Μέχρι τώρα έχουν εμβολιαστεί 130.000 έφηβοι ηλικίας 12-17 χρόνων
Με σαφή τα σημάδια της υποχώρησης της επιδημίας συμπληρώθηκε η πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου. Το στοίχημα της επιστροφής των πολιτών χωρίς επιπλέον φορτίο κορωνοιού στην ηπειρωτική χώρα και στα αστικά κέντρα μετά την αυγουστιάτικη έξαρση της επιδημίας σε νησιά και σε τουριστικούς προορισμούς φαίνεται να κερδίζεται. Ο αριθμός των θετικών κρουσμάτων βαίνει μειούμενος και το αποτύπωμα της επιδημίας είναι βαρύ σε αυτή τη φάση στα νοσοκομεία, όπως μαρτυρούν οι 388 διασωληνωμένοι, στη συντριπτική πλειονότητά τους ανεμβολίαστοι ασθενείς, και οι δεκάδες νεκροί ημερησίως.
Πλέον οι επιστήμονες επικεντρώνονται στο άνοιγμα των σχολείων και στην επιστροφή περισσότερων από 1,1 εκατομμυρίων μαθητών σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, καθώς αποτελεί την πρώτη μεγάλη δοκιμασία για τις υγειονομικές αρχές, τις σχολικές μονάδες, τις οικογένειες και είναι εκείνη που θα κρίνει και τη συνέχεια της πορείας τους επόμενους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες.
Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που εντοπίζονται καθημερινά το τελευταίο διάστημα σε ανηλίκους 0-17 χρόνων, πριν ακόμη ανοίξουν τα σχολεία και βρεθούν στον φυσικό τους χώρο οι μαθητές, δεν δημιουργεί ιδιαίτερη αισιοδοξία. Είναι ενδεικτικό ότι χθες το 1/4 των 2.807 κρουσμάτων που ανακοίνωσε νωρίτερα ο Εθνικός Οργανισμός Υγείας (ΕΟΔΥ) αφορούσε παιδιά και εφήβους 0-17 ετών (698 λοιμώξεις).
Ο εμβολιασμός των παιδιών ηλικίας άνω των 12 χρόνων με εμβόλιο mRNA – σημειωτέον έχει λάβει έγκριση για τη χορήγησή του σε αυτές τις ηλικίες από τον περασμένο Ιούλιο- εντάχθηκε εξαρχής στο στρατηγικό σχέδιο της εμβολιαστικής εκστρατείας «Ελευθερία». Μέχρι τώρα έχουν εμβολιαστεί 130.000 έφηβοι ηλικίας 12-17 χρόνων, αριθμός που απέχει πολύ από τον αναγκαίο για την «οχύρωση» των σχολικών μονάδων έναντι του κορωνοϊού.
Για την επιτάχυνση του εμβολιασμού των εφήβων η κυβέρνηση δρομολογεί και τη συμμετοχή των ιδιωτών παιδιάτρων στην «Ελευθερία», δίνοντάς τους το πράσινο φως να εμβολιάζουν παιδιά στα ιατρεία τους κατά της λοίμωξης covid-19, όπως εμβολιάζουν με όλα τα σκευάσματα για την πρόληψη λοιμωδών μεταδοτικών ασθενειών τους ανηλίκους. Στη σχετική τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι, όπως έγραψε το protothema.gr, υπό τον Πρωθυπουργό με τη συμμετοχή υπουργών, επιστημόνων και εκπροσώπων των παιδιάτρων αποφασίστηκε ότι οι 3.500 παιδίατροι της χώρας θα μπορούν να κάνουν τα εμβόλια στο ιατρείο τους, ενώ τονίστηκε και ο σημαντικός ρόλος που μπορούν να διαδραματίσουν στο να εξηγήσουν επιστημονικά σε γονείς και παιδιά γιατί είναι απαραίτητος και ασφαλής ο εμβολιασμός. Ο αρμόδιος γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους ανέλαβε να υλοποιήσει το σχετικό πρόγραμμα μέσα στο επόμενο διάστημα.
Αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά
Η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στα παιδιά θεωρείται βέβαιη σύμφωνα με τους ειδικούς, με την... επίσημη εκκίνηση της ανόδου να αναμένεται παράλληλα με τον... αγιασμό και την επιστροφή των μαθητών στις σχολικές μονάδες, εντός κι εκτός των αιθουσών. Όπως επισήμανε άλλωστε κατά την προχθεσινή ενημέρωση, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, από την καταγραφή των κρουσμάτων κορωνοϊού στον ΕΟΔΥ παρατηρείται ήδη ραγδαία αύξηση του αριθμού των νέων μολύνσεων στις επίμαχες ηλικιακές ομάδες μαθητών, η οποία προφανώς με τη δυναμική που έχει αναπτύξει δεν θα ανακοπεί εύκολα ή άμεσα.
«Αν ήδη το 25% των ημερήσιων κρουσμάτων αφορά ανηλίκους κάτω των 17 χρόνων, γίνεται αμέσως αντιληπτό πως η λειτουργία των σχολείων θα αλλάξει σημαντικά αυτό το ποσοστό προς τα πάνω. Δεν μπορούμε ακόμη να εκτιμήσουμε την αύξηση και την επιβάρυνση στο συνολικό ιικό φορτίο λόγω των μολύνσεων στο μαθητικό πληθυσμό, καθώς η τήρηση των μέτρων προστασίας, όπως η χρήση της μάσκας, και των υγειονομικών πρωτοκόλλων, όπως ο τακτικός έλεγχος για κορωνοϊό, αποτελούν απρόβλεπτους παράγοντες σε αυτή τη δύσκολη εξίσωση. Γνωρίζουμε όμως πως ο έγκαιρος εντοπισμός, η έγκαιρη ανίχνευση των θετικών περιστατικών κορωνοϊού και η εφαρμογή όλων των διαδικασιών, όπως η απομόνωση του κρούσματος και των στενών επαφών, μπορούν να περιορίσουν σημαντικά τη διασπορά. Ζητούμενο είναι να μην καταγράφονται νέες μεταδόσεις είτε σε άλλα παιδιά, είτε, που είναι και το κυριότερο, σε άλλα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας στο ευρύτερο οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον των μαθητών. Ο έγκαιρος εντοπισμός και η σωστή διαχείριση των κρουσμάτων στις σχολικές μονάδες θα περιορίσει πολύ τη διασπορά σε ευπαθή και ηλικιωμένα άτομα, τα οποία είναι γνωστό πως κινδυνεύουν με σοβαρή νόσηση και νοσηλεία» λέει στο protothema.gr o αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθήνας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κ. Δημήτρης Παρασκευής.
Προσθέτει, μάλιστα, ότι με δεδομένο ότι τα παιδιά δημοτικού δεν έχουν ακόμη τη δυνατότητα θωράκισης διά του εμβολιασμού έναντι του κορωνοϊού, είναι ζήτημα μείζονος σημασίας η διενέργεια του αναγκαίου ελέγχου με τα self test δύο φορές την εβδομάδα και η καταγραφή του αποτελέσματος στην ειδική πλατφόρμα.
Πηγή pentapostagma.gr
0 Σχόλια