Sponsor

ATHENS WEATHER

Προηγμένο μηχάνημα αποκαλύπτει έγκαιρα την αποτελεσματικότητα μιας χημειοθεραπείας


Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σεντ Λιούις και του Νοσοκομείου Barnes-Jewish στις ΗΠΑ δημιούργησαν ένα εργαλείο το οποίο πραγματοποιεί σαρώσεις στο σώμα ασθενών που ακολουθούν χημειοθεραπεία για καρκίνο. Το εργαλείο αυτό μπορεί μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα να διαπιστώνει αν η χημειοθεραπεία λειτουργεί αποτελεσματικά ή όχι.

Όπως είναι ευνόητο αν το εργαλείο αυτό κάνει πράγματι σωστή διάγνωση της κατάστασης θα είναι εξαιρετικά χρήσιμο αφού θα δίνει την ευκαιρία στους ασθενείς να σταματούν έγκαιρα μια αναποτελεσματική θεραπεία αποφεύγοντας την ταλαιπωρία και τις παρενέργειες και το πιο σημαντικό θα τους επιτρέπει να ξεκινούν μια νέα θεραπεία που μπορεί να λειτουργεί καλύτερα ή να αποφασισθεί μια χειρουργική επέμβαση αν διαπιστωθεί ότι το πρόβλημα εξελίσσεται.

Χρειάζεται να περάσουν αρκετές εβδομάδες ή ακόμη και μήνες λήψης μιας χημειοθεραπείας για να διαπιστωθεί αν αυτή λειτουργεί και οι όγκοι συρρικνώνονται ή όχι και στο χρονικό διάστημα αυτό ο ασθενής αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα με έντονες ζαλάδες, απώλεια μαλλιών, κόπωση κ.α.

Σε πρώτη φάση το εργαλείο μπορεί να κάνει σαρώσεις σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού, του κεφαλιού και του αυχένα. Το εργαλείο περνά πάνω από την περιοχή που βρίσκεται ο όγκος και εκπέμπει ηχητικά κύματα και υπέρυθρο φως στον ιστό. Μικροσκοπικοί αισθητήρες καταγράφουν τον ρυθμό ανάκλασης των ηχητικών κυμάτων και του φωτός παράγοντας εικόνες του όγκου που αποκαλύπτουν μόλις μετά από ένα κύκλο χημειοθεραπείας αν υπάρχει βελτίωση της κατάστασης του όγκου ή αν αντίθετα συνεχίζει να αναπτύσσεται.

Το εργαλείο δοκιμάστηκε με επιτυχία σε 38 ασθενείς με καρκίνο του μαστού. Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Breast Cancer Research and Treatment» οι δημιουργοί του εργαλείου αναφέρουν ότι κατάφερε όχι μόνο να καταγράψει την υπάρχουσα κατάσταση ενός όγκου αλλά και να προβλέψει με υψηλή ακρίβεια την επιτυχή έκβαση η όχι μιας χημειοθεραπείας. Η επιστημονική ομάδα προσπαθεί τώρα να ενσωματώσει την τεχνολογία που ανέπτυξε σε μηχανήματα υπερήχων σε νοσοκομεία ώστε να πραγματοποιούν μεγαλύτερης ακρίβειας σαρώσεις των όγκων.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια