφθεί πλήρως.

Η ΔΕΗ μετά την αύξηση κεφαλαίου θα έχει στο ταμείο περισσότερα από 2 δισ. ευρώ και θα έχει μειώσει τις υποχρεώσεις της θεαματικά.

Αυτό επιτρέπει να εξαγοράσει ενεργειακές μονάδες ΑΠΕ στα Βαλκάνια, απ’ όπου σήμερα η χώρα εισάγει σημαντικές ποσότητες ηλεκτρική ενέργειας.

Καθώς οι μονάδες αυτές παράγουν με χαμηλό κόστος, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για βελτίωση των περιθωρίων κέρδους.

Οι μονάδες που εξάγουν σήμερα ενέργεια στην Ελλάδα φροντίζουν να πουλάνε κοντά στην οριακή τιμή της ελληνικής αγοράς.

Με το σχέδιο αυτό, η ΔΕΗ από μια εταιρεία στα πρόθυρα χρεοκοπίας πριν από δυο χρόνια, μετατρέπεται σε έναν σημαντικό ενεργειακό παίκτη στα Βαλκάνια.

Η μετοχή της εταιρείας είναι πιθανό να συνεχίσει να δέχεται κάποιες πιέσεις μέχρι η αγορά να "μαντέψει" την πιθανή τιμή που θα διατεθούν οι νέες μετοχές.

** Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια