Η μετεμφυλιακή πόλωση στρέβλωσε το πολιτικό σκηνικό. Το έκανε ανελαστικό. Δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν συμμαχικές κυβερνήσεις. Έτσι, καθιερώθηκαν οι μονοκομματικές.
Γράφει ο Παντελής Σαββίδης
Οι μονοκομματικές, όμως, προϋπέθεταν δύο πράγματα: έναν εκλογικό νόμο που θα
έδινε κοινοβουλευτική πλειοψηφία στο πρώτο κόμμα. Και πολυτασικά κόμματα.Τα πολυτασικά κόμματα τα είδαμε εντόνως απο την δεκαετία του ’60. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Ένωση Κέντρου αλλά και η ΕΡΕ. Ράλλης και Αβέρωφ, για παράδειγμα, δεν ήταν το ίδιο πράγμα.
Τα είδαμε και στην μεταπολίτευση. Πολυτασικό κόμμα ήταν το ΠΑΣΟΚ (απο τους πολιτικούς της Ενωσης Κέντρου μέχρι λενινιστές και τροτσκιστές), πολυτασικό κόμμα ήταν και η Νέα Δημοκρατία. Ο Καραμανλής γνώριζε ότι παρά τα προβλήματα έπρεπε να διατηρήσει στο κόμμα την ακροδεξιά, ακόμη και χουντικούς, αλλά και τους βασιλικούς αν ήθελε να πάρει την σχετική πλειοψηφία.
Αυτό γίνεται και στις μέρες μας. Στο Συριζα κατοικοεδρεύουν όλες οι τάσεις της αριστεράς, ασχέτως αν μετά την κυβερνητική διάψευση τον εγκατέλειψαν μερικές και στη Νέα Δημοκρατία εκπροσωπείται, επίσης, όλο το φάσμα της δεξιάς. Απο την ακρδεξιά μορφή της μέχρι την κεντρώα.
Ο υπουργοποιηθείς κ. Θάνος Πλεύρης είναι ένας ακροδεξιός της Νέας Δημοκρατίας με δηλώσεις κατά των Εβραίων,όπως λέει η ειδησεογραφία, κατά το παρελθόν.
Ο κ. Μητσοτάκης, έχοντας υπόψη την εμπειρία του παρελθόντος, τον υπουργοποίησε διότι έπρεπε να εκφραστεί και η ακροδεξιά στην κυβέρνησή του (κατά την εκτίμησή του, πάντα) αλλά και ίσως, διότι θα του εκανε τη δουλειά στο υπουργείο υγείας.
Έλα, όμως, που είχε αντίρρηση το Εβραϊκό Συμβούλιο!
Πριν συνεχίσω να διευκρινήσω μερικά πράγματα:
-Είμαι αντίθετος με την ακροδεξιά
-Δεν διακατέχομαι απο τα γνωστά συμπλέγματα κατά των Εβραίων.
-Θεωρώ το ολοκαύτωμα μια απο τις τραγικότερες στιγμές της ιστορίας της ανθρωπότητας.
-Θεωρώ ότι το Ισραήλ δικαιούται πατρίδας, όπως, όμως, και οι Παλαιστίνιοι. Βρίσκομαι λίγο πολύ στο πνεύμα των συμφωνιών του Όσλο.
Μετά απο αυτά, θεωρώ ταπεινωτικό για τη χώρα να χρειάζεται να ζητήσει συγνώμη βουλευτής που ο πρωθυπουργός προτίθεται να κάνει υπουργό.
Ο υποψήφιος για τη θέση είναι εξ ορισμού ακατάλληλος. Διότι αν έκανε τις δηλώσεις για τις οποίες τον κατηγορούν (δεν τις έχω υπόψη μου) τότε δεν πρέπει να υπουργοποιηθεί. Αν είναι μωρό και δεν κατάλαβε τι έλεγε οι υπουργικές θέσεις δεν είναι για μωρά. Αν τις έκανε και μετάνοιωσε τόσο γρήγορα πάλι πρόκειται γα καιροσκόπο. Και οι καιροσκόποι έχουν τις γνωστές κυβερνητικές επιδόσεις.
Το θέμα το αναφέρω εισαγωγικά για να επισημάνω πως στην ελληνική πολιτική, ακόμη και στην σύνθεση της κυβέρνησης, δεν έχουν λόγο, μόνο, οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. (δια της Γερμανίας και των Βρυξελλών, κυρίως).
Έχουν, επίσης, το Ισραήλ και η Τουρκία.
Για το Ισραήλ έχω υπόψη μου και άλλες περιπτώσεις. Δεν είναι, μόνο, η ιστορία που περιγράφω παραπάνω. Δεν μπορώ να τις αναφέρω.
Για την Τουρκία είμαι, επίσης, σίγουρος ότι οι εκάστοτε Έλληνες πρωθυπουργοί βάζουν στα υπουργεία άμυνας και εξωτερικών πρόσωπα που δεν θα ενοχλήσουν την Άγκυρα.
‘Επίσης, όπως κατήγγειλε ο αποθανών πρώην υπουργός της Κύπρου Νίκος Ρολάνδης, ο Γιώργος Παπανδρέου, ως πρωθυπουργός, ζήτησε απο τους κύπριους να μην προχωρήσουν με την Αίγυπτο σε υπογραφή συμφωνίας για την ΑΟΖ που θα ενοχλούσε την Τουρκία.
Ο νυν ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας, δήλωσε πριν μερικούς μήνες οτι η Ελλάδα δεν θα κάνει γεωτρήσεις για ανεύρεση υδρογονανθράκων επειδή η κυβέρνησή του είναι οικολογικά ευαίσθητη. (Θα αφήσει τον χώρο να κάνει γεωτρήσεις η Τουρκία η οποία δεν είναι ευαίσθητη οικολογικά).
Αν και δεσμεύτηκα ότι δεν θα αναφέρω το γεγονός ο τρόπος που θα το παρουσιάσω δεν θα εκθέσει κανέναν. Παλαιότερα, ήρκεσε ένα υποβολιμιαίο δημοσίευμα της Χουριέτ για να ακυρωθεί η τοποθέτηση στη θέση του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Κύπρου προσώπου ανεπιθύμητου στην Άγκυρα.
Μετά απο αυτά τα λίγα, έχει κανείς αμφιβολία ότι η Ελλάδα είναι ένα προτεκτοράτο;
Είναι κράτος αυτό;
0 Σχόλια