Ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο...


Του Κώστα Στούπα 

Η φράση αποδίδεται στον Κωνσταντίνο Καραμανλή όταν ήταν πρωθυπουργός την περίοδο της δολοφονίας του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη στη Θεσσαλονίκη στις 22 Μαΐου του 1963.

Η ουσία της φράσης αυτής έγκειται στη διάσταση που υπήρχε μεταξύ του ιδίου και της κυβέρνησής του με τα "Ανάκτορα" και την παράτυπη επιρροή που αυτά ασκούσαν σε καίριους μηχανισμούς της κρατικής εξουσίας.

Ανάλογη περίπτωση είναι η υπόθεση του Ανδρέα Γεωργίου του ανθρώπου που έλαβε εντολή να αποκαλύψει τα "Greek Statistics" με βάση  τα οποία, ενώ η χώρα όδευε προς χρεοκοπία μας εμφάνιζαν μια ειδυλλιακή εικόνα πως όλα ήταν υπό έλεγχο...

Η υπόθεση Γεωργίου είναι λίγο πολύ γνωστή...

Αυτό που δεν είναι γνωστό είναι ότι παρά το γεγονός πως ο κ. Γεωργίου έχει αθωωθεί για τις κατηγορίες όπως παραποίηση στοιχείων προκειμένου να εμφανιστεί υψηλότερο έλλειμμα και να τεθεί ουσιαστικά η χώρα υπό τον έλεγχο της Τρόικας, έχει καταδικαστεί για άλλες δευτερεύουσας σημασίας κατηγορίες εξαιτίας των οποίων η μητέρα του κινδυνεύει να χάσει το σπίτι που διαμένει, το οποίο είναι γραμμένο στο όνομά του.

Πριν φτάσουμε, είναι χρήσιμο να κάνουμε μια σύντομη αναδρομή της περιπέτειας του κ. Γεωργίου με το παρακράτος που συγκάλυπτε τη χρεοκοπία της χώρας με αποτέλεσμα αυτή να μην αποτραπεί εγκαίρως.

Όταν το Φθινόπωρο του 2009 αποκαλύφθηκαν τα "Greek Statistics" οι χώρες της Ευρωζώνης ζήτησαν ακριβή και έγκυρα οικονομικά στοιχεία προκειμένου να αποφασίσουν την παροχή της οικονομικής βοήθειας που θα απέτρεπε μια άτακτη χρεοκοπία και ολοσχερή κατάρρευση της χώρας.

Προκειμένου να γίνει αυτό επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ τοποθετήθηκε ο κ. Γεωργίου ο οποίος μέχρι τότε  εργαζόταν στο ΔΝΤ.

Η μεθοδολογία και τα στοιχεία που χρησιμοποίησε είχαν την έγκριση της Eurostat προκειμένου ο τρόπος που κατέγραφε η ελληνική υπηρεσία τα στοιχεία να είναι σύμφωνος με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Γεωργίου δικάστηκε τρεις φορές με την κατηγορία πως "φούσκωσε" το έλλειμμα και το εφετείο απέρριψε τρεις φορές τις κατηγορίες.  Δυο από τις απαλλακτικές αποφάσεις αναιρέθηκαν από τον Άρειο Πάγο την περίοδο 2016-17...

Σε μία ξεχωριστή αλλά όχι άσχετη υπόθεση, ο κ. Γεωργίου βρέθηκε ένοχος για παράβαση καθήκοντος επειδή δεν ζήτησε την έγκριση του συμβουλίου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής πριν κοινοποιήσει στην Eurostat τα αναθεωρημένα δημοσιονομικά στοιχεία. Για τον λόγο αυτό καταδικάστηκε σε κάθειρξη δύο ετών με τριετή αναστολή.

Η απόφαση αυτή βέβαια δεν έλαβε υπόψη πως σύμφωνα με τους κανόνες της Ε.Ε. οι αποφάσεις που αφορούν σε στατιστικά στοιχεία δεν συνιστούν αντικείμενο ψηφοφορίας αλλά αποτελούν ρητώς "αποκλειστική αρμοδιότητα" του επικεφαλής της στατιστικής υπηρεσίας (Αρχή 1.4 στον Κώδικα Ορθής Πρακτικής για τις Ευρωπαϊκές Στατιστικές).

Επιπλέον πρόσφατα το Εφετείο έκρινε ότι "εξύβρισε" ένα παλιό στέλεχος της ΕΛΣΤΑΤ στην προσπάθεια του να υπερασπιστεί τα διορθωμένα στοιχεία για το έλλειμμα του 2009.  Όπως είχε γράψει  η κ. Μιράντα Ξαφά που έχει ασχοληθεί με το ζήτημα: "Η εξύβριση στον ελληνικό αστικό κώδικα σημαίνει πως η δήλωση του κατηγορουμένου μπορεί να είναι αληθής αλλά προσβάλλει την προσωπικότητα του ενάγοντος".

Ο ελληνικός τύπος πέραν της αρθρογραφίας της κα Ξαφά δεν ασχολείται  συχνά με την περιπέτεια του κ. Γεωργίου, παρά το γεγονός πως αυτή συνεχίζεται περισσότερο από δέκα χρόνια. Ενώ κανείς δεν τιμωρήθηκε για τα "Greek Statistics"  που συγκάλυπταν τον εκτροχιασμό και οδήγησαν στη χρεοκοπία του 2010, διώκεται για διάφορους δευτερεύοντες λόγους ο άνθρωπος που τα κατέγραψε και τα αποκάλυψε.

Ενώ όμως  ο ελληνικός Τύπος σιωπά, ασχολείται ο διεθνής. Αναγνώστης της στήλης μου έστειλε πριν λίγες μέρες σχετικό δημοσίευμα της ιταλικής μεγάλης εφημερίας Corriere Della Sera. Επειδή δεν γνωρίζω ιταλικά του ζήτησα να μου μεταφράσει το άρθρο την απόδοση του οποίου παραθέτω στη συνέχεια.

"Ελλάδα: Διώκεται γιατί αποκάλυψε το "μαγείρεμα"…

Σε κάποιο μέρος στην περιοχή του ευρώ, η 86χρονη μητέρα ενός ειδικού της στατιστικής κινδυνεύει να υποστεί έξωση από το σπίτι της διότι ο γιός της είπε την αλήθεια.  Αυτό μπορεί να συμβεί διότι οι ευρωπαίοι πολιτικοί στο σύνολό τους κάνουν ότι δεν βλέπουν.  Αδιαφορούν για μία δίωξη που διαρκεί 10 χρόνια ίσως γιατί συμβαίνει στη λάθος χώρα.  Ίσως το κύριο πρόβλημα είναι ότι ο Ανδρέας Γεωργίου, ο τεχνοκράτης που αποκάλυψε το μέγεθος της παραποίησης του προϋπολογισμού  της Αθήνας, είναι Έλληνας.  Εάν είχαν καταπατηθεί τα ανθρώπινα δικαιώματα κάποιας άλλης προσωπικότητας,  συμβολικής όσο του Βίκτωρα Ορμπάν στην Ουγγαρία, στην υπερεθνιστική Πολωνία ή στη Λευκορωσία του Λουκασένκο, τότε οι κορυφαίοι θεσμοί των Βρυξελλών ίσως μιλούσαν. Θα εξέδιδαν  ανακοινώσεις διαμαρτυρίας.  Θα έβγαζαν καταδικαστικούς λόγους.

Η επιστροφή στην κανονικότητα

Στην περίπτωση αυτή όμως, κυρίως, σιωπούν.  Εδώ πρόκειται για την Ελλάδα του 2021, την οποία η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη επαναφέρει ταχύτατα στην Ευρώπη. 

Ο πρωθυπουργός είναι ικανός, αποτελεσματικός και πολιτικά  ορθός. 

Το κόμμα του, η Ν. Δημοκρατία, είναι το ίδιο που 15 χρόνια πριν κηλιδώθηκε με τον μεγαλύτερο ψεύτικο δημόσιο ισολογισμό της σύγχρονης ιστορίας.

Σήμερα όμως έχει μετατραπεί σε ένα κόμμα μοντέρνο, εκσυγχρονιστικό και το οποίο είναι  στενά συνδεδεμένο με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα- το ίδιο της προέδρου της Ένωσης, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν- ώστε να δικαιολογεί η υπόθεση Γεωργίου να εκλάβει τις διαστάσεις που της αρμόζουν: Μια πολιτική υπόθεση που κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει. 

Ο ίδιος είπε στην Κοριέρε:  "Εφάρμοσα τους κανόνες κάνοντας την δουλειά μου σαν στατιστικός και στη συνέχεια υπερασπίστηκα αυτήν τη δουλειά μου.  Υπόκειμαι σε δίωξη για τον λόγο αυτό: Είπα μια αλήθεια που δεν έπρεπε να πω".

Εσχάτη προδοσία

Ο κ. Γεωργίου υπήρξε υπάλληλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και επελέγη το 2010 για να υπολογίσει τις διαστάσεις του ελλείμματος και του χρέους της Ελλάδας μετά τη μεγάλη  παραποίηση των προηγουμένων ετών. 

Αυτός ήταν ο ρόλος του σαν πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, του ελληνικού  ινστιτούτου στατιστικής. 

Από τότε έγινε  θύμα συνεχών δικαστικών ενεργειών από το ίδιο το προσωπικό της ΕΛΣΤΑΤ το οποίο προσωπικό ήλεγχε την υπηρεσία πριν από αυτόν. 

Τρεις φορές σε οκτώ χρόνια δικάστηκε για εσχάτη προδοσία, κατηγορία η οποία μπορούσε να του στοιχίσει ισόβια κάθειρξη.

Τελικά καταδικάστηκε σε δύο χρόνια με αναστολή επειδή έκανε αυτό που οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί  προβλέπουν:  δηλαδή μια ρεαλιστική αναθεώρηση των στοιχείων του προϋπολογισμού της Ελλάδας, χωρίς να ζητήσει τη γνώμη αυτών που επί σειρά ετών ήταν υπεύθυνοι της παραποίησης των στοιχείων.

Η τελευταία πρωτοβουλία εναντίον του Γεωργίου,  βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, είναι και η πιο γελοία: καταδικάστηκε από το δικαστήριο μετά από έφεση για "συκοφαντική δυσφήμιση" εναντίον του Νικολάου Στρόμπλου, του προκατόχου της θέσης του Γεωργίου*. 

Η κατηγορία είναι ότι έβλαψε την υπόληψη του υποτιθεμένου θύματος, σύμφωνα με τους Έλληνες δικαστές, παρ’ όλο που είπε την αλήθεια. 

Το 2014 ο Γεωργίου είχε εκδώσει μια ανακοίνωση όπου υποστήριζε την ακρίβεια της αναθεώρησης των υπολογισμών του και είναι αυτή η κίνηση που τις επόμενες εβδομάδες μπορεί να του στοιχίσει την κατάσχεση της κατοικίας της μητέρας του η οποία είναι στο όνομά του.

 Στο όνομα της διαφάνειας

Ο Στρόμπλος, ο οποίος δεν είχε ποτέ προβλήματα με την δικαιοσύνη μετά από τα ψευδή νούμερα της θητείας του, σήμερα μπορεί να αποκτήσει με την βία τα περιουσιακά στοιχεία του διαδόχου του.  Κάθε μέρα που περνά η ποινή αυξάνεται κατά 200 ευρώ και για να το σταματήσει αυτό ο Γεωργίου θα έπρεπε να δεχθεί μια δημόσια ταπείνωση.

Οι δικαστές του ζητούν να δημοσιεύσει με δικά του έξοδα στον τύπο μια αποκήρυξη, με αίτημα συγνώμης και να παραδεχθεί το "λάθος" του.

Μια έφεση του στο συμβούλιο της επικρατείας αναβλήθηκε για τον Ιανουάριο του 2023 σε πρώτη ακρόαση και στο τέλος του 2023 οποιαδήποτε απόφαση.  Μέχρι τότε ο λογαριασμός της υποτιθέμενης "συκοφαντικής δυσφήμισης" θα έχει φτάσει στις 170.000 ευρώ. 

Έτσι με την σιωπή των ευρωπαίων πολιτικών, γίνεται η προσπάθεια να καταστραφεί ένας άνθρωπος που έφερε στην Ελλάδα την διαφάνεια που ζητούσαν τότε οι Βρυξέλλες. 

Αν αυτή η εκστρατεία είχε επιτυχία, το μήνυμα θα ήταν ισχυρό για όλους.  " Το στοίχημα δεν αφορά μόνο εμένα.  Αφορά και την εφαρμογή των αρχών της στατιστικής στην παραγωγή και διάδοση επισήμων στοιχείων –όπως λέει ο Γεωργίου – συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος να υπερασπιζόμαστε, μπροστά σε καταστροφικές κριτικές, στατιστικά στοιχεία επισήμως διαβεβαιωμένα.  

* διευθυντή Εθνικών Λογαριασμών της ΕΛΣΤΑΤ και μόνου καθ' ύλην υπεύθυνου για τον υπολογισμό του δημόσιου χρέους και ελλείμματος,


** Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια