Η οικονομία δεν θα περιμένει να περάσει η Αποστολακειάδα


Του Γιώργου Κράλογλου 

Η γκάφα έγινε. Ας τελειώνουμε. Η οικονομία δείχνει αντοχές και ο κόσμος ανοχές επειδή ακόμη προσμένει κάτι άλλο, από το τίποτε που έζησε μετά το 2015.

Στην οικονομία θα κριθούν. Ας το καταλάβουν καλά στην κυβέρνηση. Το δε  διψήφιο ποσοστό του προβαδίσματος θα καταρρεύσει πολύ πριν τις εκλογές αν δεν δείξει χειροπιαστό οικονομικό έργο. Με βάσεις και προοπτικές.
 
Στην οικονομία θα μετρήσουν και οι από εδώ και πέρα μεταρρυθμίσεις. Και ας μην επαναπαύεται η κυβέρνηση ότι οι παρεμβάσεις της στην παιδεία, στο εργασιακό και στα νέα "καλούπια" του εργατοπατερισμού (σε σχέση με εκείνα του 1980-89) φθάνουν για να περισώσει το προβάδισμά της.

Οι μεταρρυθμίσεις,  ειδικά του εργασιακού και του συνδικαλιστικού, θα κριθούν στην πράξη. Έχουν δρόμο ακόμη. Τα αποτελέσματά δύσκολα θα φανούν όσο κυριαρχούν προβλήματα και συνέπειες από την πανδημία. Όσο δεν έχουν ξεκαθαρίσει εκκρεμότητες από τα λάθη στις πυρκαγιές. 

Ας μη γελιούνται στην κυβέρνηση. Οι παρεμβάσεις στο εργασιακό, το συνδικαλιστικό και την παιδεία δεν θα  δείξουν την όποια σημασία τους,  αν δεν αποτελέσουν  βάσεις για τις πολιτικές επιλογές του διαδόχου κυβερνητικού σχήματος, των εκλογών του 2023. 
 
Συνεπώς το δείγμα της πραγματικής γραφής της κυβέρνησης στις μεταρρυθμίσεις θα φανεί από εδώ και πέρα, αρχής γενομένης από τη δικαιοσύνη. 

Η  δε μεταρρύθμιση στη δικαιοσύνη θα πρέπει να καλύψει και όλες τις ανάγκες στον χώρο της οικονομίας. Πολύ περισσότερο δε σε  εκείνον των επενδύσεων.

Δεν είναι δυνατόν η χώρα να συνεχίσει να εμφανίζεται ως αρνητική στη διεθνή επενδυτική κοινότητα επειδή,  εκτός  άλλων εμπλοκών,  έχουμε πάνω από 800 επιχειρηματικές υποθέσεις να  λιμνάζουν από προσφυγές στο ΣτΕ και σε άλλα κλιμάκια της δικαιοσύνης χωρίς να είναι σε θέση, η εκάστοτε κυβέρνηση, να παρέμβει στο αδιέξοδο. 

Αυτό είναι ανάμεσα στα πρώτα δείγματα γραφής που οφείλει να δώσει η κυβέρνηση στις από εδώ και στο εξής μεταρρυθμίσεις, που έτσι και αλλιώς τις περιλαμβάνει στο πρόγραμμά της. 

Οι βραχυκυκλωμένες στη δικαιοσύνη υποθέσεις επενδύσεων (ως θύματα του αρνητισμού των Δήμων και επιτηδείων με τον μανδύα του οικολόγου) και οι μπλοκαρισμένες άδειες για επενδύσεις (από κρατικές υπηρεσίες λόγω της ανικανότητας ή και σκοπιμότητας να καλύψουν κενά σε χωροταξία και πολεοδομία) θα επιβαρύνουν τα πεπραγμένα της κυβέρνησης στην οικονομική της πολιτικής και κατά επέκταση στο έργο της στην οικονομία.  
 
Γιατί εκτός των άλλων πρέπει να σημειωθεί ότι ( σύμφωνα με υπολογισμούς της κυβέρνησης)  τα επενδυτικά σχέδια και τα προγράμματα που έχουν τελματωθεί (από αρνητισμό Δήμων και ομάδων και κλακαδόρων  που υπηρετούν κόμματα και κινήματα) προβλέπουν 10-15.000 νέες θέσεις εργασίας,  σε μονάδες προσφοράς αξιοπρεπούς απασχόλησης. Οι δε συνέπειες ασφαλώς και βαρύνουν την κυβέρνηση αν δεν παρουσιάσει και εδώ μεταρρύθμιση.

Άλλο δείγμα ουσίας της κυβέρνησης στην οικονομία πρέπει να είναι η αναμόρφωση του επενδυτικού τοπίου στους τομείς της ενέργειας με τα δρομολογημένα  ήδη, τεράστιας σημασίας και αξίας,  ενεργειακά προγράμματα.

Ξεχωρίζουμε τον τομέα ενέργειας και για δύο πρόσθετους λόγους.  Πρώτον, για τη σημασία που έχει,  ως τελευταίο σημαντικό χαρτί, στην προσπάθεια ανακοπής του αφανισμού της Βόρειας Ελλάδα και ειδικά της ακριτικής Βόρειας Ελλάδα, με την ασταμάτητη μετανάστευση των νέων (ακόμη και σε διπλανές βαλκανικές χώρες)  που μάλλον δεν ανησυχούν κυβερνήσεις (έτσι δείχνουν τουλάχιστον) από τη χρεοκοπία του 2009 μέχρι και το 2019 (όταν  άρχισε να κορυφώνεται) λες και οι Βορειοελλαδίτες μετανάστες φεύγουν βράδυ και δεν τους παίρνουν χαμπάρι...

Και δεύτερο, για το χρέος της Πολιτείας στην αποκατάσταση του εργασιακού κενού που θα προκύψει μετά την επίσπευση της απολιγνιτοποίησης και της υποκατάστασης του συγκεκριμένου ενεργειακού χώρου, από τις επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια, που ακόμη είναι στον δρόμο, αλλά αναμένεται η προσφορά τους και στην εργασία.
 
Δείγμα γραφής σε μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης στην οικονομία δεν μπορεί να είναι μόνο οι τυχόν φορολογικές ελαφρύνσεις προσωρινού χαρακτήρα. Ως μεταρρύθμιση θα μετρήσει μόνο η πολιτική κατάργηση χαρατσιών. Άθλια χαράτσια, όπως ο ΕΝΦΙΑ ως αντιπροσωπευτική περίπτωση, επιβολή ΦΠΑ εκεί που δεν δικαιολογείται, τέλη και εισφορές με αστείο κοινωνικό μανδύα. Φόροι καθόλου ανταποδοτικοί στον πολίτη μιας και κατευθύνονται στη διατήρηση  του γνωστού άχρηστου κράτους που συντηρεί όμως τις πελατειακές σχέσεις των πολιτικών παρατάξεων με τον κομματικό στρατό κατοχής.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια