Ο Ερντογάν σε ρόλο... μουτζαχεντίν της Δύσης

Το φιάσκο (και) των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν είναι αδιαμφισβήτητο


Η προχειρότητα στον σχεδιασμό αποχώρησης της υπερδύναμης, από μια περιοχή που αποτελεί «γήπεδο» σφοδρών συγκρούσεων και καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η έλλειψη κάθε πλάνου για την επόμενη μέρα και οι τραγικές συνεννοήσεις με τα μέλη της αφγανικής κυβέρνησης - που πήραν τα δολάρια και την κοπάνησαν μόλις είδαν τους Ταλιμπάν - επιβεβαιώνει ότι η Ουάσιγκτον άνοιξε τον «Ασκό του Αιόλου» με την απόφαση απεμπλοκής της. Και τώρα Αμερικανοί και Ευρωπαίοι περιορίζονται απλά σε ρόλο θεατή των τελεσιγράφων από τους Ταλιμπάν…

Στην αναμπουμπούλα, όμως, αυτός που χαίρεται είναι ο... λύκος και στην προκειμένη περίπτωση ο δικός μας γείτονας, Ταγίπ Ερντογάν. Ο πρόεδρος της Τουρκίας είναι πιθανόν να «διαβάσει» ως μια ευκαιρία για τον ίδιο και την χώρα του τα όσα συμβαίνουν και τα όσα ΘΑ συμβούν στον Αφγανιστάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει δείξει κατά το παρελθόν ότι είναι εξαιρετικά... ευέλικτος και από πολέμιος της Δύσης μπορεί να γίνει αστραπιαία ο καλύτερος φίλος της, με το κατάλληλο αντίτιμο φυσικά. Ο Ερντογάν, ο οποίος τους τελευταίους μήνες βρίσκεται υπό εξαιρετική πίεση (πολιτική, κοινωνική, οικονομική), μπορεί να χρησιμοποιήσει το προσφυγικό που αναμφισβήτητα θα επανέλθει ως μείζον ζήτημα προκειμένου να κερδίσει και πάλι την εύνοια της Δύσης. Να λειτουργήσει, δηλαδή, ως ένας «μουτζαχεντίν της Δύσης» διαβεβαιώνοντας ότι και ρόλο θα παίξει συνομιλώντας με τους ακραίους Ταλιμπάν, και τους πρόσφυγες μπορεί να συγκρατήσει.

Άλλωστε έχει παίξει ξανά το χαρτί αυτό και στο ζήτημα της Συρίας, όταν εκμεταλλευόμενος τον φόβο ορισμένων χωρών του βορά της Ευρώπης (βλ. Γερμανία) απέσπασε χρήματα, πολιτική στήριξη αλλά και τις... ίσες αποστάσεις όταν τις χρειάστηκε στα γεγονότα που σημειώθηκαν στο Αιγαίο το καλοκαίρι του 2020.

Η ΕΕ, όμως, δεν πρέπει να πέσει ξανά θύμα του εκβιασμού της Τουρκίας και η Αθήνα μαζί με τη Λευκωσία οφείλουν να προειδοποιήσουν τους πάντες γι’ αυτό. Η Ελλάδα οχυρώνεται, και σωστά, απέναντι σε μια νέα τουρκική απειλή και ορθά δηλώνει ξεκάθαρα ότι δεν προτίθεται να σηκώσει το βάρος του μεταναστευτικού για ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτή την φορά η ΕΕ δεν μπορεί και δεν πρέπει να σιωπήσει, και ανάλογη στάση πρέπει να τηρήσουν και οι ΗΠΑ που φέρουν άλλωστε και τη βασική ευθύνη για το χάος που έχει προκληθεί στην περιοχή.

Τα μηνύματα προς τον Ερντογάν πρέπει να είναι σαφή, αυστηρά και άμεσα διότι ως γνωστόν «εάν κάποιος σε κοροϊδέψει μια φορά φταίει αυτός, εάν σε κοροϊδέψει και δεύτερη τότε φταις εσύ»…

Γιάννης Σαραντάκος

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια