Carpe diem (!!!)


Του Θοδωρή Γιάνναρου *

Σίγουρα κάποιοι, και εύλογα θα ‘λέγε κανείς, θα χρειαστούν μετάφραση του τίτλου, αλλά είμαι σίγουρος πως στο τέλος θα λάβουν το μήνυμα...

Όλοι έχουμε αντιληφθεί, άσχετα με αυτά που θεωρούμε σωστά ή λάθος, πως τα κρούσματα της λοίμωξης COVID-19 είναι αρκετά αυξημένα τις τελευταίες ημέρες, αλλά και ότι η μετάλλαξη Δέλτα προελαύνει ασταμάτητα, τουλάχιστον προς το παρόν. Με αφορμή τα κορονοπάρτι, που διοργανώνονται ασταμάτητα, και την απάθεια ή και την αδιαφορία που εμφανίζεται στην κοινότητα, είναι απαραίτητο όσο ποτέ, να αρχίσουν εκ νέου πάλι να τηρούν, όλοι ανεξαιρέτως, τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα προστασίας, να μην δίνουν το "παρών" σε εκδηλώσεις που ενδέχεται να οδηγήσουν σε υπερμετάδοση του ιού και να δώσουμε όλοι μας συνειδητά, την απαραίτητη προσοχή που αρμόζει σε αυτές τις καταστάσεις κρίσης που βιώνουμε. 
 
Η μετάλλαξη Δέλτα, φίλες και φίλοι, θα πρέπει μάλλον να θεωρηθεί ως ένας νέος -φρέσκος Κορονοιός, καθώς έχει βρει τον τρόπο να μεταδίδεται και να διασπείρεται αστραπιαία, μέσω του αερολύματος. Δεν είναι ιδιαίτερα έξυπνο θαρρώ, όταν τα πράγματα ξεφύγουν, ο μόνος τρόπος για να τιθασευτεί να είναι μόνο το lockdown, με υψηλό όμως αριθμό κρούσματων, διασωληνωμένων και θανόντων μέσα στην κοινότητα. Η πίεση στις ΜΕΘ με τη μετάλλαξη "Δέλτα" τελευταία αυξάνεται, αν και ακόμα το σύστημα αντέχει, πλην όμως..., οι εισαγωγές και οι διασωληνώσεις αυξάνονται ραγδαία. Ο μέσος όρος ηλικίας νοσηλευομένων βρίσκεται σήμερα στα 30 έτη και όλοι τους σχεδόν είναι ανεμβολίαστοι.

Όσο πιο γρήγορα λοιπόν το αντιληφθούμε, τόσο καλύτερο θα αποβεί για όλους μας.
 
Παρά τους εμβολιασμούς η κατάσταση είναι ίδια με πέρσι ή και χειρότερα θα ‘λεγα, διότι όπως φαίνεται, η μετάλλαξη Δέλτα σε καμία περίπτωση δεν αστειεύεται ούτε χαμπαριάζει. Μπορεί κάλλιστα να θεωρηθεί νέα επιδημία, διότι και μεταδίδεται ταχύτερα από τον αρχικό ιό και πυροδοτεί σοβαρότερη νόσηση, αλλά και δυστυχώς προσβάλλει συλλήβδην όλους... και εμβολιασμένους -τουλάχιστον κάποιους εξ’ αυτών, αλλά και παιδιά που μέχρι πρότινος δεν μας ανησυχούσαν -δυστυχώς όμως πλέον και μολύνονται και νοσούν και μεταδίδουν...

Πράγματι πρέπει να αρχίσουμε όλοι να ανησυχούμε διότι αφορά σε όλους μας, μιας και η επιδημία φαίνεται να γιγαντώνεται μέρα με τη μέρα, έχοντας κάνει απότομη αύξηση κατά περίπου  25%. Χρειάζεται να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας... και η Πολιτεία που καλείται να αλλάξει προσέγγιση, πως ο γενικός εμβολιασμός και τα μέτρα αποτροπής της διασποράς του ιού, είναι πλέον και θέμα ατομικής και κοινωνικής ύπαρξης.

Η ζωή, φίλες και φίλοι, είναι εξαιρετικά όμορφη όταν τη ζει κανείς, χωρίς να τη βάζει σε κίνδυνο άνευ λόγου και αιτίας... Ανοίξτε αν θέλετε και ξεφυλλίστε παλιά άλμπουμ με φωτογραφίες και προσέξτε τα πρόσωπα των εικονιζόμενων... Θα παρατηρήσετε σε όλους το ίδιο βλέμμα το ατρόμητο, το αγέρωχο όπως το δικό σας... ότι θα κατακτήσουν τον κόσμο! Και όμως έχουν φύγει, οι περισσότεροι χωρίς να ζήσουν ή έστω χωρίς να βιώσουν κάτι το ιδιαίτερο και χωρίς βέβαια να έχουν κατακτήσει τον κόσμο! 

Γιατί; 

Μα, γιατί κάποιοι αποφεύγουν να συνειδητοποιήσουν, πως δεν είμαστε τίποτε άλλο, παρά τροφή για τα σκουλήκια και έχουμε μόνο λίγο χρόνο για να γευθούμε τις ομορφιές αυτής της σύντομης ζωής..., να κάνουμε πράγματα και να το ζήσουμε όσο περισσότερο μπορούμε! Να εμποδίσουμε, τη στιγμή που φεύγουμε να αντιληφθούμε πως η ζωή πέρασε χωρίς να έχουμε ζήσει και ακόμα χειρότερα, έχοντας την χαραμίσει κάποιες φορές, ίσως ακόμα και για ένα καπρίτσιο... για ένα τίποτα...

Ας άδραξουμε λοιπόν τη μέρα -την όποια μέσα αποφασίσουμε, όταν αποφασίσουμε, αρκεί να μην είναι αργά, να την εκμεταλλευθούμε και να την απολαύσουμε στο έπακρον... να ζήσουμε το παρόν και να μην πετάμε τη ζωή μας στα σκουπίδια για το τίποτα!

...και προς την Πολιτεία: να μην βασίζονται οι ιθύνοντες στον άκρατο τιμωρητισμό εκείνων που αρνούνται να συμμορφωθούν, είτε γιατί διστάζουν, είτε γιατί φοβούνται, είτε γιατί πεισμώνουν! Ο καλός μάνατζερ δεν είναι αυτός που ψάχνει να βρει λάθη και να τιμωρήσει, αλλά εκείνος που αναζητά εκείνους που κάνουν το σωστό και τους ανταμείβει!

Οι εποχές που ζούμε είναι ιδανικές για μια συνειδητή επανεκκίνηση! Ας μαζέψουμε τα ροδοπέταλα όσο ακόμα μπορούμε!

"Carpe diem” λοιπόν θα πρότεινα, ένθεν και ένθεν...

* Ο κ. Θοδωρής Γιάνναρος είναι Μοριακός Βιολόγος-Γενετιστής

** Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια