Sponsor

ATHENS WEATHER

Αραβικό «μέτωπο» εναντίον των παρεμβάσεων της Άγκυρας σε Λιβύη και Συρία


Σε σκληρή αντιπαράθεση Αραβικού Συνδέσμου - Τουρκίας οδήγησε η απόφαση της Υπουργικής Συνόδου του Συνδέσμου που συνήλθε στο Κάϊρο, με την οποία καταδικάζονται οι παρεμβάσεις της Τουρκίας στη Συρία και στη Λιβύη, και ζητείται η άμεση απόσυρση των τουρκικών δυνάμεων και η διακοπή παρεμβάσεων στις εσωτερικές υποθέσεις των αραβικών κρατών, που συνιστούν όπως αναφέρεται απειλή για την ασφάλεια και τη σταθερότητα.

Γράφει ο Νίκος Μελέτης

Η Τουρκία αντέδρασε με έντονη ανακοίνωση που επιτίθεται στις Αραβικές Χώρες και η αντιπαράθεση αυτή συμβαίνει τη στιγμή που η Άγκυρα έχει εντείνει τις προσπάθειες της για την ομαλοποίηση των σχέσεων της με τις Αραβικές χώρες.

Δεν είναι τυχαίο ότι το σκληρό κείμενο του ψηφίσματος του Αραβικού Συνδέσμου, προωθήθηκε από την Αιγυπτιακή πλευρά με τη στήριξη και άλλων χωρών και μόνο το Κατάρ ουσιαστικά έβαλε αστερίσκο στη συγκριμένη απόφαση. Σε αυτό το ιδιαίτερα έντονο κλίμα που αναδεικνύονται οι σοβαρές στρατηγικές διαφορές μεταξύ της Νεοθωμανικής πολιτικής της Τουρκίας και της αυτονομίας που αναζητούν και έχουν διασφαλίσει σε περιφερειακό επίπεδο οι Αραβικές χώρες, είναι προφανές ότι η διαδικασία ομαλοποίησης των σχέσεων της Τουρκίας με τις Αραβικές χώρες έχει ως βασική προϋπόθεσή την εγκατάλειψη του παρεμβατικού και ηγεμονικού ρόλου που διεκδικεί σε όλο τον Αραβικό Κόσμο.

Η απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου που καλεί την Άγκυρα να αποσύρει τα στρατεύματά της από τη Συρία, τη Λιβύη και να αποφύγει τις προκλητικές ενέργειες που υπονομεύουν την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και απειλούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής, αναφέρει  μεταξύ άλλων τα εξής:

«-Καταδικάζεται η τουρκική επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις των αραβικών χωρών και επισημαίνεται ότι οι σχέσεις μεταξύ των αραβικών χωρών και της Δημοκρατίας της Τουρκίας πρέπει να στηρίζονται στην αρχή του σεβασμού της κυριαρχίας και της μη επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις.

- Καλείται η τουρκική πλευρά να μην αναμειγνύεται στις υποθέσεις της Ένωσης και στις εσωτερικές υποθέσεις των αραβικών χωρών, και εκφράζεται ανησυχία  για τις προκλητικές ενέργειες που υποδαυλίζουν την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και απειλούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.

- Καταδικάζεται η  τουρκική στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη, η μεταφορά ξένων μαχητών από την Τουρκία στο λιβυκό έδαφος, και η παραβίαση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, που αποτελεί άμεση απειλή για την αραβική εθνική ασφάλεια και την ασφάλεια και την ειρήνη και παραβιάζει  τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

- Καταδικάζεται η τουρκική επίθεση στο έδαφος της Συρίας - ως σαφής παραβίαση των αρχών των Ηνωμένων Εθνών και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και του ΣΑ που προβλέπουν τη διατήρηση της ενότητας και της ανεξαρτησίας της Συρίας, ιδίως το ψήφισμα 2254, καθώς η τουρκική επίθεση θεωρείται ως άμεση απειλή για την αραβική εθνική ασφάλεια και τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια.

- Καταδικάζεται η τουρκική στρατιωτική παρουσία σε εδάφη ορισμένων αραβικών κρατών και ζητείται από την τουρκική πλευρά να αποσύρει όλους τους μαχητές της από τα εδάφη των αραβικών χωρών και να απέχει από την υποστήριξη εξτρεμιστικών οργανώσεων και πολιτοφυλακών στις αραβικές χώρες. 

- Καταδικάζεται η  φιλοξενία στην Τουρκία εξτρεμιστικών στοιχείων και ομάδων και της παροχής σε αυτές ενός ασφαλούς καταφυγίου σε τουρκικό έδαφος, καθώς και της μόνιμης χρηματοδότησης της Τουρκίας σε πλατφόρμες μέσων ενημέρωσης που υποκινούν τη χρήση βίας για να αποσταθεροποιήσουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα των αραβικών χωρών. 

- Οι Αραβικές χώρες θα εντείνουν τις προσπάθειες σε άλλα κράτη και σε διεθνείς οργανισμούς ώστε να αναδειχθούν οι επιθετικές πρακτικές της Τουρκίας σε ορισμένες αραβικές χώρες που απειλούν την περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια.»

Το τουρκικό Υπουργείο  Εξωτερικών αντέδρασε έντονα στο ψήφισμα του Αραβικού Συνδέσμου και με ανακοίνωση του απέρριψε τους «αστήρικτους ισχυρισμούς που υιοθετήθηκαν εναντίον της Τουρκίας» και στράφηκε εναντίον ορισμένων χωρών μελών του Αραβικού Συνδέσμου  που χωρίς να κατονομάζει είναι σαφές ότι αναφέρεται στην Αίγυπτο και  στα ΗΑΕ.

«Είναι γνωστό ότι ορισμένες κατηγορίες μελών του Αραβικού Συνδέσμου κατά της Τουρκίας για συγκάλυψη των δικών τους φιλοδοξιών και ατζέντες δεν έχουν καμία απήχηση στους φιλικούς και αδελφικούς αραβικούς λαούς. Η επιμονή σε αυτή τη στάση από την οποία κανείς δεν ωφελείται, δεν είναι επίσης συμβατή με τα πρόσφατα θετικά βήματα που έγιναν στην περιοχή».

Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι με τις πολιτικές της  είναι η μοναδική χώρα που …«καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διατηρήσει την  κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία των αραβικών χωρών» και καλεί τον Αραβικό Σύνδεσμο να εγκαταλείψει τις προσεγγίσεις αυτές καθώς «η μετατροπή του αγώνα της Τουρκίας κατά των απειλών κατά της εθνικής ασφάλειας και των συμφερόντων της στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου σε αντικείμενο κριτικής στα ψηφίσματα του Αραβικού Συνδέσμου είναι απαράδεκτη και δεν έχει κανένα νόημα».

Ο Αιγύπτιος Υπουργός εξωτερικών Σ.Σούκρυ μιλώντας στην 156η Συνάντηση του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο, είχε επισημάνει την ανάγκη κανονικής διεξαγωγής των εκλογών στη Λιβύη τον Δεκέμβριο και τόνισε ότι προτεραιότητα της Αιγύπτου είναι η υποστήριξη του Λιβυκού λαού στην προσπάθεια του για την αποκατάσταση της σταθερότητας και ασφάλειας στη Λιβύη και επέμεινε στην ανάγκη «αποχώρησης όλων των ξένων δυνάμεων και των μισθοφόρων από τη χώρα της Βορείου Αφρικής».

Με αυτά τα δεδομένα είναι σαφές ότι βασική προϋπόθεση για την εξομάλυνση των σχέσεων της Τουρκίας με σημαντικές Αραβικές χώρες όπως η Αίγυπτος και τα ΗΑΕ, παραμένει όχι μόνο η αποκήρυξη των Αδελφών Μουσουλμάνων αλλά και η παραίτηση της Τουρκίας από τον επεμβατικό ρόλο που διεκδικεί στα εσωτερικά των Αράβων και πρωτίστως στην κρίση της Λιβύης αλλά  και της Συρίας. Κάτι που αποτελεί όμως τη «ραχοκοκαλιά» της Νεοθωμανικής εξωτερικής πολιτικής του Ταγιπ Ερντογάν. 


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια